Η ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ

Πώς να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2018 22:12

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

«Ο καθένας παίρνοντας την ατομική μας ευθύνη, μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να βρούμε τις λύσεις που κρύβονται πίσω από τα εμπόδια.

Αν δούμε την κρίση σαν μια αλλαγή και την αντιμετωπίσουμε με διαύγεια και ψυχραιμία, θα εντοπίσουμε αμέσως τις πολλές ευκαιρίες που συνήθως κρύβει μέσα της».
Αυτά υποστηρίζει, με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Η καλύτερη ευκαιρία είναι... Τώρα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications αύριο στις 20:30 στο Επιμελητήριο Λάρισας, η Ξένια Κούρτογλου.
Η ιδρύτρια της Focus Bari, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρίας ερευνών καταναλωτή, αλλά και του Δικτύου «i for U» για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Επικοινωνίας, υποστηρίζει στην «Ε» ότι «οι ικανοί δεν μένουν άνεργοι ποτέ, όπως και εκείνοι που φροντίζουν να είναι συνεχώς ενήμεροι για τη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά εργασίας, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς/ειδικότητες, όπου οι εργοδότες αναζητούν ικανά στελέχη και δεν βρίσκουν».
Αναφέρεται στο βιβλίο της και στα μηνύματα που στέλνει, τα οποία βασίζονται «τόσο στην εμπειρία, όσο και στη γνώση που απέκτησε στην πράξη, καθώς και η ίδια ζει στην Ελλάδα της κρίσης», ξεκαθαρίζει πως «η συνειδητότητα και η αυτογνωσία του καθενός σχετίζεται με την ατομική ευθύνη, παρά με διάφορα δημογραφικά χαρακτηριστικά», ενώ σχολιάζει και τον ρόλο της ελληνικής οικογένειας στις ανησυχίες της νεολαίας.
* Κύρια Κούρτογλου, τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να γράψετε το βιβλίο «Η καλύτερη ευκαιρία είναι… ΤΩΡΑ!» και ποιο το βασικό μήνυμα που επιχειρείτε να στείλετε;
- Μετά από μια μακρόχρονη ιστορία στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή, μια πορεία που είχε πολλές προκλήσεις και δυσκολίες, ένιωσα την ανάγκη –ειδικά τη σημερινή εποχή και στη συγκυρία που περνά η χώρα μας- να μοιραστώ το μήνυμα πώς μπορούμε, παίρνοντας ο καθένας μας την ατομική μας ευθύνη, να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, και να βρούμε τις λύσεις που κρύβονται πίσω από τα εμπόδια. Αυξάνοντας συνεχώς τη συνειδητότητα και την αυτογνωσία μας, και μέσα από τον εσωτερικό μας διάλογο, μπορούμε να «τα βρούμε» με τον εαυτό μας και εν τέλει να ζούμε μια καλύτερη ζωή για μας και τους γύρω μας.
* Όσα γράφετε στο βιβλίο είναι μόνο βιωματικά και πόσο εύκολο είναι να μετουσιώσει κάποιος τις συμβουλές σας σε πράξη;
- Ακριβώς επειδή το περιεχόμενο του βιβλίου μου και οι προτάσεις μου βασίζονται τόσο σε εμπειρία, όσο και σε γνώση που απέκτησα στην πράξη -πράξη που προέρχεται από μια Ελληνίδα του σήμερα, καθώς και εγώ στην ίδια Ελλάδα της κρίσης ζω- αισθάνομαι ότι το κάνει προσιτό και εύκολο για όποιον άνθρωπο θέλει, να ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας μέρα να βελτιώνει τη ζωή του.
* Στις ενδιαφέρουσες ομιλίες σας προς το κοινό, όταν αναφέρεστε στα εμπόδια και πώς αυτά μετατρέπονται σε ευκαιρίες, ποιοι είναι αυτοί που ενθουσιάζονται, πείθονται πιο εύκολα και ποιοι οι δύσπιστοι, απαισιόδοξοι;
- Ο ενθουσιασμός και η διάθεση να δει κανείς τι υπάρχει «πίσω» από τα εμπόδια, έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο έτοιμος είναι να αλλάξει και να αυξήσει τη συνειδητότητά του, την αυτογνωσία του, την ατομική του ευθύνη, παρά με τα δημογραφικά του χαρακτηριστικά. Ως τάση, βλέπουμε περισσότερη έφεση για τέτοιου είδους εξέλιξη και «διεύρυνση» μεταξύ των γυναικών, συγκριτικά με τους άνδρες. Από πλευράς ηλικίας, υπάρχει επίσης μια τάση να μπαίνουν στην αυτογνωσία άνθρωποι μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, όμως στην εποχή μας, βλέπουμε και πολλούς νέους που μπαίνουν στην αυτογνωσία και αναζητούν την ατομική τους δύναμη.
* Πολλοί υποστηρίζουν ότι την οικονομική κρίση που βιώνουμε σαν κοινωνία μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, αναθεωρώντας πολλά σχετικά με την κατανάλωση και τις ανθρώπινες σχέσεις. Πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κρίση σε ευκαιρία;
- Η κρίση είναι αλλαγή, και πιο συγκεκριμένα, η κρίση που μας ταράζει και μας αναστατώνει είναι μια απότομη αλλαγή συνθηκών, τόσο απότομη που αδυνατούμε να συνδέσουμε το «χτες με το σήμερα» και το «σήμερα με το αύριο». Με άλλα λόγια, η κρίση είναι μια τόσο απότομη και «έξωθεν επιβαλλόμενη» αλλαγή που μας κάνει να νιώθουμε πως δεν προλαβαίνουμε να προσαρμοστούμε. Όπως κάθε αλλαγή, περνάει από συγκεκριμένα στάδια, πρώτα της άρνησης, μετά της θλίψης, του πόνου, της αποδοχής, και σιγά-σιγά περνάμε στα βήματα προσαρμογής, και τελικά ανάπτυξης, από την άποψη του ότι αυξάνουμε την ικανότητα της ευελιξίας και της εξέλιξής μας. Η ευκαιρία είναι ακριβώς αυτή: η ανάπτυξη της ικανότητας προσαρμογής μας, αλλά και υιοθέτησης και δημιουργίας των νέων συνθηκών με τη δική μας, ατομική ευθύνη. Έτσι, αν δούμε την κρίση σαν μια αλλαγή -γιατί περί αυτού πρόκειται- και την αντιμετωπίσουμε με διαύγεια και ψυχραιμία, θα εντοπίσουμε αμέσως τις πολλές ευκαιρίες που συνήθως κρύβει μέσα της!
* Αυτό μάλλον δεν το πίστεψαν οι χιλιάδες νέοι που αναγκάστηκαν να ξενιτευθούν για να βρούνε μια δουλειά…
- Προφανώς οι νέοι που έφυγαν για το εξωτερικό (και πολλοί από αυτούς ήταν ήδη στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές και παρέμειναν), αναζήτησαν εργασία με καλύτερη αξιοποίηση των προσόντων και των γνώσεών τους απ’ ό,τι μπορούσε να τους προσφέρει το ελληνικό εργασιακό περιβάλλον τη δεδομένη στιγμή. Υπάρχουν όμως και Ελληνόπουλα με μόρφωση και προσόντα που παραμένουν στη χώρα μας και επιχειρούν, είτε στην τεχνολογία, είτε στον τουριστικό, είτε στον αγροτικό τομέα και πολλούς άλλους, αποτελούν πρότυπα και εξελίσσονται δημιουργώντας θέσεις εργασίας και στη χώρα μας. Όπως έχω δηλώσει και δημόσια πολλές φορές, προσωπική μου άποψη είναι πως οι ικανοί δεν μένουν άνεργοι ποτέ, όπως και εκείνοι που φροντίζουν να είναι συνεχώς ενήμεροι για τη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά εργασίας, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς/ειδικότητες όπου οι εργοδότες αναζητούν ικανά στελέχη και δεν βρίσκουν! Παράλληλα, υπάρχουν τομείς/ειδικότητες όπου η προσφορά εργατικού δυναμικού είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση και εκεί υπάρχουν θέματα που απαιτούν από τους υποψήφιους να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τα βιογραφικά τους προκειμένου να ξεχωρίσουν. Αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με τον έγκαιρο και ολοκληρωμένο επαγγελματικό προσανατολισμό, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ταχύτητες και εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αλλά και με το πόσο πραγματικά «κοντά» βρίσκονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με την αγορά εργασίας στην πράξη.
* Στην οικογένεια έχετε αφιερώσει ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου σας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικογένεια, έτσι όπως είναι δομημένη, αναπτερώνει το ηθικό πολλών, κυρίως όσων δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Συμφωνείτε;
- Στο βιβλίο μου τονίζω πως ειδικά για εμάς τους γονείς, χρειάζεται στα παιδιά μας να δίνουμε «ρίζες και φτερά», δηλαδή να περνάμε αξίες και θεμέλια στα παιδιά μας μέσα από το προσωπικό μας παράδειγμα, αλλά και να αναγνωρίζουμε πως τα παιδιά μας είναι ξεχωριστές οντότητες και να παραμερίζουμε τα δικά μας «θέλω» μπροστά στο πώς θα μπορέσουν να χτίσουν τα παιδιά μας τα δικά τους «φτερά»! Σ’ αυτό το σημείο, καμιά φορά η Ελληνική οικογένεια γίνεται υπερπροστατευτική έως και καταπιεστική, και αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος της ασφάλειας και της «αγκαλιάς» που πάντα δίνει η ελληνική οικογένεια στα παιδιά της, πράγμα σημαντικό, ειδικά εν καιρώ κρίσης. Και αυτό όμως, χρειάζεται την προσοχή του, γιατί, επαναλαμβάνω, τα παιδιά μας - αν τα αγαπάμε πραγματικά - χρειάζεται να τα στηρίζουμε ώστε να έχουν τις δικές τους δυνάμεις: μια παροιμία λέει «αν θέλεις να με βοηθήσεις μη μου δίνεις ψάρι, μάθε με να ψαρεύω».
* Για χρόνια διοικούσατε, με μεγάλη επιτυχία τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρία ερευνών καταναλωτή με διεθνή αναγνώριση, τη Focus Bari. Πόσο αξιόπιστες είναι σήμερα οι έρευνες που γίνονται και πόσο πολύ λαμβάνονται υπόψη από τον κόσμο;
- Η ερώτηση αυτή που μου κάνετε είναι αρκετά ευρεία και γενική και θα χρειαζόμασταν μια μεγάλη συνέντευξη αφιερωμένη σε αυτό. Όμως, επιγραμματικά θα σας πω πως ο τομέας της Έρευνας Αγοράς/ Δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός επιστημονικός χώρος, που βρίσκεται στα ίδια επίπεδα σε τεχνογνωσία, υποδομές και μεθοδολογίες με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου. Ο επίσημος φορέας στη χώρα μας που λειτουργεί εδώ και πάνω από 25 χρόνια είναι ο ΣΕΔΕΑ (Σύνδεσμος Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς www.sedea.gr), που λειτουργεί σύμφωνα με τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής. Η συμμετοχή σας στην έρευνα αγοράς είναι ένας τρόπος να ακουστεί η φωνή σας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς, κάθε φορά έχετε επιλεχθεί τυχαία για να εκπροσωπήσετε χιλιάδες άλλους ανθρώπους σαν και εσάς, και τα στοιχεία σας παραμένουν πάντα εμπιστευτικά. Βεβαίως, όπως αναφέρω και πιο πάνω, η Έρευνα Αγοράς είναι ένας ολόκληρος επιστημονικός κλάδος, και δεν μπορούμε μέσα σε λίγες παραγράφους να την περιγράψουμε όσο της αξίζει. Μπορώ όμως να παραπέμψω τους αναγνώστες σας στο www.focusbari.gr (στο «συχνά μας ρωτάτε») ώστε να απαντηθούν πολλές από τις ερωτήσεις τους σχετικά με τον κλάδο της Έρευνας Αγοράς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass