Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ «Ε» ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

«Δεν απαντώ στο ερώτημα από ποια Μακεδονία είμαι»

* «Από τη μια απορροφούμε τα κονδύλια και από την άλλη παλεύουμε για την πρώτη κατοικία»

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2018 22:45

 «Όταν με ρωτάνε εδώ στην Ευρώπη από πού είμαι λέω από τη Μακεδονία. Όταν μου ζητάνε να διευκρινίσω από ποια Μακεδονία δεν δέχομαι να απαντήσω» με αυτόν τον τρόπο η ευρωβουλευτής από το 2014 με την «Ελιά», κ. Εύα Καϊλή, δίνει το στίγμα της, μέσω της «Ε», για το θέμα της ονομασίας που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ελληνικών ΜΜΕ και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Τη συναντήσαμε στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκεί όπου μπορεί η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου να ανέφερε πως «η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων στην περίοδο 2007-2013» όμως από την πλευρά της η επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κ. Καϊλή υπογράμμισε πως «την ίδια ώρα παλεύουμε για την πρώτη κατοικία ως Έλληνες». Φυσικά μίλησε και για την κεντροαριστερά υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας ατζέντας συγκεκριμένων θέσεων καθώς είπε πως ο κόσμος είναι μπερδεμένος και κουρασμένος κάτι που όπως τόνισε φάνηκε και από το γεγονός πως «δεν αντέδρασαν στο πολυνομοσχέδιο τόσο έντονα».

Πιο αναλυτικά:

Για το θέμα της Μακεδονίας εξήγησε αρχικά ότι «Ένα κράτος έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο είναι πως άρχισε να διεκδικεί εθνικότητα, γλώσσα, να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία συνεχώς. Ανέδειξε έναν αλυτρωτισμό. Οποιαδήποτε συζήτηση ξεκινάει από ότι πρέπει να γίνει σαφές πως δεν διεκδικεί τίποτε άλλο» είπε και συνέχισε «Όταν με ρωτάνε εδώ στην Ευρώπη από πού είμαι λέω από τη Μακεδονία. Όταν με ρωτάνε από ποια Μακεδονία δεν δέχομαι να απαντήσω».

Η κ. Καϊλή συμπέρανε πως «από τη στιγμή που ξεκινάς μια διαπραγμάτευση λέγοντας πως έχω παραχωρήσει ήδη την ονομασία είναι λάθος. Θα μου πείτε αυτή η κυβέρνηση ήξερε ποτέ να διαπραγματευτεί; Όχι. Εύχομαι να μην επιχειρήσει άλλη μια φορά να αποτύχει για να μάθει ξεπουλώντας ό,τι μας έχει απομείνει και αυτήν είναι η αξιοπρέπειά μας».

Τόνισε επίσης πως δεν έχουμε κανέναν λόγο να βιαστούμε. «Μπορούμε να βάλουμε τα βασικά ζητήματα στην αρχή και να δούμε τι θα γίνει με την ονομασία εφόσον καταφέρουμε να διασφαλίσουμε άλλα πράγματα που θεωρώ πως είναι πιο σημαντικά. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια συζήτηση από το μηδέν. Ό,τι πάθαμε το πάθαμε και την πίεση του χρόνου την έχει η γειτονική χώρα. Εφόσον υπάρχει διάθεση να βρεθεί μια λύση, μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε».

Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε την ανάγκη ύπαρξης εθνικής γραμμής «Βασικό είναι επίσης να υπάρχει συναίνεση και εθνική γραμμή. Πρέπει να υπάρξει συμβούλιο αρχηγών και με ομοφωνία να επιλύονται τα εθνικά μας ζητήματα».

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το θέμα του πολυνομοσχεδίου το οποίο υπερψηφίστηκε και η ίδια το σχολίασε παραθέτοντας μια αντίθεση «Το οξύμωρο είναι το εξής: Από τη μια λένε στην Ευρώπη πόσο καταπληκτικά απορροφούμε τα κονδύλια και από την άλλη παλεύουμε για να κρατήσουμε την πρώτη κατοικία. Αυτές οι αντιφάσεις και τα συνεχή μέτρα έχουν εξαντλήσει τον κόσμο. Είναι δυσάρεστο για το γεγονός πως οι Ελληνες έχουν αφήσει τη μοίρα τους στα χέρια μαθητευόμενων μάγων».

Αυτή ήταν και η «πάσα» με την οποία άρχισε να μιλάει για το χώρο της Κεντροαριστεράς στον οποίο και ανήκει «Θέλω να πιστεύω πως ο χώρος μας δεν έχει καλυφθεί από ανθρώπους που φέρνουν τέτοια νομοσχέδια. Έχουν επιτεθεί σε πολλούς κλάδους δημιουργώντας ανισότητες. Ο κόσμος περιμένει πότε εμείς θα επανέλθουμε στον χώρο με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι ετεροπροσδιοριζόμενοι. Ο κόσμος είναι μπερδεμένος και τα ζητήματα πολλά. Περιμένει να φτιαχτεί μια ατζέντα προοδευτική που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα χωρίς ψέματα και λαϊκισμούς» κατέληξε.

 

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass