ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Προβλήματα «φωτιά» στην αντιπυρική προστασία

Δημοσίευση: 29 Απρ 2017 8:24

Ερώτηση στη Βουλή και προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Λαμπρούλης της Λάρισας, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία χρόνια, οι έντονες ανησυχίες μας πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δυστυχώς σχεδόν πάντα επιβεβαιώνονται.

Οι ανησυχίες αυτές σχετίζονται με την ολοκληρωμένη προετοιμασία για την προστασία των δασών, τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, την αντιπυρική προστασία της λαϊκής περιουσίας από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως η Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι λίγες μέρες που απομένουν για τη φετινή έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, βρίσκουν τη Δασική Υπηρεσία σε δυσμενέστερη κατάσταση, υποστελεχωμένη σχετικά με την περσινή αντιπυρική περίοδο, αφού με το ελάχιστο επιστημονικό δυναμικό που τη στελεχώνει, καλείται να ανταποκριθεί στα πρόσθετα καθήκοντα όπως η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται επίσης και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση έχει επιφέρει τροποποιήσεις και επιδεινώνει τον Κανονισμό Μεταθέσεων των πυροσβεστών. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για σωρεία μεταθέσεων, χωρίς τη θέληση των πυροσβεστών, για την κάλυψη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα περιφερειακά αεροδρόμια, στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια των οδικών αξόνων, αλλά και των κενών θέσεων σε όλη τη χώρα από όσους έχουν προσληφθεί μετά το έτος 2006. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με καταγγελίες και συνδικαλιστικών φορέων, οδηγεί την κυβέρνηση να απεργάζεται σενάρια διπλασιασμού του χρόνου εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, μέσω των προληπτικών επιφυλακών και της περικοπής ρεπό και αδειών. Η ήδη μειωμένη σύνθεση των πληρωμάτων, που οδηγεί στην εντατικοποίηση των συνθηκών εκτέλεσης της υπηρεσίας, εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των πυροσβεστών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των κινδύνων και των δυστυχημάτων, κάτι που επισημάνθηκε και κατά τον περσινό απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου.

Είναι δεδομένο ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στη Δασική Υπηρεσία όσο και στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών που έχουν γίνει διαχρονικά στις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και στην κατάργηση αναγκαίων θέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία του λαού μας και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των πυροσβεστών.

Και κατά τη φετινή χρονιά η κυβέρνηση διατήρησε στις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού διαφορά 120 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, από τους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς προ κρίσης. Συνέπεια των συρρικνωμένων προϋπολογισμών είναι και η κατάσταση που βρίσκεται ο πεπαλαιωμένος εναέριος στόλος, εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής του ιπτάμενου προσωπικού.

Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και τους φόβους του για την ύπαρξη όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων συνδυαστικά, σχετικά με την προετοιμασία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών. Όπως επίσης εκφράζει την αγανάκτησή του για την παντελή αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τα προβλήματα στέγασης και σίτισης που αντιμετωπίζουν οι δεκάδες πυροσβέστες που ξεσπιτώθηκαν με μεταθέσεις στα αεροδρόμια της FRAPORT».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass