Η Πλημμύρα του Τυρνάβου στις 14 Ιουλίου 1972

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2017 15:42

Το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Μέδουσα» ξύπνησε στις ψυχές των Τυρναβιτών μνήμες από έναν κατακλυσμό που σημειώθηκε την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, στην καρδιά του καλοκαιριού, με διαφορά 45 χρόνων.

Η νύχτα της 15ης Ιουλίου 1972 ήταν νύκτα κόλασης για τους κατοίκους του Τυρνάβου. Η θεομηνία που έπληττε όλη την χώρα, από το απόγευμα του Σαββάτου, χτύπησε και την όμορφη κωμόπολη του θεσσαλικού κάμπου αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές σε νοικοκυριά, εμπορεύματα, ζώα και καλλιεργημένες εκτάσεις.

Από ένα άρθρο της εφημερίδας, «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», πληροφορούμαστε ότι την Δευτέρα, 17.7.2017 η πόλη των Τυρναβιτών παρουσίαζε εικόνα βιβλικής καταστροφής από τη σφοδρή καταιγίδα της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή. Ιδιαιτέρως επλήγη το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, όπου εκατομμύρια κυβικά νερού πλημμύρισαν την περιοχή, με αποτέλεσμα να καλυφτεί από νερά ύψους 2 μέτρων.

Η πληγείσα περιοχή, όπου βρίσκονταν οι συνοικίες του Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Δημητρίου, Παλαιών Γύφτικων και Βλάχικων, είχε έκταση σχεδόν 1.000 στρέμματα, στα οποία ήταν κτισμένα περίπου 600 σπίτια. Από αυτά άλλα κατέρρευσαν, άλλα κατέστησαν ετοιμόρροπα, ενώ άλλα ήταν ακόμη πλημμυρισμένα και υπήρχε φόβος να καταστούν ακατοίκητα. Τα νερά που μπήκαν ορμητικά στα υπόγεια κατέστρεψαν οικιακά σκεύη, ρουχισμό και έπιπλα. Πληροφορίες αναφέρουν δύο περιπτώσεις διαλύσεως προικών.

Στην μία περίπτωση η νεόνυμφη είχε μεταφέρει την προίκα της μόλις πριν από δύο μέρες και μαζί 50.000 δραχμές. Το νερό παρέσυρε είδη και χρήματα. Άλλη προίκα που είχε εκτεθεί την Παρασκευή, διότι ο γάμος θα γινόταν την Κυριακή, παρασύρθηκε και καταστράφηκε από τα νερά της βροχής. Τελικά αναβλήθηκε και το μυστήριο των γάμων. Τον πανικό και την αγωνία επέτειναν η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω βλάβης και οι πληγέντες φώτιζαν το σκοτάδι με αναμμένα κεριά.

Από τα νερά, τα οποία κατέβηκαν από την κορυφή Λουσφάκι της Μελούνας και άλλα από τον ποταμό Τιταρήσιο (Ξεριά) παρασύρθηκαν και πνίγηκαν 20.000 ορνιθοειδή, 500 αιγοπρόβατα, εκατοντάδες κυψέλες κ.τ.λ. και οι ζημιές υπολογίσθηκαν ότι φτάνουν τα 100.000.000 δραχμές. Ζημιές υπέστησαν οι τρεις γέφυρες της γραμμής Λάρισας-Τυρνάβου-Ελασσόνας και η συγκοινωνία διεξαγόταν τράνζιτο, ενώ η Ελασσόνα επικοινωνούσε με την Λάρισα μέσω του νομού των Τρικάλων διά του Κουτσόχερου.

Ο υφυπουργός περιφερειακός διοικητής της Θεσσαλίας Λαδάς, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τραγική και τόνισε ότι πάρθηκαν όλα τα μέτρα για την περίθαλψη των πληγέντων. Αναφέρεται ότι παρόμοια καταστροφή υπέστη ο Τύρναβος και την άνοιξη του 1935. Εξάλλου στις επαρχίες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας ο απολογισμός των ζημιών υπήρξε μεγάλος. Προκλήθηκαν οι κάτωθι ζημιές: Καταστράφηκαν 63 οικίες και πλημμύρισαν 134. Κατέρρευσαν τρεις αποθήκες και πλημμύρισαν 100. Επίσης, καταστράφηκαν 19 αντλητικά συγκροτήματα, 3 υδροτριβεία, 155 τόνοι σιτηρών, 23 τόνοι ζωοτροφών, 40 τόνοι μηδικής, 500 κιλά ιχθύων, 5.000 γόνοι ιχθύων, 5.050 στρέμματα βαμβακιού, 6.550 στρέμματα αμπελώνα, 1.700 στρέμματα μποστανιών, 1.850 στρέμματα οπωροφόρων δένδρων, 330 στρέμματα αραβοσίτου, 200 στρέμματα κηπευτικών, 2.500 στρέμματα καπνού, 2.560 στρέμματα μηδικής, 6.000 ελαιόδενδρα, 450 στρέμματα τεύτλων, 4 τόνοι καπνού, 25.000 ορνιθοειδή και πνίγηκαν 11 μεγάλα ζώα και 1.300 μικρά.

Πηγές: Εφημερίδα, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Τρίτη 18 Ιουλίου 1972

Της Κωνσταντινιάς Πατσή*

* Η Κωνσταντινιά Πατσή είναι διευθύντρια του ΓΕ.Λ Τυρνάβου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Master of Business Administration (MBA) του Staffordshire University

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass