Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015,

ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Οι εκλογικές περιφέρειες της Λάρισας και η σταυροδοσία

* Πού ανήκει η κάθε γειτονιά και πόσοι σταυροί μπαίνουν

Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010, 00:12

Συνολικά 14 θα είναι τα διαφορετικά ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού για το Δήμο Λαρισαίων, τα οποία θα διανέμονται στα εκλογικά τμήματα αναλόγως με το σε ποια περιοχή βρίσκεται αυτό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθώς στο εκλογικό τους τμήμα θα τους εγχειρήσουν τα σωστά ψηφοδέλτια των συνδυασμών εκ των οποίων θα επιλέξουν εκείνο που προτιμούν.
Καλά όμως είναι να γνωρίζει ο καθένας εκ των προτέρων σε ποια εκλογική Περιφέρεια ανήκει, ώστε να γνωρίζει και ποιους υποψηφίους του ψηφοδελτίου που προτιμά μπορεί να ψηφίσει.
Βέβαια τους υποψηφίους για το δημοτικό συμβούλιο μπορούν να τους σταυρώσουν οι πάντες από όποια περιοχή της πόλης κι αν ψηφίζουν ή και όποιο χωριό από τα συνενούμενα με το Δήμο Λαρισαίων. Όμως από τους υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας ο ψηφοφόρος της πόλης διαθέτει δικαίωμα να σταυρώσει μέχρι και τρεις ενώ από όλους τους άλλους υποψηφίους (του ιδίου συνδυασμού φυσικά) των υπόλοιπων περιφερειών δικαιούται μέχρι έναν.
Για τους υποψηφίους στο «τοπικό», για τη Δημοτική ή την Τοπική Κοινότητα δηλαδή, δεν τίθεται ζήτημα αφού μπορούν να τους ψηφίσουν μόνο όσοι ανήκουν σ’ αυτήν. Γι’ αυτό κυρίως και είναι διαφορετικά τα ψηφοδέλτια από περιοχή σε περιοχή του ίδιου δήμου.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Ο Δήμος Λαρισαίων χωρίζεται σε έξι Εκλογικές Περιφέρειες (βλ. στο χάρτη) που είναι οι εξής:
-1η Εκλογική Περιφέρεια Λάρισας συνολικού πληθυσμού 27.325 κατοίκων: Ταυτίζεται με το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα και περιλαμβάνει τα 1ο και το 9ο εκλογικά διαμερίσματα, δηλαδή τις συνοικίες Ιπποκράτης, Αλκαζάρ (πρώην Παπασταύρου), Δυτ. Αγ. Αθανάσιος (δυτ. της Καραθάνου), Φιλιππούπολη, Αγ. Θωμάς, Λιβαδάκι, Νεάπολη, οι οποίες συγκροτούν την 1η Δημοτική Κοινότητα και Τερψιθέα (ξεχωριστή Τοπική Κοινότητα).
-2η Εκλογική Περιφέρεια Λάρισας συνολικού πληθυσμού 41.816 κατοίκων: Ταυτίζεται με το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα και περιλαμβάνει τα 2ο, 4ο, 5ο και 7ο εκλογικά διαμερίσματα, δηλαδή τις συνοικίες Αμπελόκηποι, Ανατ. Αγ. Αθανάσιος, Κέντρο-Αγ. Αχίλλιος, Αγ. Νικόλαος, Αγ. Σαράντα, τμήμα Αγ. Κωνσταντίνου, οι οποίες συγκροτούν την 2η Δημοτική Κοινότητα
-3η Εκλογική Περιφέρεια Λάρισας συνολικού πληθυσμού 30.121 κατοίκων: Ταυτίζεται με το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα και περιλαμβάνει τα 3ο και το 6ο εκλογικά διαμερίσματα, δηλαδή τις συνοικίες Ν. Σμύρνη, τμήμα Αγ. Σαράντα, Αγ. Κωνσταντίνου, Λαχανόκηποι, Αγ. Γεώργιο μαζί και οι οικισμοί Κουλουρίου και Αμφιθέας και έτσι συγκροτείται η 3η Δημοτική Κοινότητα.
-4η Εκλογική Περιφέρεια Λάρισας συνολικού πληθυσμού 26.814 κατοίκων: Ταυτίζεται με το 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα και περιλαμβάνει τα 8ο ,10ο και 11ο εκλογικά διαμερίσματα, δηλαδή τις συνοικίες Νεράιδα, Σταθμός, Ανθούπολη, Χαραυγή, Τούμπα, Ν. Πολιτεία, Πυροβολικά, Αβέρωφ, Ηπειρώτικα οι οποίες συγκροτούν την 4η Δημοτική Κοινότητα.
-5η Εκλογική Περιφέρεια Λάρισας συνολικού πληθυσμού 10.022 κατοίκων: Ταυτίζεται με τον σημερινό (προ Καλλικράτη) Δήμο Γιάννουλης και περιλαμβάνει τη Γιάννουλη, τη Φαλάνη, τις Εργατικές Κατοικίες Μ. Μερκούρη και το Δασοχώρι. Περιλαμβάνει την Δημοτική Κοινότητα Γιάννουλης και τη Δημοτική Κοινότητα Φαλάνης.
-6η Εκλογική Περιφέρεια Λάρισας συνολικού πληθυσμού 3.305 κατοίκων: Ταυτίζεται με τον σημερινό (προ Καλλικράτη) Δήμο Κοιλάδας και περιλαμβάνει την Κοιλάδα, Αμυγδαλέα, Ελευθεραί, Κουτσόχερο, Λουτρό, Μάνδρα, Ραχούλα, Κάστρο και Αργυρόμυλοι. Τα εφτά πρώτα χωριά αποτελούν ισάριθμες Τοπικές Κοινότητες.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου των Λαρισαίων είναι 45 και χωρίζονται ως εξής: 9 από την 1η εκλογική περιφέρεια Λάρισας, 13 από την 2η εκλογική περιφέρεια Λάρισας, 10 από την 3η εκλογική περιφέρεια Λάρισας, 9 από την 4η εκλογική περιφέρεια Λάρισας, 3 από την εκλογική περιφέρεια Γιάννουλης και 1 από την εκλογική περιφέρεια Κοιλάδας.
Για το κεντρικό ψηφοδέλτιο (Δημοτικό Συμβούλιο) οι ψηφοφόροι της 1ης, 2ης, 3ης, 4ης εκλογικής περιφέρειας Λάρισας βάζουν έως 3 σταυρούς προτίμησης για δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής τους περιφέρειας και επιπλέον 1 σταυρό για δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου (3+1). Οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών της Γιάννουλης και της Κοιλάδας βάζουν 1 σταυρό προτίμησης για δημοτικό σύμβουλο για το ψηφοδέλτιο της εκλογικής τους περιφέρειας και επιπλέον 1 σταυρό για δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου (1+1).
ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ
Οι ψηφοφόροι των πρώην Διαμερισμάτων της Λάρισας θα ψηφίσουν για τα 11μελή Συμβούλια των Δημοτικών τους Κοινοτήτων βάζοντας έως 2 σταυρούς. Οι ψηφοφόροι των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων της Γιάννουλης και της Φαλάνης θα ψηφίσουν για τα 5μελή Συμβούλια των Δημοτικών τους Κοινοτήτων βάζοντας έως 2 σταυρούς. Σε όλα τα υπόλοιπα πρώην δημοτικά διαμερίσματα της περιφέρειας Κοιλάδας που ονομάζονται πλέον Τοπικές Κοινότητες συν αυτή της Τερψιθέας (8 συνολικά), οι ψηφοφόροι βάζουν 1 σταυρό προτίμησης για τον σύμβουλο του 3μελούς συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας ή τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας.
Σωτ. Ζαχαριάς
 

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services