ΕΡΓΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η εκτροπή μέρους νερού από τον Αχελώο

*Ενώ στον υδροφόρο ορίζοντα των Παρακαρλίων εισχώρησε ήδη η θάλασσα

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2017 15:30

Ο δήμαρχος Λάρισας Αριστείδης Λαμπρούλης είχε συστήσει Επιτροπή για την εκτροπή μέρους νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία. Μέλη της ήταν ο διδάκτορ γεωπόνος με ειδίκευση στα υδραυλικά Γιώργος Χατζηλάκος, ο γεωπόνος Κώστας Γκούμας, ο μηχανικός Τάσος Μπαρμπούτης, ο Απόστολος Καλογιάννης με τον Κώστα Τζανακούλη, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο γράφων.

Η Επιτροπή είχε επισημάνει τον κίνδυνο βαθμιαίας διείσδυσης στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Θεσσαλίας θαλασσινού νερού, από τη συνεχιζόμενη άντληση νερού με γεωτρήσεις. Η άντληση αυτή άρχισε αρχές του 1950 από βάθος 70 έως 100 μέτρων, συνεχίσθηκε για πολλά χρόνια και στην δεκαετία του 1970 οι γεωτρήσεις έγιναν 3 -4.000 των αγροτών και 1.000 περίπου του κράτους. Με τη συνεχή, όμως, άντληση το βάθος από τα 100 μέτρα έφτασε στα 300 και περισσότερα, οπότε ανέκυψε ο κίνδυνος για διείσδυση θαλασσινού νερού, ενώ το κόστος άντλησης αυξήθηκε και επιβάρυνε το κόστος παραγωγής για τους αγρότες. Και για τον φημισμένο από τον Όμηρο κάμπο της να γίνει Σαχάρα. Είναι μόλις 70 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από αυτήν.

Η Επιτροπή πρότεινε να επιδιωχθεί η εκτροπή μέρους νερού από τον Αχελώο, ώστε να σταματήσουν οι αντλήσεις. Η γεωργία ήταν δυνατό να καλύπτει απεριόριστα τις ανάγκες της από τις βροχές και τα χιόνια των βουνών της Θεσσαλίας. Ο θεσσαλικός κάμπος περιβάλλεται σαν ταψί από τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, όπως : Όλυμπος 2.917 ύψος, Χάσια 1.600, Πίνδος με κορφές 2.200, Άγραφα 2.400, Πήλιο 1.618, Μαυροβούνι 1.054 και Κίσαβος 1.918.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Γεωργίας Λάρισας έστειλε ομάδα γεωπόνων στο Ισραήλ για να μελετήσουν το σύστημα ποτίσματος με σταγόνα. Επέστρεψαν με έναν ειδικό Ισραηλινό και μαζί του συνέταξαν μελέτη για πότισμα με σταγόνα του κάμπου της Θεσσαλίας. Κατά την συνήθεια των ελληνικών κυβερνήσεων η μελέτη έμεινε στα συρτάρια, ενώ σταδιακά καταργήθηκαν τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες για τα νερά (ΥΕΒ ή Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων, ΥΕΥΕΘ ή Υπηρεσία Ελέγχου Υδραυλικών Έργων Θεσσαλίας), καθώς και οι Διευθύνσεις Γεωργικών Εφαρμογών με το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησαν καινούργιους σπόρους σίτου και η Ελλάδα πραγματοποίησε το όνειρο της σιτάρκειας, όπως και σπόρους νέων ψυχανθών και φυτών για την κτηνοτροφία. Όταν ο Ισραηλίτης είδε τρεχούμενο από τον Κίσαβο στην Αγιά νερό είπε : «Με τόσο νερό ποτίζεται όλο το Ισραήλ με σταγόνα» .

Αλλά, πρόβλημα νερού υπάρχει και για τη Λάρισα, για άλλες πόλεις, ακόμα και για χωριά. Με την ανάπτυξη της περιοχής αυξήθηκαν και οι ανάγκες σε νερό των κατοίκων τους.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, με το μισό υπουργικό συμβούλιο και με αρκετά περιφερειακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανήγγειλε από τη Λάρισα, στις 11 Οκτωβρίου στο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης της Θεσσαλίας, με τόνο μάλιστα θριάμβου: τέλος στην εκτροπή νερών του Αχελώου στη Θεσσαλία και εξασφάλιση της άρδευσης των αγροτών με φράγματα.

Η άρδευση όμως με αντλήσεις από υπόγεια νερά θα συνεχίζεται για πολλά ακόμα χρόνια εντατικότερα και από μεγαλύτερο βάθος από τις γεωτρήσεις του κάμπου της Θεσσαλίας. Από αυτές τις αντλήσεις καλύπτονται τώρα και οι ανάγκες των Λαρισινών σε νερό.

Αλλά από τα Παρακάρλια οι κάτοικοί τους ανέφεραν πριν από δέκα περίπου χρόνια ότι στην περιοχή τους με την άντληση βγαίνει υφάλμυρο νερό. Αυτό σημαίνει ότι στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα των Παρακαρλίων εισχώρησε ήδη η θάλασσα. Έχουν μεγάλη ευθύνη οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν έσπευσαν να ερευνήσουν το ζήτημα, Και τώρα κανένας αρμόδιος δεν λέει αν πραγματικά εισέδυσε θαλασσινό νερό κάτω από τον κάμπο της Θεσσαλίας και έως πού εισέδυσε, αλλά ευελπιστούν όλοι ότι με την ολοκλήρωση και λειτουργία του Ταμιευτήρα της Κάρλας όλα αυτά τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν ως ένα βαθμό.

Αντί όμως να κάνει έρευνα η παρούσα κυβέρνηση προτίμησε να δώσει απερίσκεπτα, όπως συνηθίζει, πολιτική και εκτός πραγματικότητας λύση με χωματένια φράγματα σε πρόβλημα που η ριζική αντιμετώπισή του απαιτεί γνώσεις, πολλές γνώσεις και πάλι γνώσεις επιστημονικές, ενώ παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος για τη Θεσσαλία. Ανάγκη, λοιπόν, να δοθεί άμεση λύση με την εξασφάλιση πολύτιμου νερού για την Θεσσαλία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για όλες τις χρήσεις και κυρίως της ύδρευσης των πόλεων, οπότε θα αντιμετωπισθεί ταυτόχρονα και το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων, που κινδυνεύουν από την διείσδυση θαλασσινού νερού.

Οι Θεσσαλοί καλούνται να συνεχίσουν τον αγώνα εκτροπής μέρους νερού από τον Αχελώο, για να εξασφαλιστεί ύδρευση χωριών και πόλεων μεταξύ των οποίων και η Λάρισα, ενώ ταυτόχρονα θα παράγεται πολύτιμη υδροηλεκτρική ενέργεια που σήμερα εισάγεται και θα προστατευτεί το περιβάλλον (Πηνειός, υδροφόροι ορίζοντες, κ.λπ.). Οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν υπάρχει ατυχώς άλλος τρόπος άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης ύδρευσης της Θεσσαλίας, ενόψει μάλιστα και της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής.

Οι Θεσσαλοί είναι υπερήφανοι για τον τόπο τους και αγωνίζονται να τον διαιωνίσουν και να τον αναπτύξουν. Τα ειδυλλιακά βουνά της Θεσσαλίας επέλεξαν οι πρόγονοί μας για κατοικία των αρχαίων θεών τους. Οι καταπράσινοι, λουλουδένιοι όλο τον χρόνο κάμποι της έχουν τη δική τους ομορφιά, και οι κάτοικοί της έχουν πανάρχαια ιστορία δόξας και θριάμβων. Θα αναφερθούν μόνο δυο. Πρώτη : Επί κεφαλής του θεσσαλικού ιππικού έμπαινε ο Μέγα Αλέξανδρος σε όλες τις επιθέσεις του και σε όλες νικούσε. Δεύτερη : Οι νέοι της Θεσσαλίας είναι που με την Τιτανομαχία τους στο Ύψωμα 731 της Αλβανίας στεφάνωσαν με νέα δόξα την Ελλάδα. Και τώρα οι Θεσσαλοί ζητούν νερό, για να διατηρήσουν το προαιώνιο μετερίζι τους και να προσθέσουν, αν χρειασθεί, νέες δόξες στην Ελλάδα.

* Του Λάζαρου Αρσενίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass