ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

5 ΚΑΙ 6 ΜΑΪΟΥ 2010

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2018 16:10

Πέρασαν κιόλας 8 χρόνια. Χρόνια με το πιο γκρίζο φόντο στην οικονομική μας τουλάχιστον ιστορία. Η πιο θλιβερή αυτή οκταετία - υποθέτουν πολλοί - πως άρχισε στις 7 Μαϊου 2010, που ψηφίστηκε το πρώτο από τα τρία ως τώρα μνήμονιά μας.

Θα χρειαστεί όμως να επαναληφθεί ακόμα μια φορά. Τα μνημόνια - που τα ψήφισαν ένα-ένα όλες οι Κυβερνήσεις μετά το 2010 "με το λουρί στον σβέρκο" - δεν υπήρξαν η αφετηρία των δεινών. Υπήρξαν απλά η αρχή της θεραπείας τους. Ακόμα όμως και στη θεραπεία αυτή, ως Έλληνες τα κάναμε… θάλασσα.

Είναι χιλιοειπωμένο, πως τα μνημόνια δεν έφεραν την κρίση, αλλά τα έφερε η τελευταία. Τα έφερε ο νεοελληνικός πελατειασμός, ο αχαλίνωτος δανεισμός. Η εξουσιομανία πολλών ηλιθίων και η αδυναμία κάποιων ικανών να αποτρέψουν την καταστροφή. Την τελευταία κυρίως δεκαετία προ του 2010, η Ελλάδα είχε παραφρονήσει. Σε τέτοιο σημείο ώστε η Χώρα έστελνε στους "κουτόφραγκους" της Ευρωζώνης, ψεύτικα στατιστικά στοιχεία για τα ελλείμματά της, χωρίς κανένας μέχρι σήμερα, όχι να πάει φυλακή, αλλά απλά να απολογηθεί στον Ελληνικό Λαό και να ζητήσει και μια συγγνώμη για τα πρωτοφανή κυβερνητικά και συλλογικά αμαρτήματα που κατέστρεψαν τον τόπο.

Όταν μια Χώρα 11 εκατ., μόλις σ' ένα χρόνο, το 2009, ξοδεύει 36 δισ. περισσότερα λεφτά, απ' όσα εισπράττει, κι όταν σταμάτησε να παράγει ακόμα και "καρφίτσες". Όταν σε μια ευλογημένη γη κάναμε εισαγωγές... μαϊντανού από την Ελβετία, και βλακωδώς επιστρέφαμε τα δανεικά, στις χώρες που μας δάνειζαν οι Τράπεζές τους (καθώς το 80 τουλάχιστον τοις εκατό, των δανεικών και αγύριστων, χωρίς κανένα πολιτικό, ηθικό και κοινωνικό φραγμό τα δίναμε για αγορά πολυτελών ειδών από τη Δυτική Ευρώπη), αυτή η Χώρα αποτελεί παγκόσμιο υπόδειγμα προς αποφυγή.

Και τώρα οι δύο θλιβερές επέτειοι.

α) Στις 5 Μ Α Ϊ Ο Υ 2010, στις 14:30, τρία δίποδα ζώα πυρπολούν το βιβλιοπωλείο "ΙΑΝΟΣ'', σπάζουν την Κεντρική είσοδο των γραφείων της MARFIN στον αριθμό 43, της οδού Σταδίου στην Αθήνα, ρίχνουν μέσα δύο ή τρεις αυτοσχέδιες ''μολότοφ'', ειδικής μάλιστα κατασκευής (!), πυρπολείται το κτίριο, και καίγονται ζωντανοί από ασφυξία τρεις νέοι άνθρωποι. Η Τζούλια Παρασκευούδη 35 ετών, που βρέθηκε νεκρή δίπλα στην καρέκλα του γραφείου της, με το ακουστικό του τηλεφώνου κατεβασμένο. Ο Επαμεινώντας Τσακάλης, 31 ετών, που βρέθηκε στα σκαλιά. Και τελευταία, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασίου, 32 ετών, στο παράθυρο, μισή μέσα και μισή έξω. Και οι τρεις τους βρέθηκαν με το στόμα ανοιχτό και τα πρόσωπα καρβουνιασμένα.

Αιτία θανάτου: Η εισπνοή καπνού και τοξικών ουσιών. Τα παιδιά αυτά κάηκαν από πρόθεση των δολοφόνων (που ποτέ δεν βρέθηκαν, ή κάποιοι... δεν θέλησαν να βρεθούν), επειδή εργάζονταν διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία, όπως οι πεζοπόροι της οδού Σταδίου, αυτό της απεργίας και της διαμαρτυρίας. Ποιας διαμαρτυρίας όμως; Αυτής, εναντίον του μοναδικού εργαλείου διάσωσης της Χώρας από τον αχαλίνωτο πελατειασμό, τον ωχαδελφισμό και την ανικανότητα όχι λίγων ελλήνων ηγητόρων... της συμφοράς. Εκείνη την ημέρα απεργούσε λοιπόν η ΓΣΕΕ, όπου συμμετέχουν κατά 82% εκπρόσωποι των εργατικών ρετιρέ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, των Εθνικών Τραπεζών και των Δημόσιων φορέων. Είναι εντυπωσιακό, ότι στο κοινωνικό επίπεδο, αυτοί που διαμαρτύρονταν εντονότερα για τα μνημόνια δεν ήταν οι πιο αδύναμοι, που τους χτύπησε περισσότερο η κρίση. Οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα -όπως τα θύματα της MARFIN- με ελάχιστο μισθό, οι αγρότες που δούλευαν με μικρό μεροκάματο, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι πτυχιούχοι, οι ταλαιπωρημένοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που έβαλαν λουκέτο σε μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις. Ήταν συνήθως υψηλόμισθοι υπάλληλοι που περικόπηκαν οι αποδοχές τους, οι συνταξιούχοι από τα 50 τους χρόνια, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν ποτέ φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, οι επαγγελματίες που δήλωναν ελάχιστο, δηλαδή αφορολόγητο, ποσοστό εισοδημάτων..

Αμείλικτα τώρα ερωτήματα για τον θάνατο των τριών παιδιών. Κάποιοι αθώοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν για το έγκλημα. Καθώς "άνοιξε ο φάκελος δικογραφίας" για τους αθώους, σταμάτησε η έρευνα για τους ενόχους. Διακόσιες περίπου κάμερες κατά μήκος της Σταδίου κατέγραψαν την πορεία. Τους δύο άντρες κουκουλοφόρους με τη νεαρά και τις μολότοφ, δεν του είδε κανένας; Τους κρετίνους που φώναζαν "κάψτε τους", δεν τους άκουσε κανένας; Τα ηλίθια όντα που εμπόδιζαν το πυροσβεστικό όχημα, που κατέφθασε για να σβήσει τη φωτιά, δεν τους έμαθε κανένας; Τι ρωτάω ο αφελής; Εδώ δεν αποκάλυψαν οι υπεύθυνοι της ΓΕΝΟΠ, τον δίποδο ηλίθιο, που πριν από μέρες έπαιζε το ''μπεγλέρι'' πάνω στο μνήμα του "άγνωστου στρατιώτη".. Αυτοί οι τύποι και οι όμοιοί τους, για τους οποίους το Κράτος μέχρι το 2009 πλήρωνε 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τη σύνταξή τους, θα φρόντιζαν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη των εμπρηστών; Ή μήπως η Ελληνική Αστυνομία, που ενώ είναι ικανή να συλλαμβάνει συμμορίες κοινών εγκληματιών, εμφανίζεται εντελώς ανίκανη να συλλάβει, και το Κράτος να διώξει, κάποιες εκατοντάδες νεαρών και νεανίδων μπαχαλάκηδων, που έκαναν "Μογκαντίσου" την Αθήνα;

Ως συνέλληνας κλείνω το γόνυ στη μνήμη των 3 αθώων παιδιών, που δολοφόνησε το ανεκδιήγητο συλλογικό υποσύστημα που αποκαλείται Ελλάδα.

β) 6 Μ Α Ϊ Ο Υ 2010. Ημέρα που ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο από το "μπ..", τη Βουλή των Ελλήνων. Ημέρα, όμως και της καταψήφισής του από τους κήρυκες των Ζαππείων, που υπέγραψαν το δεύτερο, και τους παίχτες... με τα νταούλια και τους ζουρνάδες, που υπέγραψαν το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο με τους δανειστές. Το νεοελληνικό θέατρο του παραλόγου. Αλλά γιατί να το ψηφίσουν το 2010; Μήπως ήταν Κυβέρνηση; Μήπως για το Εθνικό συμφέρον, ή για τη σωτηρία της Χώρας; Ή μήπως γιατί η Ελλάδα ήταν ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, όπως ακριβώς το είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας; Όλα αυτά είναι ασήμαντα πράγματα, για να κινήσουν το τότε αντικυβερνητικό προσωπικό. Με τη φωτεινή βέβαια εξαίρεση της Κυρίας (σημειώνω το Κ. κεφαλαίο) Ντόρας Μπακογιάννη και το ΛΑ.Ο.Σ. του κ. Καρατζαφέρη. Για την εθνική τους αυτή πράξη, η πρώτη διαγράφηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, και το ΛΑ.Ο.Σ. διαλύθηκε.

Οι πυρπολήτες του σκάφους ''ΕΛΛΑΣ'', θριάμβευσαν στις εκλογικές συνέχειες, με την ψήφο βέβαια του ευφυούς και..."ανάδελφου" ελληνικού λαού. Οι κ. Σαμαράς και Τσίπρας εξελέγησαν Πρωθυπουργοί, με την ψήφο του... ευφυέστερου των λαών της γης, παγκόσμιου δε δείγματος ψυχαναλυτικής έρευνας. Μόλις κατέλαβαν όμως τις καρέκλες οι ανελέητοι κατήγοροι του πρώτου προγράμματος διάσωσης, έσπευσαν να υπογράψουν τα άλλα δύο μνημόνια. Ο... Κανάρης Κ. Κ. έκτοτε αιδημόνως... γελασείει (χαμογελά επιτηδείως) για το μέγα επίτευγμα του ελλείμματος του 15,4% του ΑΕΠ το 2009. 36 δισεκατομμύρια ευρώ είναι αυτά.. Αμελητέο ποσό, ώστε να χαλάσει η διάθεση του ανθρώπου, και τα γλυκύτατα πρωινά στην πολυτελέστατη κατοικία της Ραφήνας. Άλλωστε δεν τα πλήρωσε κι από την τσέπη του. Τα πλήρωσαν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι κατά τον εκλεκτό φίλο του γελαστού καθημένου κ. Αντώναρο "Δεν είναι λίγοι, δεν είναι απλά πολλοί... Είναι όλοι ...Είναι παντού...". Θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου.

Θα το γράψω ακόμα μια φορά, κλείνοντας το άρθρο μου. Αντικείμενο του πόθου των Ελλήνων πολιτικών φαίνεται, πως δεν είναι η σωτηρία της Χώρας, εκτός εξαιρέσεων. Είναι η κατάληψη και νομή της εξουσίας. Στα μέσα Μαϊου του 2010, την εξουσία είχε... το αντίπαλο στράτευμα. Γιατί να κινηθούν οι στρατοί της αντιπολίτευσης; Έλειπε ο στόχος... Όλα τ' άλλα έμοιαζαν τόσο, μα τόοσο ασήμαντα... Κάπως έτσι έχουν περάσει μέχρι τώρα 8 οδυνηρά χρόνια. Δεν ξέρουμε και πόσα άλλα θα χρειαστούν. Ίσως ακόμα και το 2060 δεν θα έχουμε τελειώσει. Ο συντάκτης αυτών των γραμμών, δεν θα βλέπει μέχρι τότε ούτε καν ..τα "χόρτα ανάποδα". Τα παιδιά και τα εγγόνια του όμως;

Γράφει ο "Όμηρος" e-mail : omhros-el@gmail.com facebook: Ομηρος Ελευθερία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass