Η Κεντρική πλατεία… της Λάρισας χθες και σήμερα

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2018 15:45

Πριν από λίγα χρόνια, όταν διασχίζαμε την Κεντρική πλατεία και την Ταχυδρομείου της πόλης μας γινόμασταν δέκτες μιας αφόρητης δυσοσμίας, η οποία γινότανε εντονότερη ακόμα κατά τις βροχερές και υγρές ημέρες του χρόνου.

Αιτία της καταστάσεως αυτής τα περιττώματα των πουλιών που στάλιαζαν στα ψηλά δέντρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αποτέλεσμα οι πλατείες αυτές να γίνονται τόποι συγκέντρωσης μεγάλων ποσοτήτων κουτσουλιάς, η οποία είχε ασπρίσει τις επιφάνειες και είχε καταστήσει δύσοσμους τους όμορφους αυτούς χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας των πολιτών. Ασυγκρίτως χειρότερη ήταν η κατάσταση της πλατείας Ταχυδρομείου. Όπου η αναδυόμενη κακοσμία, λόγω της συσσωρευμένης και αποσυντιθεμένης κουτσουλιάς ανάγκαζε τους περαστικούς να διέρχονται απνευστί ορισμένα σημεία της…

Το πρόβλημα αυτό ίσως να μην υπήρχε, αν στη θέση των μεγάλων δέντρων είχε προβλεφθεί το φύτεμα μικρών καλλωπιστικών φυτών… Αυτό όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα το στάλιασμα πλήθους πουλιών και εμφάνιση αφόρητης ρύπανσης και δυσοσμίας, που είχε καταστεί μόνιμο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το οποίο διαρκώς απασχολούσε τους πολίτες και πιστεύω και την υπάρχουσα τότε Δημοτική Αρχή. Όμως, λύση αποτελεσματική δεν ευρίσκετο. Πολύ δε περισσότερο, όταν η χώρα μας μπήκε στη δίνη της πολυετούς και υπάρχουσας ακόμα οικονομικής κρίσης.

Όμως, όταν ψάξει κανείς καλά μπορεί να βρει λύσεις φτηνές και αποτελεσματικές για τα ζητήματα που τον απασχολούν. Αυτό φαίνεται ότι έκανε και η σημερινή Δημοτική αρχή. Ερεύνησε και βρήκε με λίγα χρήματα το μέσο εκείνο που, εν πολλοίς, αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό. Και το όνομα του εργαλείου αυτού «γεράκι». Ναι, ένα εκπαιδευμένο γεράκι είναι ο διώκτης των κορακιδών που σταλιάζουν πάνω στα ψηλά δέντρα των πλατειών αυτών. Που ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές ενός υπαλλήλου του Δήμου, το χέρι του οποίου αποτελεί μέσο απογείωσης και προσγείωσης του γερακιού. Αυτό με το πέταγμά του και τη χαρακτηριστική κραυγή του απομακρύνει τις καλιακούδες, ελαχιστοποιεί τις κουτσουλιές και εξαφανίζει τη δυσοσμία των πλατειών. Σ’ αυτό βέβαια συμβάλλει και η τακτική καθαριότητα. Έτσι, σήμερα αναδεικνύεται η ομορφιά των χώρων αυτών, οι οποίοι αποτελούν κοσμήματα της πόλης και καύχημα των Λαρισαίων για το δώρο ξεκούρασης και αναψυχής που τους προσφέρουν. Κι αυτό έγινε με λίγα χρήματα. Μια πράξη επαινετή που αποτελεί δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση των δημοτικών αρχόντων. Αυτές τις δραστηριότητες εξωραϊσμού του περιβάλλοντος επιβάλλεται να προβάλλουμε και να τιμούμε ανεξαρτήτως παραταξιακής ή προσωπικής σχέσεως με τους ευρισκόμενους στην εξουσία του Δήμου. Γιατί αυτό επιτάσσουν οι αξίες της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Αυτό κάνουμε κι εμείς σήμερα με το πόνημα αυτό. Προβάλλουμε το κοινωνικώς ωφέλιμο που προέκυψε απ’ την ενέργεια αυτή. Παράλληλα δε επισημαίνουμε στη Δημοτική Αρχή, ότι πρέπει διαρκώς και ανύσταχτα να βρίσκεται εν εγέρσει για να προλαμβάνει και να επιλύει προβλήματα ζωής των πολιτών και κυρίως να κρατά στο ψηλότερο επίπεδο την αισθητική και την ομορφιά των χώρων αναψυχής και ψυχαγωγίας των Λαρισαίων. 

Του Κων/νου Τσιρονίκου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass