Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

«Επιμένω στο δημοψήφισμα για τα Σκόπια»

*Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λυθεί το θέμα της ονομασίας

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2018 22:00

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

«Μονόδρομο» για τη λύση του «Μακεδονικού» ζητήματος, επιμένει να χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Μιλώντας στην «Ε» από το Στρασβούργο, σημειώνει πως δεν υπάρχει άλλη λύση καθώς χαρακτηρίζει δεδομένη την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δεν είναι διατεθειμένος «να συμφωνήσει με καμία πολιτική απόφαση που θα εκχωρήσει το όνομα ή να επιτρέψει στα Σκόπια να χρησιμοποιούν το όνομα έστω και ως παράγωγο». Από την άλλη αντιλαμβάνεται πως η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων θέλει να οδηγηθεί σε μια λύση που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία. «Αυτή η απόσταση των δύο πλευρών» υπογράμμισε ο κ. Μαριάς «μπορεί να επιλυθεί μόνο με δημοψήφισμα».
Επίσης χαρακτηρίζει εκρηκτικό μείγμα τον συνδυασμό «φτώχειας και εθνικής ταπείνωσης», πόσο μάλιστα «σε ένα ασταθές περιβάλλον των Βαλκανίων».
Δεν είναι μόνο το όνομα, όμως. «Είναι το θέμα των αλυτρωτικών επιδιώξεων των Σκοπίων» και προτείνει πως «πρέπει να υπάρξει μια διεθνής σύμβαση όπου οι Σκοπιανοί ρητά και κατηγορηματικά θα δηλώσουν πως δεν έχουν καμία διεκδίκηση από την Ελλάδα, θα αλλάξουν οι ρυθμίσεις του Συντάγματός τους και θα πάψουν να χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία. Αν όλα αυτά γίνουν» τονίζει, «τότε πράγματι δρομολογούνται εξελίξεις που δεν θα είναι αρνητικές για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές. Αν όχι όμως και εφόσον υπάρξει μια ρύθμιση που δεν μας συμφέρει καταλαβαίνετε πως στο μέλλον θα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα».
Αναφερόμενος στο γεγονός πως οι «γείτονες» επιδιώκουν να μπούνε στην Ε.Ε. λέει: «Τα Σκόπια δεν μπορούν να γίνουν για πάρα πολλούς λόγους και θα είμαι κάθετα αντίθετος αν έρθει το θέμα για ψηφοφορία». Και το αιτιολογεί «Μια είσοδος των Σκοπίων ή της Αλβανίας αφού λυθεί και το θέμα που έχουμε με την καταπίεση της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου θα είναι ένα βάρος στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως εμείς πρέπει να συναινέσουμε πως θα χαθούν μια σειρά κονδύλια για την Ελλάδα».
Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αναλύοντας την ένστασή του αναφέρει: «Σ’ αυτές τις χώρες δεν εφαρμόζονται κάποιοι νόμοι που εφαρμόζονται εδώ και θα γίνω συγκεκριμένος σε θέματα περιβάλλοντος. Το εργοστάσιο της ΔΕΗ για παράδειγμα που είναι λίγα χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα τα δικά μας, κοντά στα Σκόπια, το οποίο υπολειτουργεί και δεν το αφήνουν να λειτουργήσει διότι υποτίθεται πως μολύνει το περιβάλλον.
Ακριβώς δίπλα, οι Σκοπιανοί έχουν δικό τους εργοστάσιο το οποίο έχει ντουμανιάσει την περιοχή και δουλεύει. Και όχι μόνο δουλεύει αλλά πουλάει και το ρεύμα στη ΔΕΗ.
Στη Βουλγαρία για παράδειγμα, υπάρχει μαφία. Δεν μπορείς να στήσεις μια επιχείρηση. Μην ακούτε αυτά που λένε οι Έλληνες. Γίνονται απίθανα πράγματα. Αν δεν παίξεις με τους όρους της μαφίας έχεις «φύγει» από τον 20ο όροφο. Γίνονται πολλές δολοφονίες. Πρόσφατα σκότωσαν έναν γνωστό ολιγάρχη για παράδειγμα στη Σόφια.
Αν δεν σταματήσει αυτή η διαφθορά, η οποία είναι εκτεταμένη σε όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κάτι που θέλει πολλά χρόνια, δεν μπορείς να έχεις σοβαρούς οικονομικούς όρους. Επομένως εμείς πρέπει να σκεφτούμε πολύ αν εμάς μας συμφέρει μια διεύρυνση της Ευρώπης στα Βαλκάνια και υπό ποιους όρους. Ακόμα κι αν λυθούν πολιτικά θέματα που έχουμε πρέπει να δούμε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Ακόμα κι αν συμφωνούσαμε πρέπει να εξετάσουμε τι αντιστάθμισμα θα παίρναμε. Αυτά είναι σοβαρά. Δεν μπορείς να συμφωνείς άντε έτσι. Συμφωνήσαμε με τη Βουλγαρία και δεν πήραμε κανένα αντιστάθμισμα».
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 1992
Ο κ. Μαριάς επισημαίνει πως στο θέμα των Σκοπίων πρέπει «να σταθούμε στις βάσεις που οικοδομήθηκαν το 1992 και οι οποίες οδήγησαν σε μια απόφαση που ισχύει ακόμα. Είναι η απόφαση του Ε.Κ. της 27ης Ιουνίου που έλεγε η τότε ΕΟΚ πως θα αναγνώριζε τα Σκόπια υπό την προϋπόθεση πως αυτά δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ τη λέξη Μακεδονία. Αυτή η απόφαση είναι ομόφωνη. Δεν αλλάζει παρά μόνο αν συμφωνήσουμε» υπογραμμίζοντας ότι: «Η Ε.Ε. δεσμεύεται από αυτήν την απόφαση. Προσωρινά όμως επειδή συμφώνησε και η Ελλάδα καθώς υπάρχει συνεργασία μαζί τους τα Σκόπια αναγνωρίζονται με το όνομα FYROM”. Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή είπε «Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε εκφράσει μια άποψη ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική.
Η άλλη θέση είναι η αποφασιστική στάση του Ανδρέα Παπανδρέου που όταν ορισμένες χώρες και μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ είχαν αντίθετη άποψη, αυτός επέβαλε εμπάργκο και τους ανάγκασε να καθίσουν στο τραπέζι. Κερδίσαμε τότε δύο υποθέσεις στο ευρωπαϊκό δικαστήριο όπου εκεί περιγράψαμε όλη την αλυτρωτική πολιτική. Αυτές είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες θα σταθούμε» είπε και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να βιαστούμε».

«ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟΤΟ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ»

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τη δουλειά που γίνεται στο ΤΕΙ Λάρισας δήλωσε ο ευρωβουλευτής, λέγοντας πως έχει τα φόντα να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο, συνεργαζόμενο με τις επιχειρήσεις υπό τη σκέπη της Περιφέρειας. Μάλιστα τόνισε πως αυτού του είδους οι συνεργασίες επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Το ζήτημα το ανέπτυξε ως εξής:
«Η ΕΕ έχει κάνει επιλογές. Προκειμένου να μπορούν οι βόρειοι να πωλούν αυτοκίνητα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα στις χώρες της Αφρικής και της λατινικής Αμερικής, έχει αποφασίσει την απελευθέρωση του εμπορίου. Αυτό σημαίνει εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και ταυτόχρονα εισαγωγές αγροτικών από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Έκαναν την επιλογή να διαλύσουν την αγροτική οικονομία του νότου υπέρ της βιομηχανίας του βορρά».
Για τους τρόπους αντίδρασης είπε: «Εμείς πρέπει να προστατέψουμε την ονομασία προέλευσης σε προϊόντα όπως είναι η φέτα και πρέπει να παράξουμε ποιοτικά προϊόντα που θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά. Στην Ελλάδα εισάγουμε περίπου 8 δισ. ευρώ προϊόντα αγροτικά. Θα μπορούσε το 70% αυτών των εισαγωγών να μην γίνεται. Δεν μπορεί να μπαίνει το τυνησιακό λάδι αδασμολόγητο» και πρόσθεσε: «Οι περιφέρειες θα πρέπει να κάνουν ελέγχους. Για παράδειγμα πώς βαφτίζουν το βουλγάρικο μέλι ως ελληνικό. Στην Ουκρανία έρχεται από την Κίνα. Αν μπει σύστημα ιχνηλασιμότητας μπορείς να το ελέγξεις. Βέβαια οι Περιφέρειες θέλουν και προσωπικό. Θα μπορούν να κάνουν μια σχετική ανάθεση σε φορείς ή ΤΕΙ».
Μάλιστα έγινε πιο συγκεκριμένος: «Για παράδειγμα το ΤΕΙ Λάρισας με έχει εντυπωσιάσει. Θα μπορούσε να αναλάβει πιο ισχυρό ρόλο ακόμα και στο θέμα του ελέγχου. Αυτά όλα χρηματοδοτούνται μέσα από το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ προβλέπει συνεργασία για καινοτομίες. Νομίζω πως δεν κοιτάμε δίπλα μας τι υπάρχει.
Στα γαλακτοκομικά, κτηνοτροφικά, νέας γεωργίας θα μπορεί να δουλευτεί μέσα από το ΤΕΙ και τις επιχειρήσεις».
Ωστόσο αναφέρθηκε και σε μια απειλή από την Ουκρανία «Τώρα θα λειτουργήσει η συμφωνία ΕΕ - Ουκρανίας και θα εισάγονται φτηνά γαλακτοκομικά προϊόντα από εκεί. Αυτό θα αρχίσει να λειτουργεί το επόμενο 4μηνο. Αυτό σημαίνει μεγάλο πλήγμα για τη Λάρισα και για άλλες κτηνοτροφικές και αγροτικές περιοχές. Θα είναι φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας. Πολλά μπορούν να βόσκουν και στο Τσέρνομπιλ.
Οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν οι Ολλανδοί και έγινε και δημοψήφισμα και σταμάτησε για 1-2 χρόνια. Μετά όμως το πέρασαν και από εκεί» κατέληξε ο κ. Μαριάς.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass