Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015,

ΤΟ ΚΕΝΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙΡΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Και ο ΟΣΕ... στον κόσμο του!

* Προτάσεις από τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου για υπηρεσία συνοδευόμενων αυτοκινήτων στη Λάρισα και μεταφορά φορτηγών με τρένα, αλλά και λύσεις από τις... δρεζίνες για την κοιλάδα Τεμπών

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010, 19:12

Από την πρώτη στιγμή, μετά την πτώση των βράχων στα Τέμπη, αναδείχτηκε η εθνικής σημασίας σπουδαιότητα του σιδηροδρόμου και των σηράγγων των Τεμπών. Ακόμα και η παλιά γραμμή με τις δρεζίνες, που διατηρήθηκε χάρη και στις πιέσεις των σιδηροδρομικών της Λάρισας, άρχισε να φαίνεται σημαντική για την τοπική επικοινωνία, μεταξύ των δύο εισόδων της κοιλάδας των Τεμπών. Προέκυψαν δε δύο σημαντικές κινήσεις: Το αίτημα για καθημερινή μετακίνηση 150 εργατών εταιρίας που ασχολείται με τα έργα στην κοιλάδα και η μεταφορά φορτηγών πάνω σε τρένα. Αμφότερα «κόλλησαν» στο κενό εξουσίας που έχει ο ΟΣΕ, αφού δεν έχει διοριστεί νέα διοίκηση από την κυβέρνηση!
Μόλις έπεσαν τα βράχια και χάθηκε μια ζωή, εταιρία που δραστηριοποιείται στα έργα των Τεμπών ζήτησε τη χρήση των δρεζινών για τη μεταφορά του προσωπικού της σε σημεία της κοιλάδας, μεταξύ Ιτέας και Ραψάνης και ενδιάμεσες στάσεις. Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Λάρισας, που δέχτηκε το σχετικό αίτημα και φυσικά συνηγόρησε, κινήθηκε επίσης και προς την κατεύθυνση της δρομολόγησης τρένων μεταφοράς οχημάτων, κάτι που ζητούν επιτακτικά και οι ιδιοκτήτες φορτηγών. Ζήτησε να λειτουργήσει και στη Λάρισα Υπηρεσία Συνοδευόμενων Αυτοκινήτων, με βελτίωση της λειτουργικότητας του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας με την απελευθέρωση μιας γραμμής που σταθμεύουν μηχανήματα και του σταθμού Μεζούρλου με απομάκρυνση ακινητοποιημένων βαγονιών. Όλα αυτά καταδεικνύουν τις σημαντικές λύσεις μεταφοράς μεγάλων και βαριών φορτίων, που έχει ο σιδηρόδρομος, αλλά και ανθρώπων, αρκεί να υπάρχει βούληση...
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Λάρισας, κ. Γιάννης Πολυμέρου, σε συζήτηση με την «Ε» για τις δυνατότητες του σιδηροδρόμου και τα αιτήματα που προβλήθηκαν, ανέφερε τα εξής: «Τα τελευταία 60 χρόνια οι υπεύθυνοι των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών δικτύων συνειδητοποίησαν τις παραμέτρους στις οποίες έπρεπε να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις, ώστε ο σιδηρόδρομος να είναι ανταγωνιστικός με το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο. Η ταχύτητα και η άνεση ήταν οι δύο βασικότερες. Η ενεργειακή κρίση πρόσθεσε και ακόμα μία, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή των προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης είναι η ταχεία σύνδεση των περιφερειακών κέντρων, τόσο με την πρωτεύουσα, όσο και μεταξύ τους. Υποτιμώνται ωστόσο πολύ συχνά οι δυνατότητες του σιδηροδρόμου προς την κατεύθυνση αυτή. Ειδικά στη χώρα μας ο σιδηρόδρομος μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη γρήγορη και λιγότερο δαπανηρή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα άλλα περιφερειακά κέντρα της Μακεδονίας και Θράκης, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των Τεμπών. Η προσφορά αυτή του σιδηροδρόμου προς την εθνική οικονομία δεν έχει εκτιμηθεί μέχρι σήμερα στο βαθμό που πρέπει.
To 2004 o OΣΕ δημιούργησε τη θυγατρική εταιρία «ΘΡΙΑΣΙΟ Α.Ε.», με αρχικό και κύριο σκοπό τη λειτουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο πεδίο που θα ασχολείται με τη διενέργεια, διαχείριση και εκμετάλλευση κάθε είδους εμπορευματικών μεταφορών και διαδικασιών. Για την ανάπτυξή του απαλλοτριώθηκε χώρος συνολικής έκτασης (2.200) στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής, Η περιοχή παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη τερματικών σιδηροδρομικών υποδομών και υποδομών παροχής υπηρεσιών για συνδυασμένες μεταφορές. Έτσι ώστε να αναδειχθεί μεγάλος διαμετακομιστικός κόμβος συνδυασμένων μεταφορών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Αφού εξασφαλίστηκαν οι πόροι, η εταιρία προσέλαβε συμβούλους παροχής υπηρεσιών, εμπειρογνώμονες κ.λ.π., προέβη στην εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας και προχώρησε στη δημοπράτηση και κατασκευή μέρους των έργων ανάπτυξης. Οι στρατηγικές όμως αδυναμίες εμπόδισαν τον ΟΣΕ, να ανταποκριθεί στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση της σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων αλλά και την ταυτόχρονη αναβάθμιση ολοκλήρου του κλάδου μεταφορών και υπηρεσιών Logistics, με αποτέλεσμα στο τέλος να οδηγηθεί στη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, να μη δέχεται εμπορεύματα και να καταργήσει πανελλαδικά την υπηρεσία μικροδεμάτων.
Μετά τη φονική κατολίσθηση στα Τέμπη, η οποία έκοψε την Ελλάδα στα δύο, είναι καιρός ο ΟΣΕ να ανακτήσει το έργο που έχασε. Πρέπει να αναλάβει το έργο μεταφοράς φορτηγών αυτοκινήτων με βαγόνια, ώστε να περνούν τα Τέμπη με ασφάλεια και γρήγορα. Ο σύλλογός μας έκανε έγκαιρα δύο προτάσεις στις διοικήσεις, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΔΙΣΥ σχετικά με τη μεταφορά εργαζομένων στα έργα της κοιλάδας των Τεμπών και την προώθηση φορτηγών και λοιπών αυτοκινήτων μέσω σιδηροδρόμου, μεταξύ Λάρισας- Θεσσαλονίκης και αντίστροφα.
Σήμερα στον ΟΣΕ υπάρχει η Υπηρεσία Συνοδευομένων Αυτοκινήτων με τις αμαξοστοιχίες 504 /505 και είναι δυνατή η μεταφορά αυτοκινήτου με το τρένο μόνον από Αθήνα- Θεσσαλονίκη και επιστροφή, εφόσον το αυτοκίνητο συνοδεύεται από ένα τουλάχιστον επιβάτη. Σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο μεταφέρεται με ειδικά βαγόνια, ενώ ο επιβάτης που το συνοδεύει, ταξιδεύει με το ίδιο τρένο, το οποίο παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες νυκτερινής κατάκλισης. Στην Ευρώπη η λύση της μεταφόρτωσης και μεταφοράς φορτηγών αυτοκινήτων με βαγόνια τρένων, μέσα από σήραγγες επικίνδυνων και ευαίσθητων περιοχών, όπως είναι τα Τέμπη, εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια.
Ο σύλλογός μας και σε συνεννόηση με το σύλλογο των Αθηνών υπέβαλε προφορικώς και γραπτώς πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών για τη λειτουργία και στη Λάρισα της Υπηρεσίας Συνοδευομένων Αυτοκινήτων. Πρότεινε τη βελτίωση λειτουργικότητας των σταθμών Λάρισας και Μεζούρλου, ώστε απρόσκοπτα να γίνεται η είσοδος και έξοδος των φορτηγών αυτοκινήτων. Στο σταθμό Λαρίσης να απελευθερωθεί μία γραμμή που σήμερα σταθμεύουν μηχανήματα και στο σταθμό Μεζούρλου να φύγουν τα ακινητοποιημένα βαγόνια. Αναμένουμε...».
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
 

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services