Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015,

ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ευρωπαϊκή πιστοποίηση στην εκπαίδευση ιατρών

* Είναι η πρώτη κλινική Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της χώρας που λαμβάνει πιστοποίηση

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009, 19:10

Ικανή να εκπαιδεύει νέους ιατρούς σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, κρίθηκε η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Πρόκειται για την πρώτη μαιευτική κλινική Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της χώρας με αντίστοιχη πιστοποίηση μετά από επιτυχή αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιατρικών Ειδικοτήτων - UEMS και του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας – EBCOG, εξέλιξη που αναβαθμίζει το κύρος της κλινικής τόσο στο εκπαιδευτικό της έργο όσο και στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
Στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, ειδική επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες καθηγητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων επισκέφτηκαν το ΠΝΛ και αξιολόγησαν το επιστημονικό, ερευνητικό, κλινικό και εκπαιδευτικό επίπεδο της Κλινικής και τη χαρακτήρισαν ως ικανή να εκπαιδεύει ειδικευόμενους ιατρούς στη Μαιευτική και Γυναικολογία σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Η θετική εισήγηση της Επιτροπής έγινε αποδεκτή ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κολεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας κατά τη συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες στις 27 Σεπτεμβρίου 2009.
Σημειώνεται πως η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΠΝΛ όπως και όλες οι πανεπιστημιακές κλινικές έχουν την έγκριση του ελληνικού υπουργείου Υγείας, ώστε να εκπαιδεύουν ιατρούς και να παρέχουν πλήρη ειδικότητα, αλλά η νέα αυτή αναγνώριση προσθέτει ιδιαίτερο κύρος στην εν λόγω Κλινική, αφού της αναγνωρίζει τις επιστημονικές προϋποθέσεις που εφαρμόζονται σε προηγμένες επιστημονικά ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών και εκπαίδευσης ειδικευομένων ιατρών σε υψηλό επίπεδο. Σημειώνεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικών Ειδικοτήτων προσπαθεί να εναρμονίσει τα κριτήρια εκπαίδευσης των ειδικευομένων Ιατρών μεταξύ των διάφορων ευρωπαϊκών χωρών, αφού σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Η διάκριση της Κλινικής του ΠΝΛ θεωρείται θετική εξέλιξη και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, μιας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελεύθερης διακίνησης των ιατρών αποτελεί σημαντικό προσόν ένας ιατρός να έχει ειδικευτεί σε μία Κλινική, που έχει πιστοποιηθεί από αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό. Καθώς διευκολύνεται η διαδικασία αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα εξεύρεσης εργασίας του ιατρού σε αντίστοιχη ευρωπαϊκή χώρα αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω εκπαίδευσης σε περίπτωση επιδίωξης μεγαλύτερης επιστημονικής δραστηριοποίησης και πέραν των ορίων της χώρας μας.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα αντίστοιχη πιστοποίηση έχει απονεμηθεί σε άλλες τρεις Πανεπιστημιακές Μαιευτικές και Γυναικολογικές Κλινικές, δύο της Αθήνας και μία της Θεσσαλονίκης. «Η πιστοποίηση της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί την πρώτη Κλινική περιφερειακού ελληνικού πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι είναι η νεότερη από όλες τις άλλες Κλινικές» τονίζει στην «Ε» ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας και διευθυντής της ομώνυμης κλινικής του ΠΝΛ, κ. Ιωάννης Μεσσήνης, ο οποίος πρόσφατα εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας με βάση τη δράση του στον ερευνητικό και εκπαιδευτικό τομέα.
«Είναι αλήθεια, συμπληρώνει ο κ. Μεσσήνης, ότι σε διάστημα μόλις δέκα ετών, η Κλινική μας πραγματοποίησε αλματώδη εξέλιξη, έτσι ώστε να είναι εφάμιλλη Πανεπιστημιακών Κλινικών με μακρόχρονη ιστορία στον ελλαδικό χώρο που λειτουργούν σε Νοσοκομεία του κέντρου. Η αναγνώριση της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ως μίας πιστοποιημένης Κλινικής σε διεθνές επίπεδο αποτελεί ασφαλώς σημαντική διάκριση για το Ιατρικό Τμήμα της Λάρισας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι φανερό ότι η πιστοποίηση αυτή προήλθε από τη συλλογική προσπάθεια του ιατρικού και λοιπού προσωπικού της Κλινικής, η οποία εφαρμόζει συστήματα ευρωπαϊκού επιπέδου στην εκπαίδευση των ιατρών στη Μαιευτική και Γυναικολογία» καταλήγει ο κ. Μεσσήνης προσθέτοντας ότι, η Κλινική εκπαιδεύει φοιτητές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία ενός εκ των τεσσάρων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής Λάρισας με τίτλο «Βιολογία της Αναπαραγωγής».
Β.Κ.

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services