Σάββατο, 23 Μαΐου 2015,

Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Μονόδρομος η προβολή αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012, 23:17

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα
«Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς η ενδυνάμωση και αύξηση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό είναι μονόδρομος και πρέπει να αποτελεί βασική στρατηγική στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση».
Με αυτήν τη φράση σχολιάζει την πρωτοβουλία της να διοργανώσει έκθεση με θέμα «Άρωμα και γεύσεις Ελλάδας» από τις 19 -23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με προϊόντα από όλη την Ελλάδα, στην οποία η Θεσσαλία έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα, η οποία σε συνέντευξή της στην «Ε» υποστηρίζει ακόμη πως «η ΝΔ επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα έχει μετρήσιμους στόχους και θα είναι κοστολογημένο».
«Για την Ελλάδα η νέα Κ.Α.Π., υποστηρίζει η κ. Κράτσα, μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο που εάν αξιοποιηθεί ορθά, θα καταστήσει την ελληνική αγροτική οικονομία βιώσιμη και ανταγωνιστική», ενώ για τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εν καιρώ κρίσης, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει πως «αυτοί δίνουν πραγματικό αγώνα για να επισημάνουν τις διαστάσεις της κρίσης, τα πραγματικά προβλήματα και να ζητήσουν την αλληλεγγύη της Ε.Ε.».
* Κυρία Κράτσα, ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση της έκθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο με προϊόντα από όλη την Ελλάδα, στην οποία η Θεσσαλία έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή;
-Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Η μοναδικότητά τους είναι ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να μείνει ανεκμετάλλευτο. Ιδιαίτερα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς η ενδυνάμωση και αύξηση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό είναι μονόδρομος και πρέπει να αποτελεί βασική στρατηγική στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση. Ταυτόχρονα τα προϊόντα μας μπορεί να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας για την προσέλκυση τουριστών, την πιο επιτυχημένη διαφήμιση της παράδοσης της χώρας, ικανής να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.
* Γιατί ενώ όλοι συμφωνούν ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας, εν τούτοις οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν αποτελούν σύμμαχο της αγροτικής παραγωγής;
-Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση από τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και οδήγησαν σε μεγάλη όξυνση των προβλημάτων των αγροτών. Η υπέρμετρη άνοδος του κόστους παραγωγής, λόγω των αυξήσεων του Φ.Π.Α., σε εφόδια, λιπάσματα, ζωοτροφές και φάρμακα, των αυξήσεων στις τιμές του αγροτικού ρεύματος και του αγροτικού πετρελαίου, η πιστωτική δυστοκία και η έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν σε μεγάλα αδιέξοδα τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πρέπει ωστόσο να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές και χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής σε γεωργία και κτηνοτροφία που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός που θα δίνει κατευθύνσεις για την παραγωγή και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, πολιτικές πλήρως εναρμονισμένες με τη νέα Κ.Α.Π.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως δήλωσε και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς, επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που απαντά στις απαιτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα φέρει άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα, αφού θα έχει μετρήσιμους στόχους και θα είναι κοστολογημένο.
* Αυτή την περίοδο στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση για τη νέα Κ.Α.Π. Ποιο είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική;
-Η νέα ΚΑΠ αποτελεί μία μεγάλη μεταρρυθμιστική διαδικασία που δημιουργεί απαιτήσεις και προκλήσεις στις οποίες η χώρα μας πρέπει ν΄ ανταποκριθεί με τη μέγιστη ευθύνη. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως γνωρίζετε, εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Ευρώπης 2020 και η νέα αρχιτεκτονική της θα πρέπει μεταξύ άλλων να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας των αγροτών αλλά και να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης τόσο στο κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης όσο και στις επενδύσεις στο διατροφικό τομέα. Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται στον αγροτοβιομηχανικό τομέα της Ε.Ε. και είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια ισχυρή ΚΑΠ, με έναν καλό προϋπολογισμό στη διάθεσή της.
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να μπορέσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική να αποδώσει και αύξηση της παραγωγής αλλά και καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Για την Ελλάδα η νέα Κ.Α.Π. μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο που εάν αξιοποιηθεί ορθά, θα καταστήσει την ελληνική αγροτική οικονομία βιώσιμη και ανταγωνιστική και θα συμβάλλει στην έξοδο από την οικονομική κρίση.
* Επειδή η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και όπως γνωρίζετε σε τέτοιες περιόδους η άσκηση πολιτικής από τα κόμματα σταματά, ελπίζω οι Έλληνες ευρωβουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν την προσπάθεια της υπεράσπισης της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό…
-Οι Έλληνες ευρωβουλευτές όλο αυτό το χρονικό διάστημα που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο δυσμενούς κριτικής, έχουν σηκώσει ψηλά τη σημαία της υπεράσπισης της αξιοπιστίας της χώρας κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Από την πλευρά μας, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δίνουμε πραγματικό αγώνα για να επισημάνουμε τις διαστάσεις της κρίσης, τα πραγματικά προβλήματα και να ζητήσουμε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. και την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από την κρίση και όχι να «βράζουμε στο ζουμί της κρίσης». Ο αγώνας αυτός είναι διαρκής και έχει αρχίσει να έχει απτά αποτελέσματα.
 

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services