ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

(Η πικρή ιστορία του Αντρέα Γεωργίου)

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2017 15:34

Στις 19.10.09 ο Διοικητής της ΤτΕ δημοσιοποίησε τις προβλέψεις του για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009. Από 6%, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Καραμανλή, το έλλειμμα θα έφτανε στο 12,5%.

Τελικά έφτασε (πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ.- EUROSTAT) στο 15,1%. Με απλά λόγια, τη χρονιά εκείνη (2009) το Κράτος πλήρωσε καθαρά 36 δις ευρώ περισσότερα, απ’ όσα εισέπραξε. Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός σε χώρα 11 εκ. ανθρώπων.

Υπάρχει όμως εδώ και καιρό, και «σέρνεται» κατά τρόπο απρεπή, αλλά και γελοίο, το αφήγημα, ότι παραποιήθηκαν τα στοιχεία από τον Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Αντρέα Γεωργίου, προκειμένου να μπει η χώρα στο Μνημόνιο. Αυτό, κατά τους διώκτες του, δεν έπρεπε να συμβεί. Επειδή το Ελληνικό Δημόσιο έλλειμμα το 2009 ήταν μεταξύ 5-6%, κατά δήλωση πρώην «συναδέλφου» του στο Εφετείο Αθήνας στις 24.7.2017. Αυτά ήταν άλλωστε και τα στοιχεία που είχαν αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία από την τότε Κυβέρνηση. Τι «ατόπημα» διέπραξε ο κ. Γεωργίου; Απλά εφάρμοσε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 479/2009 και περιέλαβε στο παθητικό των λογαριασμών τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ. Τα ορθά στοιχεία Γεωργίου πιστοποιήθηκαν δέκα (10) φορές μεταξύ 2010-2015 από την EUROSTAT και τον Ευρ. Φορέα για την διακυβερνητική στατιστική.

Η ευτέλεια του εγχειρήματος εναντίον του Αντρέα Γεωργίου – κατόχου 4 ξένων γλωσσών, πρώην μέλους του ΔΝΤ - προκύπτει από τα ακόλουθα αμάχητα τεκμήρια:

1ο. Ο Γεωργίου ανέλαβε την προεδρία της ανεξάρτητης πλέον Ελλ. Στατιστικής Αρχής μετά την είσοδο της χώρας στο 1ο Μνημόνιο.

2ο. Η Ελλάδα συνήψε το πρωτοφανές για την παγκόσμια οικονομία δάνειο των 320 δις ευρώ με το έλλειμμα του αρχικού υπολογισμού της τότε κρατικής ΕΛ. ΣΤΑΤ., που είχε υπολογιστεί σε 12,5 % στις αρχές του 2010, επί της νέας Κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Γεωργίου, που ήλθε από το ΔΝΤ, όπου υπηρετούσε, μετά τη σύναψη του δανείου και τη ψήφιση του 1ου Μνημονίου από τη Βουλή, ανέλαβε επικεφαλής της Ανεξάρτητης – κατ’ απαίτηση των δανειστών- Στατιστικής Αρχής 4 μήνες μετά το 1ο Μνημόνιο.

3ο. Η μέθοδος, που ακολουθήθηκε από το νέο Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που ηλιθίως πλην σκοπίμως σέρνουμε διαρκώς σε δίκες, είναι αυτή που ακολουθείται στην Ευρωζώνη και εφαρμόζεται πλέον συνεχώς έως και σήμερα στη χώρα μας. Επιπλέον, επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη η εκκίνηση της αξιολόγησης έγινε με βάση το αποδεκτό και από τη νέα Κυβέρνηση Τσίπρα έλλειμα 15,1%.

4ο. Η Ελλάδα, προκειμένου να λάβει την υποδόση των 7 από τη δόση των 8,5 δις ευρώ τον Ιούλιο του ΄17, αναγκάστηκε να ζητήσει- κατ’ επιταγή των δανειστών της- συγνώμη από τον ταλαίπωρο Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και να του πληρώσει με νόμο 100.000 ευρώ για τα δικαστικά του έξοδα. (βλ. σελ. 55-56 του συμπληρωματικού Μνημονίου μέσω φωτογραφικής αναφοράς στον κ. Γεωργίου). Πρόκειται για απόλυτα εξευτελιστική, για τη χώρα των …ψεκασμένων, νομοθετική ρύθμιση.

5ο. Δείτε τώρα τη λογική του αφηγήματος για το «στημένο» έλλειμμα. Η χώρα πήγαινε «μια χαρά». Δεν χρειάζονταν «Μνημόνια». Δεν είχε δηλαδή ανάγκη να δανειστεί 320 δις ευρώ! Πήραμε λοιπόν λεφτά, που δεν θέλαμε. Και για να τα πάρουμε αυτά τα λεφτά με όρους για τον δανεισμό (μνημόνιο), βάλαμε και έβαλε ο «ξένος δάκτυλος» τον Αντρέα Γεωργίου, να «μαγειρέψει» τα νούμερα, ώστε να βγει το έλλειμμα. Αυτό το έλλειμμα επέτρεψε το μνημόνιο και το δάνειο. Μεγάλωσε λοιπόν το παθητικό ο Γεωργίου και έτσι οι «τοκογλύφοι» δανειστές μας έβαλαν «το λουρί στο σβέρκο»! Η απόλυτη γελοιότητα, που ευτελίζει τη χώρα.

6ο. Από το 2010 έως και σήμερα όλοι οι προϋπολογισμοί συντάσσονται με βάση το οριστικό δημοσιονομικό έλλειμα του έτους 2009 (15,1% του ΑΕΠ). Η ιστορία της δίωξης Γεωργίου από το 2013, λέγεται, πως προήλθε από κύκλους του Κ. Καραμανλή με τη συστράτευση των ΑΝΕΛ. Τα ιστορήματα περί συνωμοτών γενικά δεν τα υιοθετώ. Είτε όμως έχουν βάση, είτε όχι, η πικρή αλήθεια βρίσκεται αλλού. Στον ανορθολογισμό μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής της ηγεσίας με καπηλεία πατριωτισμού και «εθνικού μεγαλείου».

7ο . Το ακόμα χειρότερο ιστόρημα είναι ότι η χώρα μας δεν χρωστούσε. Ότι κακώς μπήκε στα Μνημόνια. Ότι υπήρχε επαχθές και επονείδιστο χρέος κατά την κ. Κωνσταντοπούλου και την περίφημη επιτροπή της, και ότι θα έβγαινε από την Ευρωζώνη τυπώνοντας δικό της νόμισμα και κλέβοντας 17 εκ. ευρώ από το θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ για να τα κυκλοφορήσει με κρατική πλέον σφραγίδα. Γιατί όλα αυτά; Για τον ανομολόγητο σκοπό να μην πληρώσει η Χώρα τίποτα και σε κανέναν. Να μεταβληθεί δηλαδή σε παγκόσμιο καταχραστή και κοινό λωποδύτη. Αυτό το τελευταίο αφήγημα συνιστά εθνικό έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος, και κατά καμιά λογική δεν μπορούσε να αποτελέσει στοιχειωδώς σοβαρή πρόταση για την σωτηρία της Ελλάδας. Οι άνθρωποι που σκαρφίστηκαν όλα αυτά είναι υπόλογοι αποπειρών αδικημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας, το κύρος της στην παγκόσμια κοινότητα, την ακαριαία φτωχοποίηση ολόκληρου του έθνους και την ισόβια αδυναμία της να δανειστεί στο μέλλον από τις διεθνείς αγορές.

Αυτός ο τόπος χρεωκόπησε ακόμα μια φορά (την 7η κατά σειρά) από την άφρονα διαχείριση συγκεκριμένων με ονοματεπώνυμο προσώπων: Το δημόσιο χρέος μας το 2007 ήταν 103% του ΑΕΠ κατά την τότε κρατική Ε.Σ.Υ. Το 2009 η ΤτΕ ήδη από τον Αύγουστο του έτους αυτού υπολόγιζε, ότι ο χρόνος θα έκλεινε με διψήφιο έλλειμα και ήδη το Μάρτιο του 2010 μ’ έναν πρώτο υπολογισμό – πριν ιδρυθεί η ανεξάρτητη αρχή της ΕΛ. ΣΤΑΤ. – ξεπέρασε το 12% μόλις μέσα σε 2 χρόνια. Μετά την ίδρυση της ΕΛ. ΣΤΑΤ. με το πρώτο μνημόνιο και την τοποθέτηση Γεωργίου ως Προέδρου της, το έλλειμα του 2009 οριστικοποιήθηκε στο 15,1% ως ποσοστού επί του ακαθάριστού ελληνικού προϊόντος. Τι συμβαίνει σήμερα: Μην θορυβείστε. Είναι στο 177%. Θέλετε ακόμα ένα νούμερο; Οι Έλληνες πολίτες από το ΄93 έως σήμερα πλήρωσαν 210 δις ευρώ μόνο για τόκους του χρέους. Κατά τα άλλα… «όλα πήγαιναν μια χαρά», κατά τους μανιώδεις και – λυπούμαι πριν το γράψω- διώκτες ενός ανθρώπου, που ήλθε να βοηθήσει τον τόπο του.

Κλείνοντας το σημερινό σημείωμα χρειάζεται να σημειώσω, ότι για πρώτη φορά από το 1836, που ιδρύθηκε ως κρατική η Στατιστική Υπηρεσία, το 2010 τέθηκε σε ισχύ ο ν. 3852/2010, με τον οποίο συστάθηκε η Ελληνική Στατιστική Αρχή ως Ανεξάρτητη Αρχή. Μετά ήλθε ο Αντρέας Γεωργίου, ενώ η χώρα είχε ήδη συνάψει το ιλιγγιώδες δάνειο των 320 δις ευρώ με όρους («μνημόνιο συνεργασίας») και με βάση το αρχικό έλλειμμα ύψους 12,5 %.

Επιτέλους. Αν δεν ξέρουμε, ας σωπαίνουμε. Εκτός και αν ξέρουμε, αλλά σκόπιμα ενεργούμε γελοιοποιώντας τη χώρα. Υπάρχουν τρείς φράσεις ενός γνωστού γνωμικού: ‘’Οι ευφυείς ομολογούν τα λάθη τους. Οι πονηροί προσπαθούν να τα δικαιολογήσουν. Οι ηλίθιοι τα αρνούνται’’. Εναπόκειται στον αναγνώστη αυτών των γραμμών να τοποθετήσει το ανάλογο επίθετο στο ουσιαστικό που επιλέξει.

Γράφει ο Όμηρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass