Τρίτη, 26 Μαΐου 2015,

ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ: Ανάσα ελπίδας...

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2008, 16:41

Τα πρώτα τρία παιδιά φιλοξενεί το Ορφανοτροφείο Θηλέων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου στη συνοικία Ανθούπολη της Λάρισας και επί των οδών Πρεβέζης και Κυθήρων πίσω από το παλιό κοιμητήριο. Το ίδρυμα λειτουργεί από τις 3 Δεκεμβρίου όπου και υποδέχτηκε τρία κορίτσια της εκκλησιαστικής περιφέρειας που είχαν την ανάγκη και τη φροντίδα της οικογένειας, αυτής, που θα τους την προσφέρει κατά το μέτρο του δυνατού το «Κρίκκειο» Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο.
Οι απαιτήσεις τεράστιες! Το «στοίχημα» μεγάλο! Κάπως έτσι θα σκέφτηκε ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος όταν ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό.
Με γνώμονα όμως την αγάπη για το παιδί, την ανάγκη δημιουργίας ενός τόσο σημαντικού ιδρύματος στην πόλη μας που απουσιάζει (!) και με σύνθημα τη λέξη «οικογένεια», ερμηνεύσαμε ύστερα από επίσκεψη της «E» στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης τη σπουδαιότητα και την τεράστια προσοχή (και προσευχή) που δίνει η τοπική μας Εκκλησία.
Ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας και αναπληρωτής Πρόεδρος του Δ.Σ. στη θέση του κ. Ιγνατίου (Προέδρου του ιδρύματος), μιλώντας στην «E», απηύθυνε κάλεσμα στα ορφανά κορίτσια της Μητροπόλεως Λαρίσης και όχι μόνο, «να ενταχθούν στο φιλόξενο περιβάλλον του ορφανοτροφείου για να βρουν και να γευθούν την οικογένεια που τόσο στερήθηκαν».
Στόχος του Σεβασμιότατου, όπως μας τόνισε, το μεγάλωμα των παιδιών ψυχικό και σωματικό σε ένα «ζεστό» χώρο ώστε τα κορίτσια να αναπαυθούν και να αισθανθούν ασφαλείς. Να λάβουν αγαθά που στερήθηκαν στην τόσο τρυφερή ηλικία και μέσω του πνευματικού πλούτου της Εκκλησίας που διαθέτει τα χρώματα, τους ήχους και τις μελωδίες, τα παιδιά του ιδρύματος, όσο και αν πέσουν όσο και αν χτυπήσουν να δουν την εκκλησία σαν τη δική τους μάνα. Το ίδρυμα σαν το δικό τους σπίτι, τη δική τους οικογένεια.
Το νεόκτιστο κτίριο που φιλοξενεί τα ορφανά κορίτσια χτίστηκε εξ' ολοκλήρου από το ταμείο του προσκυνήματος των Τεμπών. Θα χρηματοδοτείται κυρίως από αυτό και από δωρεές του πιστού λαού, ενώ αποτελεί ένα τεράστιο δείγμα αγάπης του Οδυσσέα και της Ιωάννας Κρίκκη, η οποία εκποίησε την περιουσία της γι' αυτό το σκοπό έτσι ώστε να προικιστούν άπορα κορίτσια του Ορφανοτροφείου Λαρίσης όπως αναφέρει στη διαθήκη της και συμπληρωματικά παρακαλεί και αναθέτει το έργο αυτό να αναλάβει συγκεκριμένα την επιμέλεια του ο Μητροπολίτης της πόλης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ορφανοτροφείου αποτελείται από 7 άτομα τον προεδρεύοντα κ. Ιγνάτιο, δύο ιερείς, ένα εκκλησιαστικό σύμβουλο, και τρία μέλη.
Ένα από αυτά, η κ. Δήμητρα Τσιτσιβά μας ξενάγησε στους χώρους του ιδρύματος και μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του και την καθημερινότητα των παιδιών. Όπως μας είπε, «τα ορφανά κορίτσια που θα ενταχθούν θα πρέπει να είναι ηλικίας 3 - 18 ετών, ορφανά ή διαζευγμένων γονιών κατόπιν εξαιρέσεως όμως μετά από απόφαση του Δ.Σ. και η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται σοβαρά και ξεχωριστά με βάση πάντα τις ανάγκες που θα μπορεί να καλύψει το ορφανοτροφείο στο πρώιμο αυτό στάδιο που βρίσκεται τώρα, καθώς μέλημα του είναι η προστασία των παιδιών! Η διαδικασία είναι πολύ απλή και θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως».
Το ίδρυμα διαθέτει 7 υπνοδωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν 18 κορίτσια. Επίσης αίθουσα ψυχαγωγίας, μια μεγάλη τραπεζαρία, αναγνωστήριο με ξεχωριστό γραφείο για το κάθε κορίτσι και κάποιους χώρους για το προσωπικό το οποίο θα βασίζεται σε κυλιόμενο ωράριο και θα λειτουργεί εθελοντικά προσφέροντας τις υπηρεσίες του καθ' όλο το 24ωρο.
Όσο για την εκπαιδευτική μέριμνα του ιδρύματος, δεν θα διαφέρει καθόλου από τα συνηθισμένα αφού θα παρέχονται σ' αυτά η απαραίτητη εκπαίδευση ενώ αξίζει να αναφέρουμε την αφιλοκερδώς ένταξη των κοριτσιών Γυμνασίου - Λυκείου του ιδρύματος στα εκπαιδευτήρια της κ. Ράπτου. Επίσης, ομάδα εκπαιδευτικών (Φιλολόγων, Μαθηματικών κ.λπ.) επισκέπτονται καθημερινά το ίδρυμα προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του, βοηθώντας στις σχολικές υποχρεώσεις τους τα κορίτσια.
Τέλος η κ. Τσιτσιβά τόνισε την αναγκαιότητα ενός τέτοιου ιδρύματος στην πόλη, καθώς όπως παρατηρεί από την θέση αυτή, οι περιπτώσεις ανήλικων παιδιών σε ακατάλληλο ή και ανύπαρκτο οικογενειακό περιβάλλον ολοένα και αυξάνονται ανησυχητικά.
Σχετικές ανακοινώσεις για το Ορφανοτροφείο και την υποβολή αίτησης, γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας της Μητροπόλεως (www.imlarisis.gr), όπως επίσης και του εκκλησιαστικού ραδιοφωνικού σταθμού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 2410-617455, e-mail:orfanotrofio@imlarisis.gr

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services