Το νερό δεν είναι απεριόριστο

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2017 15:00

Η 22α Μαρτίου, μια μέρα αφιερωμένη σε ένα δημόσιο αγαθό, έναν φυσικό και περιβαλλοντικό πόρο που οι περισσότεροι θεωρούμε αστείρευτο, εσαεί άφθονο και ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες μας.

Ξεχνάμε ότι: το 97% του νερού στον πλανήτη αποτελεί τους ωκεανούς ή είναι μη πόσιμο, το 2% του νερού στον πλανήτη είναι δεσμευμένο στους παγετώνες και τους πάγους των πόλων και μόνο 1% του νερού στον πλανήτη είναι πόσιμο και διαθέσιμο σε όλα τα έμβια όντα.

Το νερό, ως πηγή ζωής, είναι ξεκάθαρο ότι υπερβαίνει την έννοια της ιδιοκτησίας και η δημόσια διαχείρισή του αποτελεί τον μόνο ενδεδειγμένο τρόπο και την απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοτικότερη χρήση και την προστασία του, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ελεύθερη πρόσβαση από όλα τα έμβια όντα.

Είναι απαραίτητο για όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι υδάτινοι πόροι του πλανήτη είναι όμως περιορισμένοι καθώς η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του πληθυσμού μειώνουν την ποσότητα και υποβαθμίζουν την ποιότητα του νερού.

Σε διάφορες χώρες περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν χωρίς πόσιμο νερό, σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες χώρες που έχουν περάσει από την χρήση στην κατάχρηση.

Με απερισκεψία χτίζουμε φράγματα, καταστρέφουμε υγροβιότοπους, μολύνουμε υπόγεια νερά με χημικά και φυτοφάρμακα χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι οι συνέπειες αυτών των πράξεων θα γυρίσουν πίσω σε εμάς.

Μερικά από τα προβλήματα που έχουμε δημιουργήσει στον πλανήτη εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης του νερού είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξηρασίες και λειψυδρία. Αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι το νερό δεν είναι ένας ελεγχόμενος πόρος, δεν δαμάζεται ούτε ελέγχεται με ηλεκτρονικά μέσα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες πόλεις μας δεν βρίσκονται κοντά σε επαρκείς υδατικούς πόρους. Έτσι, για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες μας, μεταφέρεται νερό από ολοένα και πιο μακρινές αποστάσεις, επηρεάζοντας οικοσυστήματα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Πρέπει λοιπόν στην καθημερινότητά μας να το χρησιμοποιούμε με σύνεση.

1. ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΙΑΤΩΝ & ΡΟΥΧΩΝ- ΝΤΟΥΣ- ΜΠΑΝΙΟ-ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Κατά μέσο όρο χάνονται 37 λίτρα νερού ημερησίως από διαρροές στο οικιακό δίκτυο. Ως πρώτο μέτρο δράσης προτείνεται η επισκευή των διαρροών σε μπάνια και κουζίνες.

Ρούχα

Το 22% της οικιακής χρήσης νερού δαπανάται στο πλύσιμο των ρούχων. Θυμηθείτε πάντα να επιλέγεται το κατάλληλο πρόγραμμα πλύσης για τον όγκο των ρούχων που πλένετε.

Πιάτα

Το πλύσιμο των πιάτων αναλογεί σε μικρό σχετικά ποσοστό της οικιακής χρήσης νερού - περίπου 2%.Η χρήση πλυντηρίου πιάτων αποτελεί πολύ πιο οικονομική σε νερό λύση απ' ότι το πλύσιμο στο χέρι.

Ένα πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 18 λίτρα νερού ανά πλύση ενώ για τον ίδιο όγκο πιάτων, το πλύσιμο στο χέρι δαπανά έως και 75 λίτρα.

Βρύσες

 Μια βρύση που τρέχει, ξοδεύει πολύ περισσότερο νερό απ' όσο φαντάζεσαι: 10-15 λίτρα το λεπτό. Αν κλείνεις τη βρύση όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή όταν ξυρίζεσαι, εξοικονομείς 10 λίτρα νερό τη φορά. Και πολύ περισσότερα όταν πλένεις τα πιάτα. Φρόντισε να διορθώνεις τις διαρροές. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλάει μέχρι και 90 λίτρα νερό την ημέρα.

Μπανιέρα

Προτίμησε να κάνεις ένα ντους, παρά ένα μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα, όπου χρειάζεσαι τόσο νερό όσο για 3 ντους. Και βέβαια, ο θερμοσίφωνας καταναλώνει πολύ περισσότερο ρεύμα.

Καζανάκι

Το νερό στο καζανάκι έρχεται από το ίδιο δίκτυο με το νερό που πίνουμε. Αν το καζανάκι σου τρέχει, διόρθωσε το. Σπαταλάς πολύτιμο πόσιμο νερό.

Γέμισε ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι με νερό και τοποθέτησε το μέσα στο καζανάκι. Έτσι μειώνεις τη χωρητικότητα του. Αν ανακαινίζεις το μπάνιο σου ή φτιάχνεις καινούριο, προτίμησε καζανάκι διπλής λειτουργίας, θα έχεις μέχρι και 15% οικονομία στη συνολική κατανάλωση νερού.

2. ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ- ΠΙΣΙΝΑ

Το 60% της οικιακής χρήσης νερού καταναλώνεται στη πότισμα του κήπου & το πλύσιμο της βεράντας.

Το μικροκλίμα της περιοχής σας επηρεάζει σημαντικά τη κατανάλωση νερού.

Πότισμα χωρίς υπερβολές

 Απόφυγε να ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά σου και προτίμησε το αργό πότισμα, για να μην πηγαίνει χαμένο το νερό. Αν μπορείς, εγκατάστησε αυτόματο πότισμα. Τους ζεστούς μήνες πότιζε τον κήπο σου νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Έτσι το νερό δεν θα εξατμίζεται από τη ζέστη.

Διάλεξε φυτά που αντέχουν στην ξηρασία, όπως ελιά, μουριά, συκιά, δάφνη, μυρτιά, πικροδάφνη, λεβάντα και για τις γλάστρες γεράνια και σαρκώδη φυτά.

Προτίμησε τα οργανικά λιπάσματα, γιατί αποτελούν τροφή για τους οργανισμούς του εδάφους.

Αν υπάρχουν προσβολές ή ασθένειες, σκέψου μήπως τα φυτά σου δεν είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες της περιοχής σου ή έγιναν ευαίσθητα επειδή χρησιμοποιήθηκε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος ή νερού.

Πισίνα

 Μία οικιακή πισίνα απαιτεί περί τους 75 τόνους νερό για να γεμίσει ενώ εκατοντάδες λίτρα χάνονται μηνιαίως λόγω εξάτμισης.

3. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ- ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Όταν πλένεις το αυτοκίνητο με το λάστιχο, ξοδεύεις μέχρι και 300 λίτρα νερό. Αν το πλύνεις με κουβά και σφουγγάρι, χρειάζεσαι μόνο 30 λίτρα.

Ένα λίτρο βενζίνης απαιτεί περίπου 22 λίτρα νερό για να παραχθεί.

Ας χρησιμοποιούμε πιο συχνά το ποδήλατο ή αστικό λεωφορείο.

4.ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσο έκπληξη κι αν προκαλεί, το 55% του προσωπικού μας αποτυπώματος στη χρήση νερού αναλογεί στη διατροφή μας!

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού τόσο για τη παραγωγή τους (πότισμα, καλλιέργεια) όσο και για τη τυποποίησή τους (βιομηχανική κατεργασία, πλύσιμο, συσκευασία) αλλά και για τη μεταφορά τους (1 λίτρο βενζίνης απαιτεί 22 λίτρα νερού για να παραχθεί).

* Ένα burger απαιτεί για τη παραγωγή του νερό αντίστοιχο 30 ντους.

 Μειώνοντας την αλόγιστη κατανάλωσή μας σε κρέας επιτυγχάνουμε μείωση της κατανάλωσης νερού. Επιπλέον η επιλογή κρεάτων ελευθέρας βοσκής μειώνει τις ανάγκες σε νερό για την παραγωγή της τροφής τους, καθώς τα ζώα τρέφονται φυσικά.

* Μία μερίδα κοτόπουλο απαιτεί 340 λίτρα νερό για να φτάσει στο τραπέζι μας. Επίσης απαιτείται νερό για τη παραγωγή καυσίμου ώστε το προϊόν αυτό να φτάσει στο σπίτι μας.

 Ας το έχουμε υπόψη την επόμενη φορά που θα επιλέξουμε προϊόντα εισαγωγής ή προέλευσης που απαιτεί τη μεταφορά του προϊόντος από μακρινές περιοχές.

* Η παραγωγή του χοιρινού και των υποπροϊόντων του (λουκάνικο, μπέϊκον, παϊδάκια) απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού αλλά κυρίως μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με τα υπολείμματα και τις ακαθαρσίες της παραγωγής.

Ακολουθώντας κανείς μία ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή μπορεί να εξοικονομήσει έως και 2 τόνους νερό λιγότερο ημερησίως.

5. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΕΝΔΥΣΗ- ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙ

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το 5% τον υδάτων αντλείται για η παραγωγή υλικών αγαθών που καταναλώνουμε σε ημερήσια, εβδομαδιαία και ετήσια βάση.

* Μισό κιλό βαμβάκι απαιτεί περίπου 350 λίτρα νερό για να παραχθεί και να κατεργαστεί.

Ο μέσος δυτικός καταναλωτής χρησιμοποιεί περί τα 18 κιλά βαμβάκι ετησίως μέσω των προϊόντων ένδυσης και υπόδησης που καταναλώνει. Μας είναι απαραίτητα όλα αυτά τα είδη που συγκεντρώνουμε ετησίως;

Μία καλή μέθοδος εξοικονόμησης νερού και ενέργειας είναι η ανακύκλωση των ρούχων μας ή ο περιορισμός στα απολύτως απαραίτητα.

* Το νερό που απαιτείται για τη κατασκευή ενός φορητού υπολογιστή αναλογεί σε 70 πλύσεις ενός συμβατικού πλυντηρίου ρούχων.

* Η ανακύκλωση χαρτιού - όσο μία εφημερίδα - εξοικονομεί περίπου 13 λίτρα νερό.

Ας αναλογιστούμε τον κίνδυνο:

Έως το 2035 ο άνθρωπος, να έχει καταναλώσει το 70% του πόσιμου νερού στον πλανήτη, φέρνοντας τα οικοσυστήματα στο απόλυτο όριό τους. Και τότε ποιό θα είναι το μέλλον των παιδιών μας;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

pineiosngo@gmail.com / www. pineios-ngo.org

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass