ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Λεφτά από τα απόβλητα!

* Στο επίκεντρο εσπερίδας οι σχέσεις της Κυκλικής Οικονομίας με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2017 22:00

Η «Κυκλική οικονομία: Η νέα στρατηγική για το περιβάλλον και την αειφορία» και «Η ανακύκλωση ως βασικός κρίκος στην αλυσίδα της κυκλικής οικονομίας» ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εσπερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα του Περιβάλλοντος.

«Μια νέα ελπιδοφόρα ιδέα αρχίζει να συζητιέται ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη και είναι αυτή της Κυκλικής Οικονομίας», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Απόστολος Σουρλαντζής, ενώ πρόσθεσε ότι «με την Κυκλική Οικονομία προωθείται η ταυτόχρονη βελτίωση της οικονομικής ευημερίας και του περιβάλλοντος, εγχείρημα που παλαιότερα θεωρείτο ανάλογο με τον τετραγωνισμό του κύκλου».

Οι ομιλητές ανέλυσαν τις σχέσεις του σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης της Κυκλικής Οικονομίας με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα ο καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης υποστήριξε ότι η έννοια της Κυκλικής Οικονομίας έρχεται να ανταποκριθεί στη φιλοδοξία για αειφόρο ανάπτυξη στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης από την παραγωγή και κατανάλωση των πόρων και του περιβάλλοντος του πλανήτη. Αναλυτικά ο κ. Σπηλιώτης υποστήριξε ότι «έως τώρα, η οικονομία λειτουργούσε κυρίως σύμφωνα με το μοντέλο “παίρνω -φτιάχνω - απορρίπτω” ένα γραμμικό μοντέλο στο οποίο κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο “τέλος της ωφέλιμης ζωής” του. Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού αλλά και του πλούτου καθιστά τη ζήτηση για σπάνιες πρώτες ύλες μεγαλύτερη από ποτέ, και οδηγεί σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η μετάβαση από μια γραμμική οικονομία εξόρυξης-μετασχηματισμού-χρήσης-απόρριψης προς μία κυκλική οικονομία όπου τα απόβλητα μπορούν να μετατρέπονται σε πόρους αποτελεί κρίσιμης σημασίας πρόκληση για την Ευρώπη. Καθιστά την οικονομία πιο βιώσιμη και μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα».

Παράλληλα, «η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα χρήσης των πόρων, η μεγαλύτερη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, καθώς και η απόλυτη μείωση της χρήσης πρώτων υλών πρέπει να αποτελέσουν βασικά στοιχεία της πολιτικής για το κλίμα στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας», υπογράμμισε, ενώ παρουσιάζοντας την εικόνα που έχει η Ελλάδα σήμερα είπε ότι «παρατηρούνται συνεχώς καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολιτικών που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες».

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στις προοπτικές που ανοίγει στην Ευρώπη η κυκλική οικονομία αναφέρθηκε ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων μέλος των Θεσσαλών Πολιτών Κώστας Δεληγιάννης «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 2 Δεκ. 2015 για την “Κυκλική Οικονομία”, ανοίγει νέες προοπτικές για τη συνολική ανάπτυξη της Ευρώπης. Μια νέα στρατηγική που φαίνεται ότι επιδιώκει να ενσωματώσει μια σειρά μέτρα, αντίθετα με τα υφιστάμενα συστήματα. Παρουσιάζεται μια εναλλακτική πρόταση που αναζητά να βρει διεξόδους για τη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, την απασχόληση και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μάλιστα η πρόταση αυτή προεκτείνει το περιεχόμενό της και σε μια άλλη αντίληψη για τη διάρκεια ζωής των προϊόντων αλλά και τη δημιουργία συνεχούς ροής σύνθετων παραγωγικών αλυσίδων με περιορισμό της ανάλωσης πρωτογενών πρώτων υλών, που θα αυξήσουν την απασχόληση και θα μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 Οι ιδιαίτερες προσεγγίσεις της κυκλικής οικονομίας για τη μετάβαση της σκέψης από τον “καταναλωτή” στον “χρήστη” και από τον “ιδιοκτήτη” στον “συμμέτοχο”, φαίνεται ότι διευρύνουν τις ζυμώσεις της παγκόσμιας κοινότητας για την αειφορία των πόρων και τον περιορισμό της ρύπανσης που ενεργοποίησε η βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, η μεταβολή αυτή θα δημιουργήσει μια σειρά θέματα σε επίπεδο επιχειρηματικών δράσεων και προσαρμογών στις καθημερινές συνήθειες και τις επιλογές του τρόπου ζωής των πολιτών. Εναπόκειται στις γενικότερες πολιτικές των κυβερνήσεων αλλά και στον ιδιαίτερο ρόλο των τοπικών κοινωνιών, να ενεργοποιήσουν μέτρα και διαδικασίες σε όφελος του περιβάλλοντος, της απασχόλησης, των καινοτόμων επενδύσεων.

Παράλληλα έχουν χρέος να προστατεύσουν κοινωνία και περιβάλλον , από πιθανές παρενέργειες της ενσωμάτωσης στους “κύκλους” της οικονομίας, επικίνδυνων προϊόντων και δράσεων που η βιώσιμη ανάπτυξη επιχειρεί να απομακρύνει με την “αρχή της πρόληψης”.

Ιδιαιτέρα οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να αναδείξουν τις λανθάνουσες δυνατότητές τους και να ενσωματώσουν στην κυκλική οικονομία το συνολικό πλαίσιο τρόπου ζωής και παραγωγής των», κατέληξε.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Στις δράσεις που πραγματοποιεί η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων αναφέρθηκε η χημικός Ελένη Χαυτίκη. Ο Δήμος πραγματοποιεί συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών, που είναι το δίκτυο των μ̟πλε κάδων, κάνει ξεχωριστή συλλογή έντυπου χαρτιού και χαρτονιού όπως και η συλλογή γυαλιού που γίνεται στους μπλε κώδωνες. Συγχρόνως, όπως είπε υλοποιεί τη συλλογή λευκών συσκευών, κάνει ανακύκλωση ελαστικών, μπαταριών και ορυκτελαίων του δημοτικού στόλου, συλλέγει αυτοκίνητα προς απόσυρση, ενώ πραγματοποιεί χωριστή συλλογή «πράσινων απορριμμάτων» από την Υπηρεσία Πρασίνου.

Στις σχεδιαζόμενες δράσεις εντάσσεται το πρόγραμμα συλλογής αποβλήτων εστίασης, αλλά και της ανάπτυξης του δικτύου των υπόγειων κάδων με συμπιεστές απορριμμάτων. Παράλληλα, αναμένεται να αναπτυχθούν τα προγράμματα συλλογής βιοαποβλήτων και τα προγράμματα διαλογής στην πηγή.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass