Τρίτη, 26 Μαΐου 2015,

ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΟΥ ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

«Μισθοφόρος» πλοίων στον Ινδικό!

* Πώς αντιμετωπίζουν με τα όπλα τους πειρατές...

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012, 19:41

Του Δημήτρη Βάλλα
Ο φίλος από την παρέα τον τελευταίο χρόνο συμπεριφερόταν παράξενα...
Μισόλογα στο κινητό με σπασμένα Αγγλικά και είχε σταματήσει εδώ και καιρό να γκρινιάζει για τη δουλειά στην οικοδομή που πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.
Ξαφνικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα άρχισε να εξαφανίζεται και να εμφανίζεται -πάλι ξαφνικά- μετά από 10-15 ημέρες.
«Ρε Χρήστο, αμάν τι έπαθες τέλος πάντων», η παρέα βαρέθηκε να ρωτάει και να παίρνει την ίδια απάντηση:
- Τίποτα παιδιά, να... κάτι δουλειές στην Αθήνα.
Ντόμπρος άνθρωπος και γυμνασμένο παιδί σαν παλιός καταδρομέας ο Χρήστος κάποια στιγμή δεν άντεξε και μου σφύριξε στο αυτί «εσένα θα σου πω όταν έρθει η ώρα».
Το θέμα ξεχάστηκε και κανείς πια δεν ξαναμίλησε γι’ αυτό μέχρι που εμφανιζόμενος πάλι σαν... κομήτης από το πουθενά ο Χρήστος αντί για δεύτερη κουβέντα μου έδειξε ένα χαρτί τυπωμένο στο κομπιούτερ μιας πρόσφατης είδησης που έγραφε: «Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία».
ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ
«Τώρα πια μπορώ να μιλήσω, θα μου πει, αισθάνομαι καλύτερα καθώς μέχρι πρότινος το... τοπίο αυτό ήταν θολό για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Βαρέθηκα την ανεργία και αποφάσισα να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου σαν παλιός καταδρομέας...
Ήρθα σε επαφή με μια ξένη εταιρία που αναζητούσε ανθρώπους με ειδικά προσόντα για τη φύλαξη πλοίων που ταξίδευαν σε δύσκολες περιοχές από τους πειρατές. Μιλάμε τώρα για ένοπλη προστασία εν πλω. Συμπλήρωσα λοιπόν την εκπαίδευσή μου τελειώνοντας και άλλα ειδικά σχολεία στο εξωτερικό, όπως SWAT, μάχης σώμα με σώμα, ασφαλείας πλοίων, κ.ά.
Εντάχθηκα σε μία ομάδα ένοπλων φρουρών από διάφορες χώρες του κόσμου που είχε τη βάση της κάπου στην Υεμένη.
Όταν υπήρχε δουλειά μάς καλούσαν παίρναμε το αεροπλάνο και φθάναμε στη βάση από εκεί περνάμε από το τελωνείο της χώρας τα υλικά (σ.σ όπλα, πυρομαχικά κ.ά.) και είτε με ταχύπλοα είτε με λάντζες φθάναμε στο καράβι που συνήθως δεν έπιανε λιμάνι και με ανεμόσκαλες επιβιβαζόμασταν σ’ αυτό. Εκεί αναλαμβάναμε υπηρεσία καθώς ξεκινούσε το ταξίδι και το πλοίο περνούσε από επικίνδυνες περιοχές με πειρατές.
Τα ταξίδια ήταν διάρκειας 15 έως 20 ημερών εν πλω συνέχεια μέσα στις λεγόμενες «κόκκινες ζώνες» των πειρατών σε Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό.
Στις περιοχές αυτές είναι από το 2006 έντονο το φαινόμενο της πειρατείας και των επιθέσεων σε πλοία κυρίως από Σομαλούς. Αυτοί επιτίθενται με μικρά ταχύπλοα τα λεγόμενα «skift» και έχουν στα χέρια τους βαρύ οπλισμό, όπως πολυβόλα, ΑΚ-47 ακόμα και ρουκετοβόλα RPG.
Τα πειρατικά ταχύπλοα είναι χαμηλά στο ύψος των κυμάτων και είναι πολύ δύσκολο να τα διακρίνεις, οι πειρατές προσπαθούν να ανέβουν με σχοινιά στο εμπορικό πλοίο, που είτε μεταφέρει καύσιμα, είτε εμπορεύματα και να το καταλάβουν οδηγώντας το στη συνέχεια σε κάποιο δικό τους λιμάνι κρατώντας σαν ομήρους το πλήρωμα. Στόχος τους είναι στη συνέχεια να ζητήσουν λύτρα από την πλοιοκτήτρια εταιρία ώστε να το απελευθερώσουν»...
ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΕΣ
Για τον Λαρισαίο «μισθοφόρο» των καραβιών όταν αρχίζει το ταξίδι σε κάποιο τάνκερ στον Ινδικό τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.
Το πλοίο αρματώνεται και τυλίγεται γύρω-γύρω με ειδικά συρματοπλέγματα με ξυράφια, σχοινιά ρίχνονται στη θάλασσα για να μπλοκάρουν τις έλικες των πειρατικών σκαφών και ετοιμάζονται κανονάκια με πίεση νερού.
Όμως όταν η ώρα της πειρατικής εφόδου πλησιάζει η... υπόθεση σοβαρεύει.
«Ποτισμένοι και μασώντας συνέχεια ένα ντόπιο ναρκωτικό που το λένε «κααντ» στα σομαλικά, που κόβει την πείνα και το φόβο, οι άνθρωποι αυτοί δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν. Δεν πρέπει με τίποτα να πλησιάσουν το καράβι, γιατί μια βολή με το RPG στο κατάστρωμα θα είναι καταστροφική, τις περισσότερες φορές ρίχνουμε προειδοποιητικές βολές για να φύγουν και εάν δεν το κάνουν έπειτα αρχίζει η μάχη.
Εμπλακήκαμε πολλές φορές σε μάχη, θα πει ο Χρήστος, χωρίς όμως καμία απώλεια από την πλευρά μας...
Όσο για την αμοιβή, αυτή κυμαίνεται από 5-7.000 δολάρια το ταξίδι, και όσο για τα υπόλοιπα που ρωτάς υπάρχουν και τρεις τέσσερις ακόμα Λαρισαίοι που κάνουν αυτή τη δουλειά.
...Και βέβαια αυτά δεν είναι χρήματα για να παίζεις το κεφάλι σου κορόνα-γράμματα καθημερινά, όμως σε μια χώρα που τρώει και ευτελίζει τα παιδιά της καθημερινά, είναι καλύτερα με ένα «συμβόλαιο θανάτου» στο χέρι να ρισκάρεις τη ζωή σου, διατηρώντας αν μη τι άλλο την αξιοπρέπειά σου αρνούμενος τις υποκλίσεις, και τη «ζητιανιά»...
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Εν τω μεταξύ το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο δίνει πλέον το πράσινο φως για την τοποθέτηση ενόπλων φρουρών και στα υπό ελληνική σημαία πλοία καλύπτοντας το υπάρχον θεσμικό κενό.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η σχετική άδεια παροχής ένοπλων υπηρεσιών θα είναι για έξι μήνες με δικαίωμα παράτασης και θα εκδίδεται κατόπιν αίτησης του πλοιοκτήτη ή της διαχειρίστριας εταιρίας, η οποία μπορεί να είναι εγκατεστημένη και να λειτουργεί νομίμως σε άλλο κράτος.
Η παροχή υπηρεσιών για άμυνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα γίνεται από μέχρι έξι ένοπλους φρουρούς ιδιώτες, που δεν μπορεί να είναι μικρότεροι από 21 ετών και θα ανήκουν σε εταιρεία παροχής φύλαξης που είναι εγκαταστημένη σε κράτος μέλος της ΕΕ.
Παράλληλα, καθορίζονται επίσης ειδικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της ασφάλειας του πλοίου και των επιβαινόντων σε αυτό, η ασφαλιστική κάλυψη και τα προσόντα των ιδιωτών φρουρών όπως και ο τύπος των όπλων και των πυρομαχικών και οι υποχρεώσεις του πλοιάρχου.
Οι ιδιώτες φρουροί που θα παρέχουν υπηρεσίες επί του πλοίου θα τελούν υπό την εξουσία του πλοιάρχου, ενώ όποιος ναυτικός μέλος του πληρώματος του πλοίου επιθυμήσει τη διακοπή της εργασίας του στο πλοίο, δύναται να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας και να επιστρέψει στη χώρα με δαπάνες του πλοιοκτήτη ή του διαχειριστή του πλοίου.
Στην περίπτωση διάπλου του πλοίου από περιοχές υψηλού κινδύνου για πειρατική επίθεση, η χρήση των όπλων και των πυρομαχικών των ιδιωτών φρουρών θα μπορεί να απαγορευθεί αν δοθούν οδηγίες από το Αρχηγείο του Λιμενικού.
Ο πλοίαρχος υποχρεούται να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές παράκτιου κράτους κατά τον διάπλου για την ύπαρξη όπλων και πυρομαχικών ενώ σε περίπτωση παράβαση των όρων της άδειας, αυτή μπορεί να ανασταλεί.

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services