Παν μέτρον «κάκιστον»

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2008 2:22 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:19
Αγαπητή «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Ανθρωπος του πνεύματος και εκλεκτός δημοσιογράφος ο μακαρίτης Παύλος Παλαιολόγος, «άφησε» εποχή στη δημοσιογραφία, με τον υψηλού ποιοτικού περιεχομένου γραπτό του λόγο στο «Βήμα» και στα «Νέα», στα χρόνια του μεσοπολέμου και στις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο.
«Πέννα» μεστή και γλαφυρή. Διέθετε το «χρυσό» μέτρο του έμπειρου λόγου. Η λεκτική του γοητεία ήταν γεμάτη από άφθαστη ζεστασιά, με το χαρακτηριστικό γούστο και τη λεπτή ευγένεια.
Καθημερινός χρονογράφος στο «Βήμα», έγραψε αριστουργήματα.
Ας απολαύσουμε ένα με τον τίτλο: «Παν μέτρον «κάκιστον»: «Παν μέτρον άριστον». Μεγάλη η πλάνη.
- Απορώ πώς μπορούν και το λένε. Πού είδαν να αριστεύει το μέτρο;
Ο,τι μεγάλο υπάρχει στη γη είναι έξω από το μέτρο. Οργώνοντας με το μέτρο, μέτρια έργα θα θερίσεις. Και να είσαι ευχαριστημένος, γιατί ο κανόνας θέλει να θερίζεις μικρά και ασήμαντα. Εδώ μοχθεί κανείς πέρα από το μέτρο και πάλι μετριότητες είναι η συγκομιδή του. Πώς μπορεί να είναι μεγάλη, όταν το μέτρο ρυθμίζει την προσπάθεια;
Οσοι ανέβηκαν στη ζωή είναι φυγάδες του μέτρου. Υπερβολική προσπάθεια ή υπερβολική καπατσοσύνη. Υπερβολή πάντως και στις δύο περιπτώσεις. Οι επιστήμονες, οι σοφοί, οι εφευρέτες κατήργησαν το μέτρο για να φέρουν τα αποτελέσματα που θαυμάζουμε.
Ούτε ώρα εργασίας, ούτε ώρα φαγητού, ούτε ώρα αναπαύσεως.
Στη δουλειά με τα μούτρα. Απολάκτιση του μέτρου είναι ο βασικός όρος, αν θέλεις κάτι σημαντικό να προσφέρεις στον εαυτό σου και κάτι αξιόλογο ν΄ αφήσεις πίσω σου. Τα μεγάλα έργα είναι τέκνα φλογερών ερώτων.
Ο δε έρωτας είναι έξω από το μέτρο. Αγώνες με το μέτρο δεν γίνονται. Αλλά τι άλλο από αγώνες είναι η ζωή; Μέτρο στην αγάπη; Χαρά σε τέτοια αγάπη... Μέτρο στο παιχνίδι; Μα τότε παιχνίδι είναι αυτό;...
Καμιά μεγάλη μάχη δεν κερδίζεται με μέτρο. Θα τρίψεις παντελόνια στην καρέκλα, για να πάρεις τίμια την υποτροφία σου. Θα λαχανιάσεις για ν΄ ανέβεις στην κορυφή του βουνού. Με κατάλυση του μέτρου κερδίζονται οι κούρσες της ζωής. Μην ακούς τι έχουν πει οι αρχαίοι.
Κοίταξε τι έχουν κάνει. Όταν φύγεις από το σχολείο και νιώσεις το έργο τους, θα δεις ότι ούτε οι Θερμοπύλες «γράφονται» με το «Παν μέτρον», ούτε οι Πλάτωνες και οι Αριστοτέληδες θα ΄μεναν στην αιωνιότητα, αν περνώντας από τη ζωή περιορίζονταν στη μέτρια των μετρίων ανθρώπων προσπάθεια. Μακριά από το μέτρο και αυτοί.
Το μεγάλο και το μέτρο είναι δύο λέξεις που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Η μία αποφεύγει την άλλη. Τι μπορεί να σου δώσει το μέτρο;
Εργα της υπερβολής είναι τα μεγάλα έργα, και τα μεγάλα κακά, φυσικά.
Αν θελήσεις να κρατήσεις τον άνθρωπο στο μέτρο, για να αποφύγεις τα δεινά της υπερβολής, τότε αναγκαστικά θα αποφύγεις και τα αγαθά της.
Αρνηση δηλαδή της προόδου. Γιατί και η πρόοδος είναι μια απομάκρυνση από το μέτρο.
Με εκτίμηση
Βασ. Παλαμηδάς - Βόλος
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass