ΜΙΑ ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

Κατερίνα Αγορογιάννη: Η «παγκόσμια» Οδηγός

* Η πρώτη Ελληνίδα που εκλέγεται μετά από 30 χρόνια

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2017 23:00

Το 1987 ήταν η τελευταία χρονιά που κάποια Ελληνίδα εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων.

Φέτος στο 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οδηγισμού που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Νέο Δελχί της Ινδίας μια Ελληνίδα και δη Λαρισαία, η Κατερίνα Αγορογιάννη, κατάφερε να εκλεγεί ως ένα από τα 12 μέλη του Συμβουλίου μετά από 30 ολόκληρα χρόνια.

 Σημαδιακή χρονιά το 1987 για την Κατερίνα Αγορογιάννη, αφού τότε όταν η τελευταία Ελληνίδα εξελέγη στο ΔΣ της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών, η ίδια εντάχθηκε στο παράρτημα Λάρισας, του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών. Η πρώτη της επαφή με τον Οδηγισμό έγινε μέσω μιας συμμαθήτριάς της, που ήταν ήδη στο Σώμα και την κάλεσε να παρακολουθήσει κάποια από τις συναντήσεις. Από τότε πέρασαν 30 χρόνια, όπως τονίζει η νεαρή Λαρισαία, γεμάτα συγκινήσεις, χαρούμενες στιγμές, ανεπανάληπτες εμπειρίες και προσφοράς.

Ως ένα είδος μανιφέστου η ίδια λέει «Είμαι Οδηγός γιατί είμαι τυχερή. Τυχερή γιατί είπα ναι στη συμμαθήτριά μου όταν με κάλεσε στην πρώτη συγκέντρωση. Είμαι Οδηγός γιατί επέλεξα να μείνω αν και οι αρχηγοί μου δεν ήταν καλοί. Επέλεξα να μείνω γιατί η ζωή στην ομάδα ήταν γεμάτη ευκαιρίες να κάνω πράγματα μόνη μου, με τους άλλους επτά συνομήλικούς της ενωμοτίας μου, με τους άλλους 30 της ομάδας μου. Επέλεξα να μείνω γιατί είχα χώρο να είμαι ο εαυτός μου, να πειραματιστώ, να κοιμηθώ στο ύπαιθρο, να ταξιδέψω χωρίς γονείς, να χαθώ στο βουνό και να βρω πάλι τον δρόμο. Είμαι Οδηγός γιατί είμαι τυχερή. Τυχερή γιατί είπα ναι στον παλιό φίλο και στέλεχος όταν με κάλεσε να βοηθήσω στο καθάρισμα της εστίας. Είμαι Οδηγός γιατί επέλεξα να κάνω οικογένειά μου τους ανθρώπους που βρήκα μέσα σ' αυτή την εστία. Επέλεξα να είμαι Οδηγός γιατί θέλω να μαθαίνω κάτι νέο κάθε μέρα. Γιατί θέλω να δοκιμάζω τα όριά μου σε ασφαλές περιβάλλον και να τα ξεπερνώ. Γιατί θέλω να παίζω. Γιατί θέλω να έχουν κι άλλοι την ευκαιρία που είχα εγώ. Γιατί θέλω να αλλάξω τον κόσμο. Γιατί θέλω οι νέοι σήμερα να μπορούν να ζουν πιο ελεύθερα.Γιατί θέλω να ανήκω κάπου κι ας είμαι διαφορετική από όλους. Γιατί "τα παιδιά μου" με εμπνέουν να γίνω καλύτερη. Γιατί τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν και έγιναν οι πιο καταπληκτικοί ενήλικες που αγαπώ και θαυμάζω. Είμαι Οδηγός γιατί υποσχέθηκα στον εαυτό μου να προσπαθώ».

«Για μένα ήταν μια μοναδική εμπειρία όλο αυτό που έζησα από παιδί ως μέλος του ΣΕΟ και θα πρότεινα σε κάθε κορίτσι να το δοκιμάσει. Μέσα από τη συμμετοχή σε αυτό το κίνημα μαθαίνεις δεκάδες χρήσιμα πράγματα για τη ζωή, για την καθημερινότητα, την επιβίωση, τη διαχείριση καταστάσεων, ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και τις δεξιότητές σου, κοινωνικοποιείσαι, αποκτάς φίλους και δεκάδες άλλα πράγματα που πρέπει κάποιος να ζήσει για να τα καταλάβει» εξηγεί που εργάζεται ως Learning & Development Manager σε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών. Μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια ενασχόλησής της με τον Οδηγισμό πέρασε από όλα τα στάδια της ιεραρχίας, ενώ πλέον έχει πάψει να είναι ενεργό μέλος σε σύστημα αλλά εμπλέκεται περισσότερο με διοικητικά ζητήματα, κάτι που όπως λέει της ταίριαζε από μικρή, ενώ παράλληλα είναι και εκπαιδεύτρια σε προγράμματα που υλοποιεί η Οργάνωση. «Πέρα και πάνω απ’ όλα, αυτό που είναι το πιο σημαντικό στον Οδηγισμό είναι ο εθελοντισμός και η προσφορά. Μπορώ να σας φέρω κάποια παραδείγματα, όπως η περίπτωση της Μάνδρας. Όταν συνέβησαν οι πρόσφατες καταστροφές συγκεντρώθηκαν στο σημείο πολλοί άνθρωποι που θέλησαν να βοηθήσουν. Εμείς ήμασταν εκεί από την πρώτη στιγμή και λόγω της εμπειρίας μας σε θέματα οργάνωσης καταφέραμε να βοηθήσουμε στη διαχείριση της κατάστασης, έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και άμεσα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων είναι παιδαγωγική οργάνωση, με εθελοντική συμμετοχή, βασίζεται σε πνευματικές αξίες και έχει στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη των παιδιών και των νέων ώστε να γίνουν άτομα υπεύθυνα, ελεύθερα και ικανά να γίνουν φορείς ανάπτυξης και να συντελέσει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Στο Συνέδριο στο Νέο Δελχί συμμετείχαν περισσότεροι από 700 σύνεδροι εκπροσωπώντας 146 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, με συνολικά περισσότερα από δέκα εκατομμύρια μέλη, σχεδόν όσο μια Ελλάδα, σχολιάζει η Κατερίνα Αγορογιάννη. Όπως εξηγεί, το Παγκόσμιο Συμβούλιο είναι το θεσμικό όργανο της Παγκόσμιας Οργάνωσης και καθορίζει την πολιτική και τη στρατηγική του Οδηγισμού σε διεθνές επίπεδο. Εκείνη θα αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής Διακυβέρνησης της Οργάνωσης, μια θέση με υψηλές απαιτήσεις. Ωστόσο η αγάπη της για το ΣΕΟ και η 30χρονη πορεία της σε αυτό κάνουν τη Λαρισαία Οδηγό να αφιερώνει στους σκοπούς της Οργάνωσης τον περισσότερο από τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο της.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass