Η οδός Μεγ. Αλεξάνδρου αποτελεί την κύρια έξοδο οχημάτων της πόλης

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2018 15:55

Υπεγράφη από τον Δήμο Λαρισαίων η σύμβαση του έργου ανακατασκευής της Μεγάλου Αλεξάνδρου προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα απαγορευθεί η κίνηση των οχημάτων από τη συγκεκριμένη οδό και θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο λεωφορείων και ταξί.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι : 1. Η ανακατασκευή της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου αποτελεί ανάγκη πρώτης προτεραιότητας για την πόλη, έτσι ώστε να διαθέσουμε το ποσό του 1,3εκ ευρώ;

2. Η απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων θα συμβάλει στην μείωση ή στην αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου του κέντρου της πόλης μας;

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο καταθέσαμε τους εξής προβληματισμούς: Η οδός Μεγ. Αλεξανδρου είχε ανακατασκευαστεί σχετικά πρόσφατα από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Είναι ένας δρόμος σε καλή κατάσταση και, που κατά κοινή ομολογία , δεν έχει ανάγκη ανακατασκευής. Τη στιγμή μάλιστα που στην πόλη μας υπάρχουν δρόμοι στις συνοικίες που δεν έχουν άσφαλτο (!), πεζοδρόμια κατεστραμμένα, δρόμοι γεμάτοι λακκούβες και θα μπορούσε το ποσό του 1,3 εκ. ευρώ να διατεθεί εκεί. Ανακατασκευάζεται λοιπόν γιατί αποτελεί ανάγκη πρώτης προτεραιότητας ή γιατί το 2018 είναι προεκλογική χρονιά και ακολουθούμε την παλαιοκομματική τακτική «βάζω ένα εργολάβο» στο κέντρο για να «πάω» σε εκλογές;

Αν δεχθούμε ότι αυτά τα χρήματα περισσεύουν και μπορούν να διατεθούν και ταυτόχρονα να «καλυφθούν» και οι υπόλοιπες ανάγκες της πόλης, η απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων θα συμβάλει θετικά ή αρνητικά στο κυκλοφοριακό της πόλης;

Εμείς συντασσόμαστε με την φιλοσοφία, η οποία στοχεύει στη μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης με εκτενέστερη, παράλληλα, χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Δεν συντασσόμαστε με την φιλοσοφία όμως που υπάρχει, για απελευθέρωση του κεντρικού πυρήνα πλήρως από το αυτοκίνητο.

Με την απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων στην Μεγ. Αλεξάνδρου η πόλη θα χάσει μια οδό εξόδου από το κέντρο δηλ. ενώ οι δρόμοι εισόδου των οχημάτων στο κέντρο παραμένουν οι ίδιοι , για την έξοδο των οχημάτων από το κέντρο χάνεται μια βασική οδός .

Αυτό, κατά την άποψη μας είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα όπως: Αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου των περιμετρικών οδών, όπως η Ολύμπου, η Κύπρου, η 28ης Οκτωβρίου και η Ανθ. Γαζή.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στάθμευσης θα οδηγήσει σε αυξημένες απαιτήσεις μόνιμης αστυνόμευσης, καθότι χωρίς επαρκή έλεγχο, τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης του κέντρου θα είναι σημαντικά. Η ανάπτυξη των πεζοδρόμων στη Λάρισα είχε θετικό αντίκτυπο στην εικόνα και στην οικονομία της πόλης. Όλα όμως τα πράγματα χρειάζονται ένα μέτρο . Και οι όποιες επεμβάσεις πρέπει να είναι προοδευτικές .

Γιατί μιλάμε για την καρδιά της πόλης , το οικονομικό της κέντρο. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το κέντρο της Λάρισας δεν φιλοξενεί μόνο καταστήματα αναψυχής (π.χ. καφετέριες ), αλλά και εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες, τράπεζες, γραφεία, ιατρεία, κλινικές. Επίσης στο κέντρο βρίσκονται το Δικαστικό Μέγαρο, το Δημαρχείο, η Περιφέρεια αλλά και μόνιμες κατοικίες πολιτών. ..

Η απελευθέρωση του κεντρικού πυρήνα πλήρως από το αυτοκίνητο , μπορεί να προκαλέσει βίαιη αλλαγή στην οικονομία της πόλης.

Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται μέτρο και οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν προοδευτικά , για να μπορούν να ελεγχθούν τα όποια προβλήματα θα υπάρξουν. Εμείς προτείνουμε τη μετατροπή της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου , σε οδό ήπιας κυκλοφορίας που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη διέλευση των λεωφορείων και την αρμονική συνύπαρξη της κίνησης των πεζών και των αυτοκινήτων.

Μια τέτοια παρέμβαση, με ήπια χαρακτηριστικά θα βελτιώσει την εικόνα του κέντρου της πόλης, θα μειώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο και την ταχύτητα των οχημάτων, θα βελτιώσει τη μετακίνηση πεζών, ατόμων με ειδικές ανάγκες και παιδιών και κυρίως δεν θα διαταραχθεί η πάσης φύσεως δραστηριότητα (εμπορική, κοινωνική, τομείς υγείας, υπηρεσίες, ψυχαγωγία κλπ.) στο κέντρο της πόλης.

Προτείνουμε δηλαδή , χωρίς να διαταραχθεί ο τεχνικός σχεδιασμός , να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις βάση των τεχνικών σχεδίων που είναι ήδη έτοιμα από τις υπηρεσίες αλλά σε πρώτη φάση και για ένα χρονικό διάστημα που θα εκτιμηθεί να επιτρέπεται από τις συγκεκριμένους οδούς και η κίνηση των αυτοκινήτων.

Της κ. Ρένας Καραλαριώτου (*)

(*) Η κ. Ρένα Καραλαριώτου είναι πολιτικός μηχανικός ,ΜΒΑ, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων και, πρώην αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass