ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η αρχαιοπρεπής εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2014 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:36

 

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Στην μεγαλειώδη και επιβλητική εκδήλωση που οργάνωσε το ΔΙΑΖΩΜΑ στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο και το Λύκειο Ελληνίδων δίδαξαν και παρουσίασαν μέρος της τραγωδίας Ηλέκτρα του Ευριπίδη. Φιλόδοξος στόχος αυτής της εκδήλωσης ήταν να προκληθεί έντονος ερεθισμός του ενδιαφέροντος των αρμοδίων και του λαρισαϊκού Λαού για την πλήρη αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου. Δευτερευόντως να τιμήσουν τον κ. Τζιαφάλια και να ανακηρύξουν τα μέλη της επιτροπής Πολιτών Αποκάλυψης Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας επιτιμά μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

Από τα εναπομείναντα μέλη της Επιτροπής Πολιτών Αποκάλυψης Αρχαίου Θεάτρου παραβρέθηκαν στη λαμπρή εκδήλωση του Αρχαίου Θεάτρου οι Γεώργιος Δάρτζαλης, Ιωάννης Θεούλης και Γεώργιος Σακελλαρίου. Ανακηρύχτηκαν και οι τρεις επίτιμα μέλη από τη Γενική Συνέλευση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

Ο κ. Στ. Μπένος πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Πολιτών Αρχαίου Θεάτρου, λέγοντας ότι χάριν σ' αυτούς τους ανθρώπους της Επιτροπής Πολιτών είμαστε εμείς όλοι εδώ στον ιερό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στους αείμνηστους Χρήστο Χαλκιά, Μανώλη Καραμανώλη, Βάσο Καλογιάννη και Ιωαν. Σακελλίωνα που ήταν μέλη της Επιτροπής Πολιτών.

Την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Επιτροπής είχε ο τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισα εν συνεννοήσει με τον Χρήστο Χαλκιά, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λαρισαίων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας για να προβάλλει το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας έκανε έρανο και το προϊόν του ήταν συμβολικό χρηματικό ποσό που τελικά διετέθη στον τότε αρχαιολόγο κ. Γαλλή. Η Επιτροπή Πολιτών συνήλθε σε συνεδριάσεις εκατοντάδων ωρών για πολλά χρόνια και παραβρίσκονταν ο κ. Τζαφάλιας αντικαταστάτης του κ. Γαλλή σε αυτές.

Όταν ο υπογράφων κλήθηκε από τον κ. Μπένο να κάνει χαιρετισμό στην εκδήλωση αναφέρθηκε στο έργο της επιτροπής εν συντομία. Δήλωσε δε ότι καμία αρχαιολογική υπηρεσία δεν μπορεί να αποπερατώσει το Αρχαίο Θέατρο αν δεν υπάρξει πολιτική πίεση και πολιτική βούληση. Η Δημοτική Αρχή, η Περιφέρεια και οι φορείς της πόλης πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την πλήρη αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου. Είναι ύβρις για τη Λάρισα και το λαό της να έχει τραυματισμένο Αρχαίο Θέατρο στο κέντρο της πόλης. Μετά την Αθήνα η Λάρισα είναι η μοναδική πόλη που έχει στο κέντρο της Αρχαίο Θέατρο.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέστη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λάρισας και υποστήριξε την αποκοπή του Τμήματος της οδού Παπαναστασίου, που ήταν πάνω από το Θέατρο. Μέλη της Επιτροπής επισκέφθηκαν τον τότε Σ. Μητροπολίτη Λάρισας για να παραχωρηθεί το Μητροπολιτικό Μέγαρο που ήταν επί του Θεάτρου. Τελικώς έγινε κατάληψη του κτιρίου. Ενέργειες και παραστάσεις στους τότε Υπουργό και Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού για τη χρηματοδότηση της αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου. Οι δικηγόροι της Επιτροπής παρέστησαν σ' όλες τις δίκες των απαλλοτριώσεων των ακινήτων που βρίσκονταν πάνω από το Θέατρο. Εκπρόσωποι της Επιτροπής πολιτών εμφανίστηκαν στην τοπική τηλεόραση κατ' αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων ανέπτυξαν τις απόψεις τους. Μας κατηγορούσαν ότι ασχολούμαστε με τις πέτρες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κάλυπταν το Αρχαίο Θέατρο μας προπηλάκισαν και μας ύβρισαν πολλές φορές, έχοντας τη δικαιολογία της απώλειας των περιουσιακών τους στοιχείων. Συμπέρασμα αποτελούν τα λόγια του κ. Μπένου ότι χωρίς την επιτροπή πολιτών το Αρχαίο Θέατρο θα ήταν σήμερα θαμμένο κάτω από τα υπερκείμενα κτίρια. Απόδειξη ότι χρειάζεται κινητοποίηση των πάντων είναι ότι επί δεκαετίες μετά τον τερματισμό της ζωής της Επιτροπής ο ερειπιώνας του Θεάτρου διαιωνίζεται.

Απόδειξη αποτελεί επίσης η αγωνιώδης κραυγή του Θεσσαλικού Θεάτρου δια του κ. Τσάνου ότι επίκειται το τέλος του Θεατρικού βίου του ιστορικού Θεσσαλικού Θεάτρου, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της συνεχούς ιστορικής θεατρικής του πορείας. Έλλειψη ενδιαφέροντος, πίεσης και πολιτικής βούλησης για τη λειτουργία του Θεάτρου».

Γιάννης Θεούλης, δικηγόρος

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass