Η πολιτική «Ελέους» Ερντογάν και το «ανελέητον» Π. Καμμένου

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2018 15:35

Κανείς δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη στους δύο στρατιωτικούς. Πλην όμως ο Υ.ΕΘ.Α κ. Π. Καμμένος μόλις είχε δηλώσει στον Real FM (8/8/2018) ότι «Θεωρεί τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών προγραμματισμένη, προσχεδιασμένη, και ήταν μία κίνηση την οποία είχαν ετοιμάσει οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του Ερντογάν προκειμένου να δημιουργήσουν το περιβάλλον εκείνο για να κάνουν την ομηρία που θα οδηγούσε στη συναλλαγή για τους οκτώ (Τούρκους αξιωματικούς)».

Διφορούμενη δήλωση. Ή δεν γνώριζε τι θα ακολουθούσε ή γνώριζε πολύ καλά και ενορχήστρωσε όσα ακολούθησαν, τη μεταφορά των δύο κρατουμένων ως ηρώων με το προεδρικό (!!) αεροπλάνο. Βέβαια με τα όσα επιδεικτικά λέει και κάνει κατά καιρούς στα ελληνοτουρκικά οι Τούρκοι δεν τον υπολογίζουν. Ούτε σε διπλωματικά δείπνα τον θέλουν. Εμφανώς συνέβαλε στο να σκληρυνθεί η τουρκική πολιτική στο πταίσμα των δύο στρατιωτικών. Ο Ερντογάν φάνηκε ‘φιλάνθρωπος’, δεν ενέταξε το συμβάν στην πολιτική της ομηρίας που εξασκεί. Βέβαια δεν σημαίνει ότι λείπει το ανατολίτικο παζάρι. Κύριος οίδε αν και τι ανταλλάχτηκε, όπως το θέμα του μουφτή Θράκης, ή απλώς θέλει να πλησιάσει την Ευρώπη, τώρα που οι ΗΠΑ τον ζορίζουν. Αλλά η απελευθέρωση μπορούσε να γίνει και σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Ο κοινωνιολόγος Δημ. Σταθακόπουλος με ειδικότητα στην οθωμανική ιστορία δήλωσε σχετικά: «Η επιλογή του 15αύγουστου για την απελευθέρωση δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου τυχαία. Οι σουλτάνοι επέλεγαν το πότε θα δώσουν «άφεση». Το ίδιο και ο Ερντογάν». Η μίμηση της σουλτανικής παράδοσης είναι πιθανή, αλλά πάλι δεν ερμηνεύει την επίσημη ημέρα. Δεν είναι ένα δώρο στους δύο στρατιωτικούς, αλλά στους Έλληνες, αυτή την Κυβέρνηση. Γι’αυτό, μετά τους γονείς, πλείστοι, άναψαν κεριά στην Παναγία Σουμελά. Πρώτος φυσικά ο κ. Καμμένος που δημοσιοποίησε την ευσεβή πράξη του.

Ο πειρασμός του ιστορικού είναι ενίοτε να αναλύει και τα θαύματα, τις προθέσεις πίσω από τέτοια γεγονότα, πέρα από το παρασκήνιο. Τι να είχε στο μυαλό του ο κ. Ερντογάν; Και μόνον που δεν θα το έκαναν ποτέ αυτό οι άθρησκοι κεμαλιστές, δείχνει ότι άφησε στην άκρη τη διπλωματία, την οποία χρησιμοποιεί ενίοτε ανάρμοστα. Κατάγεται από το χωριό Ποταμιά/Potamya της Ριζούντας του Πόντου [Βλ. google: Erdogan greek origin], δηλαδή από εξισλαμισμένη κοινωνία. Πιθανόν έχει κάποιες μνήμες από τη γιορτή της Παναγίας, στη Σουμελά ή στην περιοχή του. Εξάλλου οι μουσουλμάνοι Τούρκοι τιμούν ιδιαίτερα την Παναγία, Meryem Ana, μητέρα Μαρία τη λένε. Το έλεος, σε αντίπαλο που συνεργάζεται, είναι παράδοση στο Ισλάμ-Οθωμανούς. Όποιοι παραδίδονταν δεν αντιμετωπίζονταν ως πολεμική λεία, τους ελεούσαν. Δεν αποκλείεται λοιπόν να τον επηρέασε, να θέλησε να γίνει φιλάνθρωπος τέτοια ημέρα, γνωρίζοντας ίσως ότι η Παναγία θεωρείται από μας Μητέρα του Ελέους, δημιουργώντας ένα νέο κλίμα, χρησιμοποιώντας ως μέσον επίλυσης διαφορών ιερά και όσια. Εγκαινιάζει μία κίνηση αβροφροσύνης προς τον ελληνικό λαό, τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, βασισμένη σε προβολή ελέους. Άσχετα τι έδωσε τι πήρε, περνά την πολιτική του σε μας, αξιοποιώντας την παράδοσή μας. Είμαστε για λύπηση μετά τα όσα έγιναν στις ιουλιανές πυρκαγιές.

Τέλος πάντων ελεήθηκε έτσι δια του κ. Ερντογάν, αλλά ο κ. Π.Καμμένος μετά τα άμεσα ανακλαστικά που έδειξε στις πυρκαγιές και τις πρωτοφανείς για την ιδιότητά του ως Υ.ΕΘ.Α. δικαιολογίες, υπερέβαλλε, αντίθετος στη στρατιωτική δεοντολογία, θέλοντας να δείξει ότι τιμά τους Έλληνες στο πρόσωπο των οικογενειών των δύο στρατιωτικών που ομολογουμένως στάθηκαν αξιοπρεπείς. Κατ’ αρχήν στην πολύμηνη ταλαιπωρία τους, τους φόρτωσε και μία παρέλαση ενώπιον των Ελλήνων. Όσοι υπηρετήσαμε στρατό, ιδίως ως έφεδροι αξιωματικοί, πρωτίστως όμως οι μόνιμοι αξιωματικοί, νιώσαμε καλά το μελαγχολικό πρόσωπό τους. Γνωρίζουμε τι σημαίνουν τέτοια ‘ατυχήματα’, να δώσεις δικαίωμα στον αντίπαλο (εχθρό) να σε συλλάβει. Το ιστορικό σε καίει, όχι κάποια ποινή. Ο στρατός γενικά σε θέλει υπερήφανα αλάνθαστο, σου μαθαίνει να είσαι προσεκτικός προπάντων στον αντίπαλο. Αλλά στην Ελλάδα ισχύει και το πώς θα σε δηλώσουν, οι αρμόδιοι. Μπορεί να μάχεσαι και σε στήνουν στον τοίχο, μπορεί να παραδίνεσαι και σε κάνουν θρίαμβο!

Γιατί τα οργάνωσε όλα αυτά ο κ. Καμμένος; Να δώσει, προφανώς την εικόνα του happy end, να ανακτήσει τα χαμένα από το δράμα του Μακεδονικού που βαράθρωσε το Αν.Ελ. του ή από το δράμα στο καμένο Μάτι. Νιώθεται ο πανικός. Καλά κάνει, αν βρίσκει αφελείς, όλους εμάς! Αλλά να εκμεταλλευτεί πολιτικά ακόμη και το ένα κερί του στην Εκκλησία!

 

Σταύρος Γουλούλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass