Σάββατο, 23 Μαΐου 2015,

ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Από τον ΟΑΕΔ οι αυριανοί μάστερ σεφ!

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012, 23:08

Της Σοφίας Ορφανιώτη
Επιστρατεύουν τη φαντασία και το κέφι τους για αυτό που κάνουν και δημιουργούν πλούσιες γεύσεις σε αρώματα και μυρωδιές. Οι μαθητές του τμήματος μαγείρων της σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, στο ξεκίνημα των σπουδών τους νιώθουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την επιλογή τους και κάνουν όνειρα για το επαγγελματικό τους μέλλον. Το τμήμα μαγείρων του ΟΑΕΔ λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος στη Λάρισα και είναι το μοναδικό στη Θεσσαλία. Φοιτούν σε αυτό 25 μαθητές ηλικίας 16 έως 23 χρόνων.
Με ιδιαίτερο ζήλο τα παιδιά παρακολουθούν τα μαθήματά τους θεωρητικά και πρακτικά με σιγουριά πετυχαίνοντας την απόλυτη αυτοπεποίθηση και προσδοκία τους.
Ο Βαγγέλης Αμήτσας, ένας εκ των μαθητών της σχολής, κάνει μεγάλα όνειρα για τη ζωή του, θέλει να γίνει ο καλύτερος μάγειρας στην Ελλάδα και στην ερώτηση γιατί επέλεξε να σπουδάσει σε αυτό το τμήμα απαντά «γιατί θα του εξασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση σε μία εποχή που τα περισσότερα επαγγέλματα αντιμετωπίζουν κρίση».
Αρχικά επέλεξε τη συγκεκριμένη σχολή γιατί της αρέσει και πιστεύει ότι η μαγειρική έχει μέλλον ήταν η απάντηση και της Μαρίας Μαυρομύτη.
Αν επέδρασε καταλυτικά η τηλεόραση και οι εκπομπές μαγειρικής τέχνης στην απόφασή της να διαλέξει τη συγκεκριμένη σχολή η νεαρή Κατερίνα Χατσοπούλου απάντησε θετικά. «Βλέπω, θα πει, όλες αυτές τις εκπομπές, επιπρόσθετα το γεγονός ότι ασχολείται και η οικογένειά μου με τη μαγειρική αποφάσισα και εγώ να τη βάλω επαγγελματικά στη ζωή μου».
Ο Ρώσος στην καταγωγή Ρομάν Ζουέβ που ζει χρόνια στη Λάρισα με την οικογένειά του θεωρεί τη μαγειρική «ιδιαίτερα δύσκολη τέχνη, με ευθύνες» και υποστηρίζει «για να πετύχεις στη συγκεκριμένη δουλειά πρέπει να κοπιάσεις αρκετά και φυσικά με τις συνταγές σου να ξεχωρίσεις και να πρωτοτυπήσεις έναντι των άλλων».
Οι μαθητές της σχολής λειτουργούν ως μία ομάδα, παρακολουθούν ανελλιπώς τα θεωρητικά μαθήματά τους τρεις φορές την εβδομάδα στη σχολή του ΟΑΕΔ και το πρακτικό κομμάτι που γίνεται δύο φορές την εβδομάδα το υλοποιούν σε ένα χώρο άρτια εξοπλισμένο που ανήκει στον Λαρισαίο επιχειρηματία Λάμπρο Γκουνέλα, ο οποίος παραχώρησε αφιλοκερδώς ένα έτοιμο εργαστήριο μαγειρικής για την υλοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων επενδύοντας στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων της περιοχής και όχι μόνο.
Η λειτουργία της ειδικότητας όμως έχει ευαισθητοποιήσει και άλλους επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι ενισχύουν την προσπάθεια της σχολής και των μαθητών στη λειτουργία της ειδικότητας.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το επίπεδο σπουδών της σχολής καθώς επικοινωνούν τις γνώσεις και το ταλέντο τους στους μαθητές πετυχημένοι μάγειρες δήλωσε ο διευθυντής της σχολής κ. Λευτέρης Ποσονίδης, ο οποίος τόνισε ότι το τμήμα καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Θεσσαλίας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι φοιτούν σε αυτή μαθητές από διάφορες περιοχές. Μάλιστα στους άμεσους στόχους της σχολής είναι και η διοργάνωση ημερίδων διατροφικού ενδιαφέροντος με ομιλητές εξειδικευμένους επιστήμονες.
Η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος αποτελεί στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και μία καλή διέξοδο για την επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών σημείωσε από την πλευρά του και ο υποδιευθυντής της σχολής κ. Δημ. Γουργιώτης.
Για υπέρμετρο ζήλο και προσωπικό ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια των εξάμηνων σπουδών των μαθητών έκανε λόγο και η υπεύθυνη εργαστηρίων του τμήματος κ. Τριανταφυλλιά Αρχοντή, η οποία μίλησε για εκκολαπτόμενους μάγειρες με επαγγελματικές προοπτικές.
Σημειώνεται ότι οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η φοίτηση σ’ αυτές διαρκεί δύο σχολικά έτη (4 εξάμηνα). Οι μαθητές πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι της Α’ τάξης Λυκείου.
Η επιδότηση της πρακτικής άσκησης συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Από το 2012 η πρακτική άσκηση των μαθητών επιδοτείται με το ποσό των 12 ευρώ την ημέρα. Οι τελικές αποδοχές με την επιδότηση είναι 23 ευρώ.
Οι σχολές μαθητείας προσφέρουν:
* Σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο των εκπαιδευομένων μέσα από πρακτική άσκηση σε εργοδότες που επιλέγει ο ΟΑΕΔ (κοντά στη σχολή), για δύο ολόκληρα χρόνια.
* Αμοιβή και ασφάλιση από τον εργοδότη κατά τη διάρκεια της πρακτικής των εξάσκησης.
* Επίδομα στέγασης (μέχρι 120 ευρώ μηνιαίως) και επίδομα σίτισης (4.30 ευρώ ή 6.30 ευρώ ημερησίως).
* Επιδότηση πρακτικής άσκησης 12 ευρώ ημερησίως.
* Έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, μόνιμο και έκτακτο.
* Δωρεάν βιβλία και βοηθήματα.
* Αναβολή στράτευσης.
Να σημειωθεί ότι όλα τα παρασκευάσματα των μαθητών που αφορούν γλυκά και φαγητά δίδονται για τις ανάγκες των συσσιτίων των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
 

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services