Τι θα γίνει, όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας;

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2018 18:00

Όλο και πιο τραγικός γίνεται ώρα με την ώρα ο απολογισμός των πυρκαγιών στην Αττική, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων, ενώ παραμένει υψηλός ο αριθμός των τραυματιών.

Αυτή η τραγική εξέλιξη φανερώνει σε όλο της το μεγαλείο τα "επιτεύγματα" μιας κοινωνίας που οικοδομείται στη βάση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της εμπορευματοποίησης των πάντων. Φανερώνει ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όσο κι αν φαίνεται τραγικό, δεν είναι η προτεραιότητα ενός συστήματος, που έχει βασικό κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Αποτελεί πρόκληση για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, για τις οικογένειες των αγνοούμενων, για όλο τον λαό, η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να συγκαλύψει, με κυνικό και απαράδεκτο τρόπο, τις τεράστιες ευθύνες της για το έγκλημα στην Ανατολική Αττική.

Ούτε η “κλιματική αλλαγή”, ούτε το όποιο πιθανό σχέδιο εμπρησμών, απαλλάσσει την κυβέρνηση, καθώς έχει διατηρήσει τη διαχρονική εμπρηστική πολιτική της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, παρότι οι υπουργοί της διαβεβαίωναν τον Μάη, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές! Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η αποδεδειγμένη, πλέον, αναποτελεσματικότητα υλοποίησης ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων και άκρως επικίνδυνων καταστάσεων και της συνεχούς επικαιροποίησής του, με βάση τις εξελισσόμενες συνθήκες. Τα όσα, με περίσσιο θράσος, τολμούν να ξεστομίσουν περί ατομικής ευθύνης και αυθαιρεσίας, μοναδικό στόχο έχουν να κρύψουν τις ευθύνες τους. Τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω στα αποκαΐδια της καταστροφικής πολιτικής τους δεν πείθουν κανένα.

Η εμπορευματοποίηση της δασικής γης, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή, οδηγεί σε σφοδρές αντιθέσεις μεταξύ μεγάλων συμφερόντων και ιδιωτών που επενδύουν με βάση τη δασική γη. Σε αυτό το έδαφος της εμπορευματοποίησης, της ανυπαρξίας πρόληψης, σχεδιασμού και αναποτελεσματικής καταστολής των πυρκαγιών, αναπτύσσονται οι ανταγωνισμοί για το κέρδος, τον τουρισμό, την αναψυχή, την ενέργεια, την κατοικία και τις κατασκευές γενικότερα, διαμορφώνονται οι συνθήκες που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην κλιματική αλλαγή ή σε «ασύμμετρα φαινόμενα». Δεν μας λέει, όμως, τι μέτρα πήρε η ίδια, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που κληρονόμησε και να προσαρμόσει τον μηχανισμό πυροπροστασίας στα δεδομένα που επικαλείται ως δικαιολογία!

Η αυτοθυσία και η ανιδιοτέλεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, ανδρών και γυναικών, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και όσων εθελοντικά συνέβαλαν και συμβάλλουν στην πυρόσβεση και στη διάσωση, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την καθολική απουσία κατάλληλων υποδομών. Όλα αυτά με τη μη ύπαρξη σχεδίου εκκένωσης συντονισμού και οργάνωσης, έχουν ως αποτέλεσμα να μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να καίγονται ολόκληρα δάση και περιουσίες. Και η απάντηση; δεν υπάρχουν χρήματα(!), την ίδια στιγμή που κάθε χρόνο σκορπίζονται, κυριολεκτικά, 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Με την πολιτική τους φαίνεται καθαρά ότι στρατηγικός στόχος όλων των κυβερνήσεων, από τη δεκαετία του ΄90 και μετά, είναι να μετατραπεί ένα σημαντικό μέρος της πυροπροστασίας από υποχρέωση του κράτους σε ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσία.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.

Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.

Χρειάζεται η λαϊκή, οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών.

Γι’ αυτό καλούμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες να πάρουν και την υπόθεση της προστασίας των δασών στα χέρια τους.

Η οργή και η αγανάκτηση για τις φονικές πυρκαγιές να γίνει πάλη και συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για την εργατική εξουσία, όπου το ευρύτερο περιβάλλον, τα δασικά οικοσυστήματα και η γη, θα γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και βασικός γνώμονας θα είναι η ασφάλεια και η προστασία του λαού από κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή.

Δυναμώνοντας αυτόν τον προσανατολισμό, το εργατικό-λαϊκό κίνημα, με αποφασιστικότητα, μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα σήμερα των οποίων η αντιμετώπιση και η λύση τους επείγουν και που το ΚΚΕ έχει αναδείξει μέσα και έξω από τη Βουλή, όπως και το ταξικό εργατικό κίνημα.

Από τον Αγγελο Σίμο

Ο Άγγελος Σίμος είναι μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass