Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015,

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο

* Ζητούν τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012, 23:47

Του Δημήτρη Βάλλα
Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο προχώρησαν χθες μέλη του Σωματείου Καθαριστών-Καθαριστριών του Νομού Λάρισας διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους για τέσσερις μήνες.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο με πανό και στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Μπαρμπούτη στον οποίο και παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου.
Για την όλη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ., εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Η συνάντηση έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν σε όλα τα ζητήματα τη στείρα και ανάλγητη άρνηση της δημοτικής αρχής για μία ακόμη φορά. Προφανώς η ευαισθησία της δημοτικής αρχής εξαντλείται μόνο σε χάπενινγκ και «ελεημοσύνες» μοιράζοντας από τη μία μπανάνες στον λαό της πόλης, ενώ αδιαφορεί πλήρως αν οι εργαζόμενοι των σχολείων δεν έχουν ψωμί να φάνε.
Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να συγκαλέσει άμεσα δημοτικό συμβούλιο με θέμα την ανανέωση όλων των συμβάσεων και τη μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου.
Το σωματείο μας, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία του συντονιστικού θα συνεχίσει κλιμακώνοντας, με κάθε μορφή αγώνα, για να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά τον Σεπτέμβριο. Στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε πανθεσσαλική κινητοποίηση, καθώς και πανελλαδική στην Αθήνα».
ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Εν τω μεταξύ στο υπόμνημα που κατατέθηκε οι εργαζόμενοι καλούν τους γονείς και τους μαθητές να τους συμπαρασταθούν αναφέροντας:
«Με την εφαρμογή νόμου (Ν.3943/11) του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με καθεστώς αόριστου χρόνου(μόνιμοι) θα πρέπει να απασχολούνται στην καθαριότητα των κτιριακών υποδομών των δήμων κατά τη διάρκεια που τα σχολεία δεν λειτουργούν δηλαδή Χριστούγεννα, Πάσχα, και καλοκαίρι.
Με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το επίπεδο καθαριότητας των σχολείων, αφού δεν θα γίνεται πλέον η γενική καθαριότητα στις σχολικές μονάδες, όταν τα σχολεία θα παραμένουν κλειστά. Ενώ το ενδεχόμενο της απόλυσης των συμβασιούχων και οι απολύσεις, θα επιτείνει το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων.
Κατά τη διάρκεια που τα σχολεία κλείνουν για τις θερινές διακοπές, των Χριστουγέννων και του Πάσχα, το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, πραγματοποιεί τη γενική καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, που δεν μπορεί να γίνει όταν τα σχολεία λειτουργούν. Να σημειωθεί ότι το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων αν και έχει αυτό το δικαίωμα δεν λαμβάνει κανονική άδεια όταν τα σχολεία λειτουργούν για να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
 Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του νόμου, στο ξεκίνημα της περασμένης σχολικής χρονιάς η προετοιμασία και η γενική καθαριότητα των σχολείων: έγινε μόνο με το 40% περίπου του προσωπικού αφού οι 8.500 και πλέον συμβασιούχοι δεν είχαν κλήθηκαν από την 1η Σεπτέμβρη να αναλάβουν υπηρεσία.
Παρά τα όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι ενόψει των διακοπών και αυτό το καλοκαίρι πολλοί δήμαρχοι επιχειρούν εκ νέου να χρησιμοποιήσουν την εν λόγω διάταξη, αδιαφορώντας πλήρως για την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών όσο και του προσωπικού των σχολείων.
Δυστυχώς και αυτό το καλοκαίρι οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υλοποιώντας τις επιταγές του Καλλικράτη, αντί να προσλάβουν προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες καθαριότητας των δημοτικών κτιρίων, χρησιμοποίησαν το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων προσπάθησαν να βγάλουν και από τη μύγα ξύγκι (σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, παραβίασαν και την ιδία την οδηγία του Υπουργείου Εσωτερικών, βάζοντας τις καθαρίστριες των σχολείων να καθαρίζουν ακόμα και δρόμους, παραλίες και ότι άλλο έκριναν οι δήμαρχοι).
Δηλώνουμε ότι αν επιμείνουν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη διάταξη και τα Χριστούγεννα θα φέρουν ακέραια και αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση των σχολικών μονάδων.
Οι εργαζόμενοι στην καθαρότητα που γνωρίζουν ότι στα δημόσια σχολεία φοιτούν τα παιδιά της εργατικής τάξης, θα ακυρώσουν στην πράξη την προσπάθεια υπονόμευσης της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου. Καλούμε τους μαθητές τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αγωνιστούν μαζί μας, για δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα υπηρετεί της ανάγκες των μαθητών και όχι της αγοράς».
 
 
 

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services