Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015,

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Τα προνήπια μένουν στο σπίτι...

* ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΣΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ...ΚΛΗΡΩΣΗ

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012, 17:35

 Σε πραγματικό αδιέξοδο βρίσκονται γονείς παιδιών έως και τεσσάρων ετών (προνήπια που στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων ετών) αφού λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς όταν παράλληλα τα δημόσια νηπιαγωγεία δεν διαθέτουν υποδομές για να φιλοξενήσουν τόσα παιδιά.
Στα δημόσια νηπιαγωγεία, οι υποδομές είναι επιεικώς θλιβερές, αφού αρκετά από αυτά στεγάζονται, είτε σε ακατάλληλα για σχολεία κτίρια (κυρίως ισόγεια διαμερίσματα, χωρίς αυλές κ.λπ.) ενώ επίσης ικανός αριθμός νηπιαγωγείων συστεγάζεται με δημοτικά σχολεία και σε αίθουσες χωρισμένες στα δυο, με 25 νήπια το μέγιστο, να φιλοξενούνται σε ελάχιστα τετραγωνικά. Υποδομές που καμία σχέση δεν έχουν με τον ευαίσθητο χώρο της προσχολικής αγωγής ενώ το κτιριακό πρόβλημα ουδέποτε απασχόλησε στα σοβαρά τους διοικούντες που κάθε φορά αναζητούν προσωρινές υποτίθεται λύσεις, επιρρίπτοντας κατά την προσφιλή τακτική την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, η μια υπηρεσία στην άλλη!
Η διαδικασία των εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, οι όποιες θέσεις προνηπίων καλύφθηκαν με κλήρωση προκαλώντας ικανοποίηση στους ελάχιστους «τυχερούς» και παράλληλα δυσαρέσκειες στους «άτυχους» - υπολοίπους. Να διευκρινισθεί πως επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου (τον Δεκέμβριο του 2006) τα έτη της υποχρεωτικής (δημόσιας) προσχολικής αγωγής αυξήθηκαν κατά ένα, εντάσσοντας δηλαδή και το νηπιαγωγείο και όχι τα προνήπια όπου δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή τους στα δημόσια νηπιαγωγεία (νόμος 3518/2006). Γι’ αυτό και σήμερα όπου υπάρχουν κενές θέσεις προνηπίων ακολουθείται η διαδικασία της κλήρωσης. Άσχετα όμως από αυτό, η απόφαση για αύξηση των ετών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συνέβαλε και στην αύξηση του μαθητικού δυναμικού των νηπιαγωγείων χωρίς αυτή η απόφαση να συνοδευτεί από μια ουσιαστική πολιτική βελτίωσης των υποδομών.
Στις μονάδες προσχολικής αγωγής του νομού (μεταξύ των οποίων και 65 νηπιαγωγεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Λαρισαίων) πέρυσι φοιτούσαν 4.591 παιδιά εκ των οποίων 2.912 νήπια και 1.679 προνήπια, αριθμός που αναμένεται να μεγαλώσει φέτος με αφορμή, όπως προαναφέρθηκε, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με αύξηση του αριθμού των ανέργων γονέων ή και τις μειώσεις μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Ήδη η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας καταγράφει την αύξηση του ενδιαφέροντος γονέων να εγγράψουν τα παιδιά τους στα προνήπια χωρίς ακόμη να μπορεί να καταγραφεί ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός και κατά συνέπεια, θα παραμείνουν αναγκαστικά τα παιδιά στο σπίτι. Τελευταία τους ελπίδα η διαδικασία εγγραφής ελάχιστων προνηπίων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων, διαδικασία που ολοκληρώνεται από βδομάδα.
44ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει επιτέλους το 44ο Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Πολιτεία. Η ίδρυση (λειτουργία) του σχολείου δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ και η ανακοίνωση αφήνει σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι το σχολείο παραδίδεται με καθυστέρηση τουλάχιστον 2 – 3 ετών, λόγω των συνεχών διακοπών στη χρηματοδότηση του έργου.
Τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής την πλήρωσαν μικροί μαθητές του 42ου Δημοτικού Σχολείου, στη διαρκώς αναπτυσσόμενη συνοικία της Νέας Πολιτείας, αφού έκαναν μάθημα σε κοντέινερ, ενώ το σχολείο για πολλά χρόνια δεν μπόρεσε να αναπτύξει περισσότερες δράσεις αφού όλες οι «πλεονάζουσες» αίθουσες (μουσικής κ.α.) μετατράπηκαν σε τάξεις για την κάλυψη των αναγκών, με τα πρόσωπα των μαθητών να... εφάπτονται στον σχολικό πίνακα! Μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2009 το γυμναστήριο του σχολείου λειτούργησε προσωρινά ως σχολική αίθουσα, φιλοξενώντας τρία τμήματα, έως ότου εγκατασταθούν τα κοντέινερ, λες και πρόκειται για σεισμόπληκτη περιοχή!
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τα μισά περίπου από τα 485 (!) παιδιά του 42ου Δημοτικού Σχολείου θα μεταγραφούν στο νεοϊδρυθέν και σύγχρονο 44ο Δημοτικό Σχολείο ενώ και το νεοϊδρυθέν επίσης 61ο Νηπιαγωγείο (στο ίδιο κτίριο) θα αμβλύνει το στεγαστικό πρόβλημα του 56ου Νηπιαγωγείου στην ίδια συνοικία.
Ελάχιστα όμως είναι τα δημόσια νηπιαγωγεία που πληρούν τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν ως αληθινά σχολεία. Με εξαίρεση κτίρια που κατασκευάσθηκαν τα τελευταία χρόνια, τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία φιλοξενούνται σε χώρους που όχι απλά δεν διαθέτουν υποδομές (αίθουσες, γραφεία κ.λπ.) αλλά ούτε καν αυλές για να παίξουν τα παιδιά.
Πρόκειται για 5 τουλάχιστον μισθωμένα ισόγεια διαμερίσματα ενώ δεν είναι καλύτερη η εικόνα και των νηπιαγωγείων που συστεγάζονται ή φιλοξενούνται (σ.σ. πάντα... προσωρινά!) σε δημοτικά σχολεία. Μια αίθουσα που χωρίστηκε στα δυο αποτελεί... αυτόνομο νηπιαγωγείο και ας στοιβάζονται περισσότερα από 20 νήπια σε ελάχιστα τετραγωνικά όταν για την ίδια αίθουσα (προτού χωρισθεί στα δυο) το υπουργείο Παιδείας προβλέπει έως και 25 μαθητές το ανώτερο.
Με το ψευδοχώρισμα ωστόσο, η μία αίθουσα γίνεται δύο άρα διπλασιάζεται και αριθμός των μαθητών, με τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να κοροϊδεύουν ακόμη και... τον εαυτό τους με τη διαφορά, ότι οι γονείς δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν όπως τα προηγούμενα χρόνια για τη φιλοξενία των παιδιών τους στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ή παιδικούς σταθμούς προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόβλημα των υποδομών, να στοιβάζονται δηλαδή δεκάδες παιδιά σε ελάχιστα τετραγωνικά και επί της ουσίας οι εκπαιδευτικοί να μην έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης δράσεων, όπως επιβάλλεται και παιδαγωγικά.
33ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα στο πρόβλημα των υποδομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας αποτελεί η εγκατάσταση εργολάβου για την ανέγερση νέου σχολείου που θα φιλοξενήσει το 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας στη Νέα Σμύρνη. Το έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, προχωρά ικανοποιητικά και με την παράδοσή του θα λύσει το πρόβλημα της διπλοβάρδιας, στο μοναδικό σχολικό συγκρότημα της Λάρισας (11ο – 33ο δημοτικά σχολεία) που ακόμη και σήμερα λειτουργούν πρωί – απόγευμα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services