×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/135723

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ «ΧΑΘΟΥΜΕ» ΣΤΗΝ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ

Μετρούν ό,τι αναπνέουμε

Δημοσίευση: 01 Νοε 2016 12:00

Οι προετοιμασίες για την έλευση του χειμώνα δεν εστιάζονται τα τελευταία χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες μόνο στην αντιμετώπιση των πλημμύρων ή των χιονοπτώσεων αλλά και στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Της κάπνας που πνίγει τις πόλεις όπως και τη Λάρισα εξαιτίας της αυξημένης χρήσης των τζακιών, των σομπών και των ξυλολέβητων.

Τα τζάκια ήδη άναψαν σε πολλά σπίτια από το περασμένο Σαββατοκύριακο και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκονται επί ποδός. Μετά και την απόκτηση του νέου μηχανήματος μέτρησης των αέριων σωματιδίων τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αρμόδιοι εξηγούν ότι οι μετρήσεις γίνονται καθημερινά και τα στοιχεία αναρτώνται κάθε πρωί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συγχρόνως εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τόσο σε επίπεδο εμπορίας στερεής βιομάζας, όσο και ελέγχων εκπομπών καυσαερίων σταθερών εστιών καύσης.

Καταναλωτές αναφέρουν ότι η προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου αντικαθιστώντας τη θέρμανση με πετρέλαιο και ασυντήρητους πολλές φορές καυστήρες λειτούργησε θετικά στο περιβάλλον. Σε ελέγχους για την ποιότητα του πέλετ ή των ξύλων προβαίνει η Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας μετά από καταγγελίες πολιτών. Όπως διευκρινίζεται δεν έχει διαπιστωθεί κάποια παράβαση στην περιοχή σε σχέση με την ποιότητα των ξύλων ή του πέλετ «στο παρελθόν μόνο διαπιστώθηκε ότι κάποιος διέθετε πέλετ το οποίο έφερε ελλιπή σήμανση, δεν ήταν θέμα ποιότητας».

Την ίδια ώρα για την καταπολέμηση και για τον εντοπισμό της προέλευσης της λαθροϋλοτομίας ξεκινά ελέγχους μικτό κλιμάκιο με τη συμμετοχή και της Διεύθυνσης Δασών. Αυτός είναι και ο σκοπός του εμπλουτισμού των μητρώων εμπορίας ξυλείας, οι εγγραφές στο οποίο ολοκληρώθηκαν χθες Δευτέρα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση προβλέπονται μέτρα που ξεκινούν από συστάσεις και κλιμακώνονται ανάλογα με τον βαθμό συγκέντρωσης αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, μέχρι και σε διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο σχολείων, περιορισμούς στην κυκλοφορία και την παραγωγική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, για τις περιόδους που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

-Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση − δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

-Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.

-Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης.

-Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων.

-Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.

-Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά - περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας − γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

-Περιορισμός κατά 30% της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότητας ο οποίος θα αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και κατανάλωσης καυσίμου, σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων επτά ημερών. Εξαιρούνται οι μονάδες συνεχούς πυράς και οι μονάδες που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των ΙΧ επιβατικών βενζινοκίνητων μη καταλυτικών, των ΙΧ πετρελαιοκίνητων και όλων των πετρελαιοκίνητων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των σχολικών λεωφορείων καθώς και όλων των φορτηγών δημόσιας χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

-Κυκλοφορία των ταξί με σύστημα μονών -ζυγών.

Ζωή Παρμάκη

Gallery άρθρου

{gallery}135723{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass