Η προϊστορική Ελλάδα έπινε μπύρα

* Τι δείχνουν ευρήματα στην Αρχαία Αργισσα * Μιλά στην «ΕτΔ» η αρχαιολόγος - πανεπιστημιακός και υπεύθυνη για ευρωπαϊκό πρόγραμμα προϊστορικής διατροφής κ. Τάνια Βαλαμώτη

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2018 22:26

Η Τάνια Βαλαμώτη σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πτυχίο αρχαιολογίας 1987) και Αρχαιοβοτανική στο πανεπιστήμιο του Sheffield στη Μεγάλη Βρετανία (M.Sc. 1989/distinction, Ph.D. 2001).

Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Το βιβλίο της «Η Αρχαιοβοτανική Έρευνα της Διατροφής στην Προϊστορική Ελλάδα» από τις εκδόσεις University Studio Press (2009) βασίζεται στην 20ετή έρευνά της στο αντικείμενο της προϊστορικής διατροφής. Αγαπάει το μαγείρεμα, τα ταξίδια και τη μουσική και από τον Απρίλιο του 2016 διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα PLANTCULT που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC). Η ίδια παραχωρεί συνέντευξη στην «ΕτΔ», όπου στο ερώτημα αν μπορούμε να μιλήσουμε για ισχυρές ενδείξεις για την παρασκευή και κατανάλωση μπίρας στην προϊστορική Ελλάδα, απαντά: «Ναι, ο ενδείξεις είναι ισχυρές, καθώς έχουμε εντοπίσει το βασικό συστατικό της μπύρας, τη βύνη. Στην Άργισσα, βρέθηκαν περίπου 3.500 σπόροι κυρίως σιταριού, φυτρωμένοι ομοιόμορφα. Στο Αρχοντικό είναι λίγοι, περίπου 100, όμως εκεί έχουμε πολλές συγκεντρώσεις αλεσμένων δημητριακών. Αρχικά τα είχαμε ερμηνεύσει ως μια μορφή πλιγουριού/τραχανά».

Η συνέντευξη

* Μπορούμε να μιλήσουμε για ισχυρές ενδείξεις για την παρασκευή και κατανάλωση μπίρας στην προϊστορική Ελλάδα; Τι αποκαλύπτει το ερευνητικό πρόγραμμα;

- «Ναι, ο ενδείξεις είναι ισχυρές, καθώς έχουμε εντοπίσει το βασικό συστατικό της μπύρας, τη βύνη. Στην Άργισσα, βρέθηκαν περίπου 3.500 σπόροι κυρίως σιταριού, φυτρωμένοι ομοιόμορφα. Στο Αρχοντικό είναι λίγοι, περίπου 100, όμως εκεί έχουμε πολλές συγκεντρώσεις αλεσμένων δημητριακών. Αρχικά τα είχαμε ερμηνεύσει ως μια μορφή πλιγουριού/τραχανά. Τώρα όμως προσανατολιζόμαστε σε μια άλλη ερμηνεία. Είναι πολύ πιθανό να αντιστοιχούν σε αλεσμένη βύνη. Μέσα από πειράματα, σε συνεργασία με συναδέλφους και από το πανεπιστήμιο του Hohenheim στη Στουτγάρδη, το συνάδελφο Hans Peter Stika, θα προσπαθήσουμε να δούμε μέσα στα θραύσματα των σπόρων ώστε να διαπιστώσουμε αν τα κατάλοιπα της αλεσμένης προϊστορικής βύνης έχουν τα δικά τους διαγνωστικά χαρακτηριστικά. Σημειώνουμε ότι αυτά τα ευρήματα τα βρίσκουμε απανθρακωμένα».

* Πείτε μας δύο λόγια για το ερευνητικό πρόγραμμα;

- «Το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) στο πλαίσιο του HORIZON 2020. Είναι πενταετές και φιλοξενείται από το ΑΠΘ, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι ερευνητές του προγράμματος. Έχουμε τρεις εταίρους: Από το πανεπιστήμιο Hohenheim (Γερμανία, Hans - Peter Stika), από την Ακαδημία Επιστημών της Βιέννης (Αυστρία, Andreas Heiss) και από τη Βασιλεία (Ελβετία, Stefanie Jacomet). Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση των πολιτισμών διατροφής στην προϊστορική Ευρώπη, μέσα από τα κατάλοιπα των φυτικών τροφίμων και του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τροφής (εργαλεία άλεσης, φούρνοι, μαγειρικά σκεύη). Ξεκινάμε από το Αιγαίο και φτάνουμε στην Κεντρική Ευρώπη, από την 7η χιλιετία ως την 1η χιλιετία π.χ.».

* Από πότε χρονολογούνται τα ευρήματα;

- Τα ευρήματα είναι περίπου σύγχρονα μεταξύ τους και χρονολογούνται στο τέλος της 3ης χιλιετίας π.χ. και στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Δηλαδή στο τέλος της πρώιμης εποχής του Χαλκού και στις αρχές της Μέσης Εποχής του Χαλκού».

* Η παραγωγή και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τις προϊστορικές κοινωνίες συνιστούν σημαντικά θέματα αρχαιολογικής και

ανθρωπολογικής διερεύνησης;

- «Πράγματι, η παραγωγή και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών απασχολούν ιδιαίτερα τους αρχαιολόγους, καθώς παραπέμπουν σε ειδικά τρόφιμα που καταναλώνονται σε ειδικές περιστάσεις, όπως επί παραδείγματι, συλλογικά γεύματα. Επίσης, παραπέμπουν σε τρόφιμα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο κοινωνικών διακρίσεων μέσα από τη διαφορετική πρόσβαση των μελών μιας κοινωνίας σε αυτά. Έχουν συνδεθεί στη βιβλιογραφία με την εμφάνιση των ελίτ».

* Τα ευρήματα από την Άργισσα σε τι αντιστοιχούν;

- «Αντιστοιχούν σε βύνη, σε φυτρωμένους σπόρους δημητριακών. Αυτοί οι σπόροι φύτρωσαν ομοιόμορφα, αφού τοποθετήθηκαν σε κάποια επιφάνεια με την απαραίτητη υγρασία. Στη συνέχεια διεκόπη η διαδικασία αυτή, με καβούρδισμα το πιο πιθανό».

Της Γεωργίας Κωστακοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass