Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015,

ΟΣΟ ΒΡΕΧΕΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δώρο Θεού σε... χιλιοστά

* Γ. Λαδόπουλος (πρόεδρος ΤΟΕΒ Πηνειού): Τρεις φορές περισσότερες φέτος οι βροχές. Μια ακόμη τον Ιούλιο και σωθήκαμε...

Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009, 17:08

«Όσο δακρύζει ο ουρανός, τόσο χαίρονται οι αγρότες».
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το υδάτινο ισοζύγιο στη Θεσσαλία, καθώς οι φετινές βροχές συνέβαλαν σημαντικά στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Η πιο βροχερή χρονιά των τελευταίων ετών φαίνεται ότι είναι αυτή που διανύουμε, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι βροχές ήταν αρκετές (3 φορές περισσότερες από πέρυσι) και η θεσσαλική γη ποτίστηκε αρκετά, ενώ τα ευχάριστα νέα συνεχίζονται για τους αγρότες αφού το κλίμα δεν πρόκειται να αλλάξει, με τους μετεωρολόγους να μιλούν για ένα δροσερό καλοκαίρι.
Αν εξαιρέσουμε κάποιες καταιγίδες που συνοδεύτηκαν από χαλάζι και προκάλεσαν καταστροφές σε κεράσια και μήλα της Αγιάς, οι αγρότες του νομού στάθηκαν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, καθώς το αγαθό του Θεού είχε και θα έχει διάρκεια, σκορπώντας νότες αισιοδοξίας για το δύσκολο ...Αύγουστο που έρχεται.
Δύσκολος γιατί δυστυχώς τα βασικά αρδευτικά έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα μια μεγάλη ποσότητα νερού να συνεχίζει να καταλήγει στη θάλασσα.
«Ας μην είμαστε αχάριστοι. Οι βροχές που έπεσαν ήταν δώρο Θεού. Έχουμε γεμίσει τους 13 Ταμιευτήρες του ΤΟΕΒ και πλέον περιμένουμε κάποιες βροχές στα τέλη του μήνα, οπότε θα κορυφωθούν τα ποτίσματα για να χρησιμοποιήσουμε τα αποθέματα των ταμιευτήρων, όσο γίνεται αργότερα» αναφέρει στην «Ε» ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιώργος Λαδόπουλος.
Τα ευχάριστα νέα συνεχίζονται αφού ο υπεύθυνος του Μετεωρολογικού Κέντρου «Αλέξαντρος Τακούδης» κ. Φάνης Τακούδης υποστηρίζει ότι «οι βροχές, αλλά κυρίως οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και μέσα στο καλοκαίρι».
Πιο αναλυτικά:
Γ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ
Αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Γιώργος Λαδόπουλος, καθώς οι βροχές που έπεσαν ήταν αρκετές, απάλλαξαν τους αγρότες από τα άσκοπα ποτίσματα, ενώ η εκτίμηση είναι ότι μία -σίγουρα με μια δεύτερη- βροχόπτωση μέσα στον Ιούλιο θα ανακουφίσει οριστικά τους αρδευτές.
Συγκριτικά με πέρυσι ο υδάτινος πλούτος είναι περισσότερος κατά 300%, ενώ και οι χαμηλές θερμοκρασίες της Άνοιξης συνέβαλαν στον περιορισμό των ποτισμάτων.
Ο κ. Λαδόπουλος διαβεβαιώνει ότι «θα ποτίσουν σίγουρα όσοι έχουν χωράφια, που ποτίζονται από τους Ταμιευτήρες» και δηλώνει έτοιμος από πλευράς υποδομής να εξυπηρετήσει τους αγρότες του Νομού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΟΕΒ Πηνειού, τα χιλιοστά βροχής (1 χιλιοστό βροχής ίσον με 1 λίτρο νερό σε 1 τ.μ.) που έπεσαν στη Θεσσαλία το 2009 έχουν ως εξής:
Ιανουάριος 85,3 χιλιοστά, Φεβρουάριος 14,4, Μάρτιος 62,6, Απρίλιος 13,5, Μάιος 44,7, Ιούνιος 7 χιλιοστά. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία υπήρχε μια καλή κατανομή και διάρκεια, με αποτέλεσμα να γεμίσουν εύκολα οι 13 ταμιευτήρες του δικτύου και το κεντρικό αντλιοστάσιο στον Πηνειό. Συνολικά φέτος συγκεντρώθηκαν 229 χιλιοστά βροχής και πέρυσι μόλις 92, ενώ ο μόνος ελλειμματικός μήνας (σε σχέση με το 2008) ήταν ο Ιούνιος, οπότε είχαμε 7 χιλιοστά φέτος και 12 πέρυσι.
Ωστόσο ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής σπεύδει να ζητήσει από τους συναδέλφους του τη σωστή διαχείριση του υδάτινου πλούτου, γιατί το αγαθό παραμένει εν ανεπάρκεια.
«Για την περίπτωση που το κρίσιμο διάστημα του τρίτου δεκαημέρου του Ιουλίου, δεν έχουμε βροχές θα ζητήσουμε και φέτος νερό από τη λίμνη Πλαστήρα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από αυτά που δικαιούμαστε, δηλαδή 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερό. Τον Ιούνιο δεν ζητήσαμε καθόλου νερό από τον γειτονικό νομό και για τον Ιούλιο θα χρειαστούμε περίπου 500.000 κ.μ. νερού ημερησίως».
Αναφορικά με τα βασικά έργα υποδομής, τα πράγματα θα βελτιωθούν σημαντικά από την επόμενη χρονιά που θα λειτουργήσει το φράγμα της Γυρτώνης (χωρητικότητας 5,5, εκατ. κ.μ. νερού) και το νέο αντλιοστάσιο του Πηνειού, που θα δίνει 2,8 κ.μ. δευτερόλεπτο, 50.000 κ.μ. την ώρα, 1.200.000 κ.μ. τη μέρα.
ΦΑΝΗΣ ΤΑΚΟΥΔΗΣ: ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ
 «Φέτος δεν θα χρειαστούν λιτανείες για τη βροχή» υποστηρίζει ο υπεύθυνος του Μετεωρολογικού Κέντρου «Αλέξανδρος Τακούδης», κ. Φάνης Τακούδης, καθώς οι βροχές καλά κρατούν.
Σύμφωνα με τον κ. Τακούδη «από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα βρισκόμαστε με θετικό πρόσημο 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το θετικό είναι ότι εκτός από την αύξηση των χιλιοστών βροχής, είχαμε και αύξηση στις βροχερές μέρες. Άλλη ποσότητα νερού συγκεντρώνεται όταν βρέχει καταρρακτωδώς μία μέρα και άλλη όταν βρέχει παροδικά τρεις και τέσσερις. Στην πρώτη περίπτωση μεγάλη ποσότητα νερού πάει χαμένη, στη δεύτερη εμπλουτίζεται σωστά ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας».
«Στα θετικά στοιχεία για τους αρδευτές είναι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τακούδη, και οι χαμηλές θερμοκρασίες που είχαμε και θα έχουμε, γιατί το νερό που χρειάζονται οι καλλιέργειες είναι λιγότερο από ό,τι όταν έχουμε ζέστες».
Αυτό έχει τις παράπλευρες συνέπειες, θετικές, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Τακούδης «λόγω χαμηλών θερμοκρασιών περιορίστηκε η χρήση των κλιματιστικών και η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, άρα οι αντλίες λειτουργούν καλύτερα».
Όσον αφορά στο επόμενο διάστημα, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ανέβει κάπως η θερμοκρασία, ενώ καλός θα είναι γενικά ο Ιούλιος. Αντίθετα φθινοπωρινό αναμένεται το σκηνικό του καιρού από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά.
Κλείνοντας ο κ. Τακούδης αναφέρει την αναγκαιότητα κατασκευής ταμιευτήρων, δίπλα στον Πηνειό, όπως συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία (κυρίως στη διαδρομή Μπάρι-Ανγκόνα), για να αποδίδουν καλύτερα οι γεωτρήσεις.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τους γεωπόνους της Νομαρχίας Λάρισας οι βροχές που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα ευνόησαν σημαντικά τις περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες. Η γρήγορη συγκομιδή των σιτηρών δεν είχε επιπτώσεις, ενώ στο βαμβάκι οι βροχές ψήλωσαν τη σοδειά και θα πάει πίσω τη συγκομιδή. Θετικές χαρακτηρίζονται οι βροχές και για τριφύλλια, καλαμπόκια.

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services