ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟ ΔΑΣΟΣ ΔΑΣΟΧΩΡΙΟΥ

Ένας επίγειος παράδεισος αναζητά προστασία

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2016 15:30

Λίγα χιλιόμετρα από τη Λάρισα και μόλις 500 μέτρα από το Δασοχώρι του Δήμου Λαρισαίων, δίπλα στην κοίτη του Πηνειού ποταμού εκτείνεται ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος 2.500 στρεμμάτων.

Ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση στον κάμπο που διασώθηκαν από τα αρχαία χρόνια. Ένα δάσος που χρειάζεται αρχικά προστασία και άμεση αξιοποίηση με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της περιοχής, στη χλωρίδα και την πανίδα.

Τώρα που λειτουργεί το φράγμα Γυρτώνης η στάθμη του ποταμού Πηνειού μέχρι τη Λάρισα είναι σταθερή όλες τις εποχές του χρόνου. Τα νερά του ποταμού με τις συνεχείς προσπάθειες αντιμετώπισης της μόλυνσης είναι καθαρά και γι’ αυτό παρατηρείται αύξηση των πτηνών που είτε μόνιμα διαβιούν εκεί είτε εποχικά κάνουν στάση για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Γεράκια, ερωδιοί, αγριόπαπιες (καραμπατάκια) και άλλα πουλιά κάνουν στο δάσος τις φωλιές τους. Ένα οικοσύστημα όπου η ανθρώπινη παρέμβαση πρέπει να είναι επιστημονικά ενδεικνυόμενη, με ξύλινες κατασκευές, κιόσκια κ.λπ.

Η περιοχή μέσω του αναχώματος του Πηνειού από την Παιδόπολη μπορεί εύκολα να είναι επισκέψιμη από τη Λάρισα με δρόμους για τζόκινγκ, ποδηλατοδρόμους, για μηχανές ανωμάλου δρόμου και άλλες αθλητικές δράσεις, αλλά και με την ανασύσταση της παλιάς Περαταριάς.

Παράλληλα και δεδομένου ότι η στάθμη του ποταμού είναι σταθερή ενδείκνυται ακόμα και για χρήση καραβιού όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα στα Τέμπη, με το «Πλοίο της Αγάπης».

Προχθές το πρωί η «Ε» βρέθηκε στο δάσος Δασοχωρίου και η εικόνα ήταν μοναδική σε ένα χειμωνιάτικο πρωινό όπου η ομίχλη κάλυπτε σχεδόν τα πάντα ενώ από μακριά ακουγόταν ο αργυροδίνης Πηνειός, ο «Σαλαμπριάς» των βυζαντινών χρόνων, να ρέει πότε ήρεμος και πότε πιο ορμητικός πάνω από την τσιμεντένια ράμπα που το καλοκαίρι κυρίως συνδέει το Δασοχώρι με την απέναντι πλευρά του ποταμού το Κουλούρι.

Ξεναγοί ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαλάνης – Δασοχωρίου κ. Μενέλαος Καρυώτης και ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας Φαλάνης - Δασοχωρίου κ. Δημήτριος Καρανάσιος.

Οι δύο αυτοδιοικητικοί μετέφεραν την αγωνία τόσο των ίδιων όσο και άλλων συνδημοτών τους αρχικά να περιφραχτεί και να σωθεί το Δάσος Δασοχωρίου από την παράνομη υλοτόμηση και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί ως χώρος ιδιαίτερου κάλλους. Έτσι τα άγρια ζώα και πουλιά που διαβιούν εκεί θα προστατευτούν ενώ παράλληλα θα υπάρχει συνέχεια στη χλωρίδα αφού οι μικρές βελανιδιές και τα άλλα φυτά θα μπορούν να αναπτυχθούν όπως η φύση ορίζει.

Οι δύο αυτοδιοικητικοί απευθύνουν έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα και ιδιαίτερα στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για την προστασία της περιοχής με την ένταξή της σε ειδικά καθεστώτα προστασίας (π.χ. περιοχές NATURA) αλλά και την αξιοποίησή της με ήπιες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί επισκέψιμη και πόλος έλξης των Λαρισαίων για όλες τις εποχές του χρόνου.

"Το δάσος Δασοχωρίου είναι από τα ελάχιστα δάση του κάμπου και μάλιστα παραποτάμιο με βελανιδιές και μάλιστα με ένα σπάνιο είδος βελανιδιάς το οποίο θεωρείται είδος προς εξαφάνιση. Στον χώρο υπάρχουν και άλλα είδη δένδρων όπως φτελιές (καραγάτσια), κουτσουπιές, αγριόλευκες και πλατάνια. Είναι ένα από τα απομεινάρια αρχαίου δάσους που κάλυπτε προφανώς χιλιάδες στρέμματα στο παρελθόν" δηλώνουν οι κ. Καρυώτης και Καρανάσιος θεωρώντας υποχρέωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων να αναλάβουν μια σοβαρή προσπάθεια για διάσωση του δάσος.

Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται αντιπροσωπεία από τη Δημοτική Κοινότητα Φαλάνης - Δασοχωρίου να επισκεφθεί τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και να αναπτύξουν τις προτάσεις τους.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») / Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass