Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015,

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΥΤΟ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Καλλιεργητές στα... ίχνη της αρώνιας!

* Μια πρωτοποριακή καλλιέργεια και στον Πυργετό

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012, 19:25

Του Δημήτρη Βάλλα
Νέες προοπτικές από νέους ανθρώπους που η σκέψη τους φαίνεται να έχει από καιρό «ξεφύγει» από το μόνιμο «κλισέ» της συμβατικής γεωργίας ανοίγονται καθημερινά στον νομό με καινούργιες – πρωτοποριακές καλλιέργειες.
Αυτή τη φορά ένας από τους πρωτοπόρους νέους καλλιεργητές είναι ο Λαρισαίος Γιάννης Λουλούδης, που όταν είδε ο μισθός του να μειώνεται θεαματικά και να φθάνει κοντά στα 650 ευρώ τον μήνα θυμήθηκε τα ξεχασμένα πέντε στρέμματα που είχε από κληρονομιά στον Πυργετό και άρχισε τις... ηλεκτρονικές αναζητήσεις!
Με τη βοήθεια της συζύγου του που είναι τεχνολόγος γεωπονίας ανακάλυψε τη θαυματουργή αρώνια που τα προϊόντα της γίνονται ανάρπαστα στις αγορές του εξωτερικού καθώς θεωρείται φυτό με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και εδώ και ένα χρόνο αφού προμηθεύτηκε τα απαραίτητα φυτά άρχισε την καλλιέργεια στον Πυργετό βγάζοντας μάλιστα φέτος και τους πρώτους καρπούς.
Πολύτιμος βοηθός του, ο ειδικός γεωπόνος-φυτοπαθολόγος Δρ. Γεώργιος Μπάρδας που αν και Λαρισαίος ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
«Πράγματι, θα μας πει ο κ. Λουλούδης, μόλις τελείωσα την αναζήτηση στο internet , άρχισα να ψάχνω πού θα βρω τα φυτά. Απευθύνθηκα σε ένα από τα πρώτα φυτώρια της Ελλάδος που βρίσκεται στην Πιερία και ασχολείται με την αρώνια και τα προμηθεύτηκα από εκεί. Φύτεψα περίπου 1000 φυτά και μετά από ένα χρόνο μάζεψα τους πρώτους καρπούς που δεν προορίζονται βέβαια για το εμπόριο, αλλά αποτελούν ουσιαστικά μια δειγματοληψία».
ΠΕΡΙ ΑΡΩΝΙΑΣ
Μιλώντας μας για το παράξενο αυτό φυτό, τις θαυματουργικές του ιδιότητες και τις προοπτικές του ο γεωπόνος-φυτοπαθολόγος κ. Μπάρδας θα μας πει:
«Το φυτικό είδος Aronia melanocarpa κατάγεται από περιοχές της Βορείου Αμερικής (Βόρειες Η.Π.Α. – Νότιος Καναδάς). Στην Ευρώπη εισήχθη την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και άρχισε να καλλιεργείται στις βορειοανατολικές ευρωπαϊκές χώρες και στη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτικού είδους επανακτά το «χαμένο έδαφος» και στις δύο ηπείρους καλύπτοντας πεδινές, παράκτιες, ημιορεινές και ορεινές περιοχές, εξαιτίας του ισχυρού προφίλ προσαρμοστικότητας σε ποικιλία εδαφοκλιματικών συνθηκών και της ιδιαίτερα υψηλής διατροφικής αξίας των προϊόντων της.
Η αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με χαρακτηριστική πλευρική ανάπτυξη. Καλλιεργείται για την παραγωγή των καρπών αλλά και των φύλλων της, τα οποία συλλέγονται λίγο πριν την πτώση τους, αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως αφέψημα. Οι καρποί της είναι εμπορεύσιμοι ως νωποί, κατεψυγμένοι και αποξηραμένοι. Τα προϊόντα μεταποίησης των καρπών αρώνιας είναι περιζήτητα και διακρίνονται σε προϊόντα βιομηχανιών τροφίμων - ποτών (χυμοί, μαρμελάδες, ενεργειακά ροφήματα, λικέρ, κρασί), σε προϊόντα φαρμακευτικών βιομηχανιών (έλαια, βιταμινούχα σκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής κ.α.) και σε προϊόντα βιομηχανιών παραγωγής καλλυντικών ουσιών (αντιγηραντικές κρέμες, οροί κ.α.).
Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ευεργετικών ιδιοτήτων των καρπών της οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολικών ενώσεων (φλαβονοειδών, ανθοκυανίνης και τανίνης). Η περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή (φυσικά αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ρ) είναι από τις υψηλότερες όλων των φρούτων και η υψηλότερη συνολική συγκριτικά με τα υπόλοιπα μούρα (berries). Ο φρέσκος καρπός έχει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα φρούτα που μετρήθηκαν με την κλίμακα ORAC (εκφράζει την ικανότητα απορρόφησης ελεύθερων ριζών οξυγόνου), ενώ ο χυμός έχει υψηλότερες τιμές TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity της κάθε ουσίας, η οποία εκφράζει την ικανότητά της να εκκαθαρίζει ελεύθερες οξυγόνου) από τον χυμό ροδιού και τετραπλάσιες από το κόκκινο κρασί. Επιπρόσθετα, οι καρποί αρώνιας είναι πηγές προβιταμίνης Α (β καροτένιο) και βιταμινών Β2, Β6, Β9, C, E, K. Επιπλέον περιέχει ράδιο, μολυβδαίνιο, βόριο και ιώδιο (ιχνοστοιχεία), καθώς και πηκτίνη σε υψηλότατες συγκεντρώσεις (πολυσακχαρίτης)».
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Την τρέχουσα φυτευτική περίοδο, στον Νομό Λάρισας, έχουν ήδη προγραμματισθεί φυτεύσεις πιστοποιημένων φυτών αρώνιας, ενός έτους, αποικισμένων με βιολογικούς παράγοντες του γένους Trichoderma, σε έξι νέες γεωργικές εκμεταλλεύσεις (συνολικής έκτασης 45 στρεμμάτων). Οι συγκεκριμένοι οπωρώνες, μαζί με τις εκμεταλλεύσεις είναι των κυρίων Ιωάννη Λουλούδη και Δημητρίου Καραγιώργου.
Στη συγκεκριμένη ομάδα των οκτώ καλλιεργητών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν και άλλοι Λαρισαίοι καλλιεργητές, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αξιολόγησης των κτημάτων τους και μελέτης της συνολικής επένδυσης, επισκοπήσεις οπωρώνων κ.λπ.
Πανελλαδικά οι καλλιεργητές αρώνιας αριθμούν τους 52 σε συνολική καλλιεργούμενη έκταση περίπου 350 στρεμμάτων
Όσο αφορά στη διάθεση του προϊόντος, το σύνολο της φετινής παραγωγής, η οποία αφορά σε φυτά ενός και δύο ετών η παραγωγικότητα των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 150 – 200 γραμμάρια ανά φυτό, απορροφήθηκε από βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών, φαρμακευτικές εταιρίες και λοιπούς μεταποιητές, με σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Συμπληρωματικά, σχετικά με τη διεθνή κατάσταση της αγοράς αρώνιας, η κατώτατη τιμή εισαγωγής κατεψυγμένων καρπών ήταν φέτος τα 2,30 ευρώ ανά κιλό και 14,50 ευρώ όσο αφορά το αποξηραμένο προϊόν».

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services