Σάββατο, 30 Μαΐου 2015,

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΜΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΞΥΡΡΥΓΧΩΝ!

Μαύρο... χαβιάρι στον Όλυμπο!

* ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟΣ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΑ

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012, 23:50

Του Δημήτρη Βάλλα
Φωτο Σπ. Τσαντόπουλος
Δεν είναι από τα συνηθισμένα, από αυτά που συμβαίνουν καθημερινά, όμως, έγινε και αυτό και πλέον αποτελεί όχι μόνο γεγονός, αλλά και τουριστική «ατραξιόν» της ευρύτερης περιοχής του ορεινού Ολύμπου!
Ιδιοκτήτης λοιπόν ταβέρνας που λειτουργεί για χρόνια στην ορεινή Καρυά Ελασσόνας, στον δρόμο που οδηγεί προς τη Λεπτοκαρυά και διατηρεί μικρές λιμνούλες στον εξωτερικό χώρο, είχε το ερέθισμα και την ιδέα!
Ρωσοπόντιος ο ίδιος με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση γνώριζε από λίμνες, από Κασπία θάλασσα, από ψάρια και από χαβιάρι!
Έτσι μέσω Ρωσίας άρχισε να φέρνει γόννο από οξύρρυγχο για έναν φίλο του επίσης Ρωσοπόντιο που διατηρεί εκτροφείο στη Δράμα.
Στη συνέχεια τα αναπτυγμένα πλέον ψάρια διάσημα για το χαβιάρι τους και –όχι μόνο- τα έφερε και τα εγκατέστησε στις τεχνητές λίμνες που διατηρεί στη ταβέρνα!
Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό, καθώς οι οξύρρυγχοι εγκλιματίστηκαν πλήρως αντέχοντας και τις θερμοκρασίες του χειμώνα και έγιναν αντικείμενο προσέλευσης πολλών τουριστών τόσο για να τους θαυμάσουν όσο και για να τους γευτούν ψητούς, καθώς εκτρέφονται και επιτρέπεται η κατανάλωσή τους.
ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Σταύρος Εκουτσίδης θα μας περιγράψει το πώς και το γιατί:
«Η ταβέρνα που διατηρώ στον Όλυμπο, θα μας πει, λέγεται «Οι Θεοί του Ολύμπου» και οι θεοί τότε έτρωγαν χαβιάρι. Έτσι σκέφτηκα να φέρω από τη Ρωσία όπου γεννήθηκα, τους οξύρρυγχους εδώ.
Το πείραμα πέτυχε και τα ψάρια έχω έναν χρόνο τώρα που τα έφερα και ζουν και το χειμώνα χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 100 και το μήκος τους κυμαίνεται από 50 έως 70 πόντους, ενώ το βάρος τους από 3 έως 4 κιλά.
Στη Ρωσία απαγορεύεται το ψάρεμα του άγριου οξύρρυγχου καθώς θεωρείται προστατευόμενο είδος. Βέβαια το μαύρο χαβιάρι δεν μπορεί κανείς να το βγάλει από μικρά ψάρια, καθώς για να το παράγουν πρέπει να μεγαλώσουν και να φθάσουν τα 30 κιλά.
Εμείς εδώ τα προσφέρουμε στους πελάτες είτε στο φούρνο, είτε ψητά και η γεύση τους είναι μοναδική, όμως, θα προσπαθήσω να κρατήσω κανένα και να το μεγαλώσω για χαβιάρι, έτσι για να δείξω και στους συγχωριανούς μου πώς βγαίνει».
ΠΕΡΙ... ΟΞΥΡΡΥΓΧΩΝ
Και μια που το ψάρι του μαύρου χαβιαριού δεν είναι και κάτι το συνηθισμένο για τη χώρα μας ενδιαφέρουσες είναι και οι πληροφορίες που…αλιεύσαμε γύρω από αυτό και γύρω από την εκτροφή του:
«Η εκτροφή του οξύρρυγχου Σιβηρίας, είδους που έχει ταξινομηθεί ως ευάλωτο στον κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων, αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 στην πρώην ΕΣΣΔ. Την ίδια ακριβώς εποχή εισήχθησαν στη Γαλλία οι πρώτοι εκπρόσωποι του είδους, στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιστημονικής συνεργασίας. Ο οξύρρυγχος Σιβηρίας επιλέχθηκε συγκεκριμένα διότι ο κύκλος αναπαραγωγής του συγκαταλέγεται μεταξύ των συντομότερων της οικογένειας (7 έως 8 έτη αντί για 15) και διότι ζει μόνο στο γλυκό νερό, σε αντίθεση με τα άλλα είδη που μετακινούνται από τη θάλασσα στα ποτάμια και αντίστροφα.
Ο οξύρρυγχος Σιβηρίας εκτρέφεται πλέον και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία... ). Οι επιχειρήσεις εκτροφής οξυρρύγχου αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς με στόχο την παραγωγή του χαβιαριού, ιδιαίτερα προσοδοφόρου προϊόντος πολυτελείας.
Η σάρκα του οξύρρυγχου Σιβηρίας δεν έχει κόκαλα, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο ψάρι ελκυστικό για τον καταναλωτή.
Μπορεί να πωληθεί ζωντανός ολόκληρος, σε φιλέτα ή καπνιστός. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ακόμη στον Ευρωπαίο καταναλωτή. Η εκτροφή του οξύρρυγχου Σιβηρίας στη δυτική Ευρώπη ευνοήθηκε από την πρόσφατη απαγόρευση εξαγωγής άγριου χαβιαριού που είχε ως στόχο την προστασία των οξύρρυγχων που απειλούνται με εξαφάνιση από τα φράγματα, την υπεραλίευση και τη ρύπανση».
 

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services