ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΛΑΤΟΥ ΣΕ ΕΥΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Καταστροφικές επιδρομές αγριογούρουνων

* Διαμαρτυρίες των αγροτών στον Πυργετό

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2016 11:22

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») Του Κώστα Τσόλα

Το πρόβλημα των καταστροφών των καλλιεργειών από την ανεξέλεγκτη αύξηση της παρουσίας των ημίαιμων αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πυργετού, Κάτω Ολύμπου του Δήμου Τεμπών θέτει με επιστολή του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο κ. Κολλάτος μεταφέρει τα αισθήματα αγανάκτησης και πικρίας των συνδημοτών του και γνωστοποιεί ένα πρόβλημα που τείνει να λάβει δραματικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κολλάτο, η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους και η φυσιολογική αναζήτηση τροφής επιφέρουν ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες των σιτηρών, αραβοσίτου, αμπελώνων, κάστανου κ.α. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος είναι σχεδόν ολοκληρωτική ενώ είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό κανείς δεν θα μπορεί να καλλιεργήσει τα προϊόντα του, ειδικά σε μια εποχή που πολλοί επιστρέφουν στην ύπαιθρο για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Και ο δήμαρχος Τεμπών συνεχίζει στην επιστολή του: «Πρέπει επομένως, με κάθε τρόπο να προστατευθεί το εισόδημα των παραγωγών και αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού τους πέραν των καλλιεργειών θα προκληθούν προβλήματα και σε άλλα είδη της άγριας πανίδας όπως το ζαρκάδι, το ελάφι κ.α.».

Με αφορμή την επιστολή καλλιεργητών, κατοίκων του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα της περιοχής του Πυργετού, της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Ολύμπου καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την επούλωση των πληγών των παραγωγών, όπως:

-Την αποζημίωση των καλλιεργητών από τις εκτεταμένες καταστροφές μέσω του ΕΛΓΑ, διότι ενώ δεν προβλέπεται μέχρι τώρα αποζημίωση, ο ρυθμός των καταστροφών είναι τέτοιος που θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.

-Να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή των πληθυσμών των ημίαιμων αγριογούρουνων στις πληγείσες περιφέρειες όπως είναι και του Δήμου Τεμπών.

-Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα από το αρμόδιο Υπουργείο είτε με την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, είτε με την αύξηση του περιορισμού κάρπωσης για ένα είδος που ο πληθυσμός του τείνει να επικαλύψει άλλα είδη.

-Την κατάργηση ορισμένων καταφυγίων.

Και ο κ. Κολλατος καταλήγει στην επιστολή του προς τον υπουργό: «Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει και την προσπάθειά σας για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πατρίδα μας, περιμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση και σας παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το παραπάνω ζήτημα προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες».

Σύμφωνα με στοιχεία από το διαδίκτυο, ο υβριδισμός του αγριόχοιρου με τον οικόσιτο χοίρο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τους φυσικούς πληθυσμούς αγριόχοιρου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο υβριδισμός ουσιαστικά αποτελεί την επιμιξία άγριων και οικόσιτων χοίρων και την παραγωγή γόνιμων απογόνων (υβριδίων), γεγονός εξαιρετικά εύκολο αφού, παρά τις μορφολογικές τους διαφορές ο αγριόχοιρος και ο οικόσιτος χοίρος ανήκουν στο ίδιο είδος.

Το πρόβλημα ξεκινά κυρίως από τις εκτατικές και χωρίς φύλαξη εκτροφές οικόσιτων και ημίαιμων χοίρων με αποτέλεσμα αυτοί να έρχονται σε επαφή με τους άγριους πληθυσμούς.

Την επιστολή προς τον κ. Αποστόλου ο δήμαρχος Τεμπών κοινοποίησε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τους βουλευτές του Ν. Λάρισας, τον πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ και το Δασαρχείο Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass