ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ GREENPEACE

Ηλιακή ενέργεια για κοινωνική πολιτική

* Η αρχή θα γίνει με προνοιακές υποδομές του Δήμου, ενώ για πρώτη φορά η παραγόμενη ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα αξιοποιηθεί για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής * Απώτερος στόχος το φθηνό ρεύμα σε οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2017 22:20
Από τη συνεργασία Δήμου Λάρισας και Greenpeace, για πρώτη φορά, θα αξιοποιηθεί ηλιακή ενέργεια για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής Από τη συνεργασία Δήμου Λάρισας και Greenpeace, για πρώτη φορά, θα αξιοποιηθεί ηλιακή ενέργεια για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής

Τη συνεργασία τους μέσω ενός «πρωτοποριακού έργου», που, για πρώτη φορά στα χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα σημάνει την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική, ανακοίνωσαν χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.

Μια συνεργασία που ξεκινά από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη του 4ου Γυμνασίου Λάρισας από όπου θα ηλεκτροδοτείται το «Ροδοπούλειο», θα συνεχισθεί με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτίρια προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν προνοιακές δομές του Δήμου και θα επεκταθεί - όταν βεβαίως αποσαφηνισθεί το υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο - με την παροχή φθηνού ρεύματος σε ασθενέστερα, οικονομικά, νοικοκυριά της Λάρισας στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.

Τη συνεργασία των δύο πλευρών ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων και ο διευθυντής της Greenpeace, με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει πως «ο Δήμος Λαρισαίων προσέγγισε το θέμα σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων αλλά και της συμβολής της Λάρισας στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής» για να υπογραμμίσει ότι «ο Δήμος αποφάσισε να προχωρήσει σε συνεργασία με την Greenpeace, με σκοπό την ανάδειξη της ηλιακής ενέργειας ως μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω του προγράμματος net-metering.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική συνεργασία, με ιδιαίτερα ξεχωριστές προοπτικές. Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Greenpeace, ο Δήμος Λαρισαίων δηλώνει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της ηλιακής, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα εγκαταστήσει τους επόμενους μήνες σειρά φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος τουλάχιστον 200 kW σε δημοτικά κτίρια. Σε πρώτη φάση, η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με το ενεργειακό κόστος των δημοτικών υποδομών, ενώ η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες θα ανοίξει τον δρόμο για τη στήριξη ευπαθών νοικοκυριών του Δήμου μας, με την πίστωση της παραγόμενης ενέργειας σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει έναυσμα και πιλότο και για άλλους Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα».

Διευκρίνισε δε ότι η αρχή θα γίνει με την εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη του 4ου Γυμνασίου Λάρισας (θα είναι ισχύος 15 kW και το κόστος αγοράς και εγκατάστασης θα καλυφθεί πλήρως από την Greenpeace) ενώ η παραγόμενη ενέργεια του συστήματος θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες κοινωνικών δομών του Δήμου που στεγάζονται στο «Ροδοπούλειο».

«ΔΗΜΟΣ – ΠΡΟΤΥΠΟ»

Από την πλευρά του ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε πως «ο Δήμος Λαρισαίων γίνεται πρότυπο σε Ελλάδα και Ευρώπη, αξιοποιώντας ηλιακή ενέργεια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Πρόσθεσε δε ότι «με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τη δέσμευσή του, ο Δήμος Λαρισαίων εισέρχεται δικαιωματικά στην παγκόσμια ελίτ των πόλεων που όχι απλώς αναλαμβάνουν συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αλλά, ταυτόχρονα, φροντίζουν για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Η παραγωγή καθαρής ενέργειας με παράλληλα, σαφή και μετρήσιμα κοινωνικά οφέλη αποτελεί παρακαταθήκη για την πόλη και παράδειγμα που αναζητά μιμητές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο».

«Ειδικότερα για την Greenpeace, η σημερινή ημέρα αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση προσπαθειών είκοσι και πλέον ετών για την προώθηση της καθαρής ενέργειας ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ο δρόμος που ανοίξαμε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης διευρύνεται πλέον και μπαίνει σε μία άλλη διάσταση με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων» κατέληξε ο κ. Χαραλαμπίδης για να διευκρινίσει – ερωτηθείς σχετικά - πως «δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο με Δήμο της χώρας».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης στην οποία παρευρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης και Δημ. Δεληγιάννης, η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Αγγελική Χατζηαβραάμ υπογράμμισε ότι «η συνεργασία, με τη συμμετοχή του σχολείου, αποτελεί μια καλή ευκαιρία ευαισθητοποίησης και των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα», ενώ Greenpeace και Δήμος Λαρισαίων θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας.

ΠΑΡΚΟ

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης, ο Δήμος διαθέτοντας την απαιτούμενη έκταση, μελετά το θέμα της δημιουργίας πάρκου (ανεξάρτητα από αντίστοιχο πρόγραμμα της ΔΕΥΑΛ) που θα αφορά στην παραγωγή ενέργειας προς αξιοποίηση της κοινωνικής πολιτικής ενώ για τη χρηματοδότηση του έργου παρέπεμψε σε πόρους ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Όπως διευκρινίσθηκε στη συνέντευξη, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε διαβούλευση το νομικό καθεστώς για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, Δήμος Λαρισαίων και Greenpeace, θα εξετάσουν τη δυνατότητα πίστωσης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά απευθείας σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών του Δήμου.

Αναφέρθηκε δε το παράδειγμα ότι ένα πάρκο 20 MW μπορεί να καλύψει (από 40 έως 80%) τις ανάγκες σε 10 έως 20.000 χιλιάδες νοικοκυριά ενώ «η χρήση δωρεάν ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε ευάλωτα νοικοκυριά αποτελεί έναν καινοτόμο και αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας» και ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε Πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε παρόμοιο πρόγραμμα και στη Μεγάλη Βρετανία.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass