Κωστής Χατζηδάκης στην «Ε»: Η καθαρή έξοδος είναι… καθαρό μνημόνιο!

* Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΡΑΨΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α. ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ * Η ΝΔ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΜΙΓΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2018 21:00

Για προσπάθεια δημιουργίας ενός εκλογικού νόμου στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος και βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Τόσο όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και τις εθνικές εκλογές. Με αιχμή και την αντιπαράθεση των ημερών ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην «Ε» σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, σημειώνει ότι «κυβέρνηση προσπαθεί να κόψει και να ράψει τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ» θέλοντας να μπλοκάρουν τη νίκη των αντιπάλων τους και να δημιουργήσουν συνθήκες παράλυσης και ακυβερνησίας σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ διαψεύδει και το επιχείρημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, σημειώνοντας ότι αυτό που υπάρχει είναι «καθαρό 4ο μνημόνιο» και τονίζει ότι «τα λεγόμενα «αντίμετρα» στην πραγματικότητα είναι ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης για να χρυσώσει το χάπι των νέων μέτρων». Ο κ. Χατζηδάκης καταγγέλλει την υπερφορολόγηση και ξεκαθαρίζει ότι για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζεται οξυγόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει τον κίνδυνο που ελλοχεύει λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν έχει μία γραμμή, αλλά πολλές, ενώ εμφανίζεται απαισιόδοξος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη εκτιμώντας ότι «τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα».

* Η ΝΔ διακινδύνευσε πολλές φορές την πρόβλεψη των πρόωρων εκλογών. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Τελικά το μόνο που απομένει πια είναι αν αυτές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές ή τις αυτοδιοικητικές;

- Η ΝΔ ζητάει εκλογές, διότι πιστεύουμε ότι όσο γρηγορότερα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τον τόπο. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθούν με κάθε τρόπο να παραμείνουν γαντζωμένοι στην καρέκλα τους. Ωστόσο όλες οι κινήσεις που έκαναν τους προηγούμενους μήνες – διεθνείς συναντήσεις, κοινωνικό μέρισμα, Σκοπιανό, Novartis κ.α. – για να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ήταν πυρά άσφαιρα! Έχουμε, λοιπόν, μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Και τα πράγματα εξελίσσονται πέρα από τον σχεδιασμό της. Γι’ αυτό οι πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτές. Στο συρτάρι του κ.Τσίπρα υπάρχουν σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο του ’18 ή αργότερα. Πιστεύω όμως ότι ούτε ο ίδιος ξέρει τι θα κάνει.

* Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το μνημόνιο. Η κυβέρνηση «διαφημίζει» εδώ και καιρό ότι θα έχουμε «καθαρή έξοδο». Αντίθετα η αντιπολίτευση …διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι αυτό δεν θα συμβεί, παρότι αυτή θα έπρεπε να είναι μια επιδίωξη, ένας στρατηγικός στόχος, που υπερβαίνει τις κομματικές τακτικές. Γιατί;

- Μα εδώ δεν έχουμε διαφωνία στον στόχο – μακάρι να είχαμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια-,αλλά στην ανάγνωση της πραγματικότητας. Διότι για μια ακόμα φορά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο. Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Υπάρχει καθαρό 4ο μνημόνιο. Με καθαρή περικοπή ενός μισθού για τους εργαζόμενους από τη μείωση του αφορολόγητου και καθαρή περικοπή μίας έως τριών συντάξεων για τους συνταξιούχους. Με καθαρή επιτήρηση από το υπερταμείο για ακόμα 98 χρόνια. Με καθαρή εποπτεία στις τράπεζες για ακόμα 35 χρόνια. Και με δέσμευση της χώρας σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το ’22 και μετά 2,2% μέχρι το 2060.

Όλα αυτά είναι μέτρα και δεσμεύσεις της επόμενης μέρας. Για ποια καθαρή έξοδο μιλάνε λοιπόν;

* Πώς - σε κάθε περίπτωση- θα είναι η εποχή μετά τα Μνημόνια; Θα συνεχιστεί η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική; Ψιθυρίζεται ήδη ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει τα «αντίμετρα» -και εκλογικά- στις αποφασισθείσες περικοπές του 2019.

- Η χώρα με υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου θα βρίσκεται υπό οικονομικό έλεγχο, ένα 4ο μνημόνιο , πολλά χρόνια ακόμα. Σας περιέγραψα τα μέτρα παραπάνω. Στο πλαίσιο της πολιτικής της τα τελευταία 3 χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ξεζουμίσει φορολογικά όλο τον κόσμο. Έχει επιβάλει 34 νέους φόρους. Επομένως τα λεγόμενα «αντίμετρα» στην πραγματικότητα είναι ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης για να χρυσώσει το χάπι των νέων μέτρων. "Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι" που λέει ο λαός.

* Αυξανόμενοι φόροι, σημαντικά βάρη σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Μπορεί να ενισχυθεί η οικονομία σε μία τέτοια βάση και κυρίως η πρωτογενής παραγωγή;

- Ασφαλώς δεν μπορεί! Γι’ αυτό και τελικά – ενώ το ’17 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την ευρωπαϊκή οικονομία – η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν η χαμηλότερη στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση έπεσε πολύ έξω στις εκτιμήσεις της ( προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% και είχαμε μόλις 1,4%) και τώρα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και η Κομισιόν αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία. Αφαιρεί το οξυγόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση δογματική και αμετανόητη στο θέμα αυτό. Ακόμα και πριν λίγες ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε σε ξένη εφημερίδα ότι η φορολογία δεν είναι υψηλή. Έλεος κ. Τσακαλώτε! Εν πάση περιπτώσει, η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύονται για την εφαρμογή ενός άλλου μίγματος πολιτικής με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και ιδιωτικές επενδύσεις. Μόνο έτσι θα πάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας, θα δημιουργηθούν νέες δουλειές και θα μπει μεροκάματο στο σπίτι.

* Στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ολιγώρησε; Πρόσφατα η ΝΔ ανέλαβε πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Μ. Κεφαλογιάννη. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ελπίδες για την άμεση επιστροφή των δύο και ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν;

- Η κυβέρνηση γενικότερα αιφνιδιάστηκε από την τουρκική επιθετικότητα των τελευταίων μηνών και επιδεικνύει αμηχανία και νευρικότητα. Δεν διάβασε σωστά αυτά που γίνονται στη γειτονική χώρα. Επιπλέον μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν 2 ή και περισσότερες αντιλήψεις για την εξωτερική πολιτική. Αλλού είναι ο Τσίπρας, αλλού ο Καμμένος, αλλού ο Κουβέλης, αλλού ο Κοτζιάς. Και τελικά ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να κινείται ως εκκρεμές ανάμεσα στις θέσεις των υπουργών του και να έχει μια αντιφατική στάση. Τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα των Ελλήνων αξιωματικών. Ωστόσο η Ελλάδα οφείλει να ασκεί σθεναρή και διαρκή διπλωματική πίεση προς την Τουρκία για το θέμα. Και να αξιοποιεί όλα τα διεθνή fora προς αυτή την κατεύθυνση.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πολιτική Ερντογάν απέναντι (και) στην Ελλάδα; Θα παραμείνει και μετά τις εκλογές στο ίδιο επιθετικό μήκος κύματος; Πιστεύετε ότι θα ζούμε διαρκώς με τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου;

- Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως μετά τις τουρκικές εκλογές να βελτιωθεί λίγο το κλίμα. Δεν πρέπει όμως να έχουμε αυταπάτες. Τα εσωτερικά προβλήματα και οι αντιφάσεις της Τουρκίας σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αστάθεια που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή καθιστούν τον γείτονά μας έναν νευρικό και απρόβλεπτο παράγοντα στην περιοχή. Συνεπώς πρέπει να είμαστε σοβαροί και σε διαρκή επαγρύπνηση. Και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κάνουμε 3 πράγματα:

Πρώτον, να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ για να γίνεται συνεχής ανάλυση αλλά και σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων.

Δεύτερον, να επιδιώξουμε τη σύναψη μιας μακροχρόνιας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για να έχουμε ουσιαστικότερα αμυντικά ανταλλάγματα και

Τρίτον, να κρατάμε ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα, κάνοντας όμως ταυτοχρόνως, όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις στις προτεραιότητες της αμυντικής και εξωτερικής μας πολιτικής.

* Πώς κρίνετε εσείς, ένας φιλελεύθερος, την επιστροφή στον προστατευτισμό από πλευράς Τραμπ; Γιατί εξεγείρονται κάποιοι με τα μέτρα στήριξης των εγχώριων (αμερικανικών) και την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων στο έδαφος των ΗΠΑ, όταν αυτός είναι στόχος πολλών ανεπτυγμένων χωρών, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης.

- Δεν πιστεύω ότι τα σημερινά διεθνοποιημένα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με πολιτικές του 18ου αιώνα. Η επιστροφή στον προστατευτισμό θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι μπορεί να λύσει. Διότι θα προκαλέσει μικρούς ή μεγαλύτερους εμπορικούς πολέμους με πολύ μεγάλο κόστος ( αύξηση πρώτων υλών, κόστος χρήματος, φορολογικές επιβαρύνσεις κ.α.) για τις χώρες που θα εμπλακούν. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει ευρύτερη αναστάτωση και αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία. Και κάτι ακόμα: όταν παλεύουν οι ελέφαντες την πληρώνουν τα βατράχια. Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ισχυρές οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και ύφεση στις αδύναμες οικονομίες.

* Μεγάλη η συζήτηση που έχει ανοίξει για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα ανοίγει και θέμα για τον κερματισμό της Β΄Αθηνών, με τη ΝΔ να το συνδέει με την ψήφο των ομογενών. Ποια είναι η άποψή σας;

- Η κυβέρνηση προσπαθεί να κόψει και να ράψει τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Και εφόσον οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν καμία τύχη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, θέλουν να μπλοκάρουν τη νίκη των αντιπάλων τους. Να δημιουργήσουν συνθήκες παράλυσης και ακυβερνησίας σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και με τις εθνικές εκλογές που κατά τα άλλα πιστεύουν ότι θα κερδίσουν. Πριν 2 χρόνια, όταν άλλαξαν εσπευσμένα τον εκλογικό νόμο, η ΝΔ πρότεινε το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών, αλλά η κυβέρνηση το απέρριψε. Λίγο αργότερα η ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου που δίνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και προβλέπει κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Αυτή η πρόταση νόμου, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση. Τώρα – για κάποιο λόγο που αυτοί ξέρουν - ξαναθυμήθηκαν τη Β’ Αθηνών. Αλλά δεν θέλουν να δώσουν ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού (όπως ισχύει σε όλες τις χώρες ακόμα και στην Τουρκία) με διάφορα προσχήματα. Όμως κανείς δεν τους παίρνει πλέον στα σοβαρά. Αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλουν κατάτμηση της Β΄ Αθηνών μπορούν να ψηφίσουν την πιο συνολική πρόταση νόμου της ΝΔ που το περιλαμβάνει. Άλλωστε το σημαντικότερο είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

* Συνήθως το ερώτημα αυτό δεν απαντάται προεκλογικά, ωστόσο πάντα πρέπει να γίνεται: Αν λοιπόν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία, έχετε σκεφθεί ποιος μπορεί να είναι ο κυβερνητικός σας εταίρος; Βάζετε σ’ αυτή την εξίσωση και τον ΣΥΡΙΖΑ;

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσεις ότι η ΝΔ ακόμα και αν έχει αυτοδυναμία θα απευθυνθεί σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις με σκοπό να δημιουργήσουμε μια μεγάλη μεταρρυθμιστική συμμαχία. Μια κυβέρνηση με τους καλύτερους, μια Εθνική Ελλάδος. Προφανώς στη συμμαχία αυτή δεν χωράει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνος του έχει αυτοαποκλειστεί. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του έχουν φροντίσει από μόνοι τους να βάλουν τις διαχωριστικές γραμμές και να τοποθετηθούν απέναντι σ’ αυτή την προσπάθεια.

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass