Στην Αριστερά κάνουμε θητεία, όχι καριέρα

Δηλώνει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Σταμπουλής *Τι λέει για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του Υπερταμείου και πώς αξιολογεί το έργο Αγοραστού

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2018 22:30

Υπέρμαχος της «απλής αναλογικής η οποία θα ενισχύσει τον ουσιαστικό διάλογο, την αντιπαράθεση με επιχειρήματα και κυρίως τη σύνθεση» και «στρατιώτης της Αριστεράς, στην οποία τα στελέχη της θητεύουν και δεν κάνουν καριέρα» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Δρόμος για την Ανατροπή» Γιώργος Σταμπουλής.

Σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο κ. Σταμπουλής μιλά για τη συμμετοχή του στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, (το γνωστό «Υπερταμείο») που ασχολείται με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, «η οποία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση», ενώ για το θέμα που δημιουργήθηκε για την αμοιβή που εισπράττει σε κάθε συνεδρίαση υποστηρίζει ότι «οι αμοιβές δεν μπορούσαν παρά να είναι κοινές για όλους και καθορίσθηκαν από άλλους».

Για την παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αν και κυβερνητικό στέλεχος, υπενθυμίζει πως «δεν ήταν λίγες οι φορές που τοποθετήθηκα απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές, όταν τις θεώρησα λανθασμένες, με χαρακτηριστική περίπτωση την ΑΓΕΤ».

Όσον αφορά στην κριτική που έχει ασκήσει η αντιπολίτευση στην περιφερειακή αρχή για την υπόθεση της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΚΕΚΑΝΕΜ, ο κ. Σταμπουλής δηλώνει πως «σκοπός μας δεν είναι να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά να καταδείξουμε πώς πολιτεύεται η παρούσα αρχή, πώς ιεραρχεί τα ζητήματα και τις ενέργειές της και ποιες οι συνέπειες και τα αποτελέσματα για τον τόπο».

 

Η συνομιλία μαζί του, έχει ως εξής:

 

* Κύριε Σταμπουλή, το τελευταίο διάστημα οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας χαρακτηρίζονται από εντάσεις και υψηλούς τόνους, μεταξύ της περιφερειακής αρχής και της αντιπολίτευσης. Με αφορμή και τη διαμάχη της κυβέρνησης με τις ηγεσίες της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, αναρωτιέμαι μήπως ξεκίνησε πρόωρα η προεκλογική περίοδος για την Αυτοδιοίκηση;

- Πράγματι φαίνεται ότι ορισμένοι βιάζονται να προκαταλάβουν και να διαμορφώσουν διαχωριστικές γραμμές που μάλλον υπακούουν σε ευρύτερες πολιτικές επιδιώξεις. Όμως η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού που θα βασίζεται στην προγραμματική σύνθεση και την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών. Η απομάκρυνση από το αυταρχικό «προσωποκεντρικό» («δημαρχοκεντρικό» το λέμε λόγω «κεκτημένης ταχύτητας») θα δώσει νέο αέρα στους θεσμούς της αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού και ελπίζω να ενθαρρύνει τη συμμετοχή νέων κοινωνικών δυνάμεων, ενεργών πολιτών από όλες τις πλευρές, στα κοινά. Με την απλή αναλογική η προσχηματική αντιπαράθεση θα πρέπει να δώσει τη θέση της στον ουσιαστικό διάλογο, την αντιπαράθεση με επιχειρήματα και κυρίως τη σύνθεση.

 

* Η Παράταξή σας (Δρόμος για την Ανατροπή) με άλλη σύνθεση ξεκίνησε τη θητεία της στο Περιφ. Συμβούλιο και με άλλη την ολοκληρώνει. Πόσο δυσκόλεψε την αποστολή σας ως αντιπολίτευση του ΠΣ, το γεγονός ότι στηρίζετε την κυβέρνηση;

- Δεν νομίζω ότι είναι ακριβές αυτό. Αν και διαφοροποιήθηκαν οι επιλογές μας στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, συνθέτουμε σε μεγάλο βαθμό απόψεις στα αυτοδιοικητικά ζητήματα. Έτσι, αν και είμαστε μια παράταξη που ξεκίνησε με σχετικά στενή πολιτική ταυτότητα έχουμε τιμήσει την αυτοδιοικητική παράδοση της Αριστεράς για ευρεία κοινωνικά εμπεδωμένη παρέμβαση στα πραγματικά ζητήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετήθηκα απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές, όταν τις θεώρησα λανθασμένες. Χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση της ΑΓΕΤ. Δεν λέω ότι είναι πάντα εύκολες αυτές οι αποφάσεις, όμως όταν θέτεις ως κριτήριο τη μακροπρόθεσμη προοπτική του τόπου μπορείς να συμβάλεις στη διαμόρφωση θέσεων και επιχειρημάτων που από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας συμβάλλουν στον διάλογο.

ΥΠΗΡΕΤΩ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

* Προσωπικά θα είστε ξανά υποψήφιος;

- Όπως είπα και προηγουμένως, είναι νωρίς ακόμη για τέτοια ζητήματα. Πρέπει να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο με την τελική διαμόρφωση του Κλεισθένη-1 και τυχόν αλλαγές που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Να ανοίξει ο διάλογος για νέες συνθέσεις σε προγραμματική βάση. Η διαδικασία έχει αρχίσει. Θα συμβάλω όπου μπορώ, αλλά δεν ξεχνώ ότι στην Αριστερά δεν κάνουμε καριέρα, αλλά θητεία. Η σταδιοδρομία μου αφορά στην επιστημονική μου δραστηριότητα. Στα κοινά θα υπηρετήσω στον βαθμό που μπορώ τις συλλογικές αποφάσεις.

 

* Πρόσφατα ο περιφερειάρχης σας κατηγόρησε για τη συμμετοχή σας στο Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, καθώς θεωρεί ότι συμβάλλετε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Επίσης έχετε κατηγορηθεί -από άλλους πολιτικούς αντιπάλους- ότι η αμοιβή σας είναι αρκετά υψηλή (1000 ευρώ τη συνεδρίαση). Τι τους απαντάτε;

- Δυστυχώς ο κύριος Αγοραστός επιλέγει να θέτει τέτοια ζητήματα όταν ζορίζεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οπότε επιλέγει να αλλάζει θέμα. Ακόμη χειρότερα όμως είναι κακά πληροφορημένος. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Τέτοιους οργανισμούς έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πρακτικά, όπως φάνηκε σαφώς και από την τελευταία συμφωνία, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου – μεταξύ αυτών και ΔΕΚΟ – έφυγαν από το ΤΑΙΠΕΔ και μεταφέρθηκαν στην ΕΕΣΥΠ όχι για ταχεία εκποίηση, αλλά για αξιοποίηση με ορθολογικό τρόπο και με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον. Έτσι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μειώθηκε δραματικά το αντικείμενο των ιδιωτικοποιήσεων (θυμηθείτε τα 50 δισ. που έλεγε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος). Καταλαβαίνετε ότι το παρελθόν των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν ενέπνεε καμία εμπιστοσύνη στους δανειστές για χρηστή διαχείριση από το πολιτικό σύστημα. Προφανώς όλοι θα θέλαμε να εξαλειφθεί αυτή η δέσμευση, αλλά στην κατάσταση που ήταν η χώρα (με άδεια ταμεία τον Γενάρη του 2015) και σκληρή πίεση μέχρι τον Ιούλιο το επίτευγμα δεν είναι μικρό.

Στην ουσία οι δανειστές είπαν ότι εμπιστεύονται την παρούσα κυβέρνηση περισσότερο από τις προηγούμενες να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο χρηστής και αποδοτικής διαχείρισης. Ως δικλείδα ασφαλείας έθεσαν τον όρο η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ να ασκείται μεν από Έλληνες, αλλά να συμμετέχουν στην εποπτεία της. Έτσι οριστήκαμε τρεις Έλληνες και δύο εκπρόσωποι των Θεσμών στο Εποπτικό Συμβούλιο. Οι αμοιβές δεν μπορούσαν παρά να είναι κοινές για όλους και καθορίσθηκαν από άλλους. Λόγω νοοτροπίας αλλά και των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Ένας παρατηρητικός μελετητής με στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών και διοίκησης θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Πρέπει δε να σας πω ότι μου πήρε αρκετές εβδομάδες προτού αποδεχθώ αυτή την πρόταση που είναι ταυτόχρονα τιμητική αλλά και μεγάλη ευθύνη και βάρος. Άλλωστε η προηγούμενη κατάσταση με τη φήμη και πρακτική του ΤΑΙΠΕΔ δεν προοιωνιζόταν μια εύκολη βολική θητεία. Μακάρι κάποτε να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε για αυτή την ιστορική εμπειρία. Το κρίσιμο όμως είναι το έργο της ΕΕΣΥΠ, το οποίο υπόκειται σε όλους τους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, ενώ η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ ενημερώνει και τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Εκτός από το γεγονός ότι η χώρα δεν διέθετε Κτηματολόγιο και Δασολόγιο, ούτε δασικούς χάρτες, τα αρχεία των τίτλων ιδιοκτησίας βρέθηκαν σε απόλυτο χάος. Το έργο που διεξάγεται από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ, θυγατρικής της ΕΕΣΥΠ), της καταγραφής δεκάδων χιλιάδων ακινήτων παράλληλα με την αξιοποίηση των πιο ώριμων περιουσιακών στοιχείων είναι τιτάνιο. Ταυτόχρονα, αυτή η προσπάθεια τίθεται σε ένα πλαίσιο ορθολογικού σχεδιασμού με προτεραιότητες και σαφείς στόχους.

Αντίστοιχα, όλοι οι οργανισμοί που λειτουργούν ως θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ αποκτούν για πρώτη φορά ένα στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξής τους, το οποίο επίσης έχει δημοσιοποιηθεί. Όχι μόνο διατυπώνονται εκ των προτέρων στόχοι, αλλά τίθενται κανόνες διακυβέρνησης, διαφάνειας και λογοδοσίας. Σημαντικό είναι επίσης ότι καθώς βελτιώνονται ήδη τα οικονομικά αποτελέσματα παρά τις δυσμενείς συνθήκες, τίθεται σε προτεραιότητα η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες. Πρόκειται για μια νέα νοοτροπία που αφορά τόσο στις διοικήσεις όσο και στο προσωπικό. Τα δε πρώτα μηνύματα που εγώ τουλάχιστον εισπράττω είναι ότι παντού υπάρχει αξιόλογο και ευσυνείδητο ανθρώπινο δυναμικό που στο κατάλληλο πλαίσιο διοίκησης και λειτουργίας θα ανταποκριθεί με επαγγελματισμό, ιδίως όταν έχει την αντίστοιχη αντιμετώπιση. Η φάση στην οποία βρισκόμαστε, της αξιολόγησης και επιλογής των κατάλληλων διοικήσεων και η στήριξή τους είναι πολύ κρίσιμη για το άμεσο μέλλον.

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ

* Με αφορμή τα παραπάνω δημοσιοποιήσατε το πλούσιο πράγματι επιστημονικό βιογραφικό σας, στο οποίο όμως φαίνεται ότι η συμμετοχή σας στα ερευνητικά προγράμματα από το 2016 και μετά είναι έντονη. Επειδή αυτό μπορεί να συνδεθεί με την πολιτική σας ταυτότητα και να αμφισβητηθεί το αξιοκρατικό της υπόθεσης, πώς θα εξηγούσατε τη συμμετοχή σας ως καθηγητή σε αυτά.

- Τα βιογραφικά μας είναι όλα συνεχώς προσβάσιμα. Διένειμα το δικό μου επειδή υπήρξαν άκομψοι και κακεντρεχείς χαρακτηρισμοί από τον κ. Αγοραστό, περί βολέματος. Φαίνεται ότι κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Η ερευνητική και επιστημονική μου δραστηριότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα την τελευταία 20ετία (ανάλογα βέβαια με την εξέλιξή μου). Τελευταία βέβαια έχω επιβραδύνει λόγω των άλλων υποχρεώσεων, κυρίως στη δημοσίευση του επιστημονικού έργου. Πρέπει να σας επισημάνω ότι λειτουργούμε ως επιστημονική ομάδα (οπότε συνήθως τα ποσά που αναφέρονται αφορούν στον προϋπολογισμό των έργων για τα οποία πλέον έχω την επιστημονική ευθύνη και όχι σε τυχόν προσωπικές αμοιβές, οι οποίες άλλωστε υπόκεινται σε σαφείς περιορισμούς για όλους). Τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη μας έχουν εμπιστευθεί κυβερνήσεις και περιφερειακές και δημοτικές αρχές όλων των αποχρώσεων. Έχουμε επίσης αξιόλογη διεθνή παρουσία. Έχουμε αφήσει σαφές αποτύπωμα τόσο στην οικονομική δραστηριότητα, π.χ. με συνεργασίες που έβαλαν τα θεμέλια της αλληλέγγυας οικονομίας στην περιοχή μας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όσο και στην εκπαιδευτική μεθοδολογία των Ελληνικών ΑΕΙ. Σημαντικότερη μαρτυρία όμως αποτελούν η διεθνής επιστημονική αναγνώριση και, κυρίως, τα επιτεύγματα των φοιτητών μας. Όσοι θέτουν ζητήματα αξιοκρατίας ας καταθέσουν το δικό τους επιστημονικό έργο για σύγκριση…

 

* Σχετικά με την υπόθεση της ΚΕΚΑΝΕΜ και τις τυχόν ευθύνες της περιφερειακής αρχής, σαν αντιπολίτευση θα περιοριστείτε στη δημόσια κριτική ή θα προβείτε και σε άλλες ενέργειες που σας δίνει ο Νόμος το δικαίωμα…

- Σκοπός μας δεν είναι να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου. Άλλωστε ήδη η Δικαιοσύνη έχει βαρύ φόρτο. Τα ζητήματα που θέτουμε δεν είναι στενά νομικά αλλά πολιτικά και αναπτυξιακά. Μπορεί για κάποιους να είναι ακόμη εύκολη η δικαιολογία «το νόμιμο είναι και ηθικό» (φαίνεται δεν έμαθαν από την τύχη συνοδοιπόρων τους που την επικαλέσθηκαν), αλλά για εμάς το κρίσιμο είναι να καταδείξουμε πώς πολιτεύεται η παρούσα αρχή, πώς ιεραρχεί τα ζητήματα και τις ενέργειές της και ποιες οι συνέπειες και τα αποτελέσματα για τον τόπο. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς ολοκληρώνεται η θητεία θα εστιάσουμε στην ουσιαστική αναποτελεσματικότητα του κ. Αγοραστού, καθώς δεν έχει επεξεργασθεί, πολύ περισσότερο θέσει σε δημόσια διαβούλευση ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό με συγκεκριμένους στόχους και άξονες.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass