Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου Ιεροψαλτών: Γεννηθήτω το θέλημα του Ιγνατίου…

* Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ * Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ, ΦΩΤΗΣ ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ, ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2018 22:04

«Όπως οι ιερείς της πόλης μας έτσι και οι ιεροψάλτες, ως κατώτεροι διάκονοι των ιερών ναών, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον μακαριστό ποιμενάρχη μας κυρό Ιγνάτιο, για την αγαστή συνεργασία μας κατά τη διάρκεια της αντικειμενικά εντυπωσιακής πορείας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λάρισας «Κοσμάς ο Μελωδός», ενώ προσωπικά ως πρώην πρόεδρος και συντονιστής της κίνησης για την επαναδημιουργία του δεσμεύομαι να κινήσω τις σχετικές διαδικασίες, όπως άλλωστε ήταν και η επιθυμία του».

Αυτά υποστηρίζει, μιλώντας στην «Ε», ο πρόεδρος του ανενεργού σήμερα Συλλόγου Ιεροψαλτών Λάρισας «Κοσμάς ο Μελωδός», Φώτης Κερμελίδης, ενώ με αφορμή το σημερινό μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης ενθυμείται τη συμπαράσταση του κυρού Ιγνατίου στις δράσεις του Συλλόγου, αλλά και τον διάλογο που είχαν λίγο πριν το ταξίδι του στην Αμερική.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

 

* Κύριε Κερμελίδη, ο μακαριστός Μητροπολίτης Λάρισας κ.κ. Ιγνάτιος τίμησε δεόντως τον ιεροψαλτικό κόσμο της Μητροπόλεως με τις συνεχείς προσκλήσεις του για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με στόχο την αγαστή συνεργασία. Οι ιεροψάλτες της Λάρισας το ανταπέδωσαν δεόντως...

- Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά κ. Ρούστα, καθώς ο μακαριστός Ιγνάτιος άφησε διαχρονικά το στίγμα του στα θρησκευτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης μας. Ως μνημόσυνο για την όμορφη μέχρι τέλους συνεργασία μας καλό θα ήταν να θυμηθούμε μερικά από τα παρελθόντα πεπραγμένα με την ευχή να αποτελέσει αυτό απαρχή για τη συγκρότηση των ιεροψαλτών σε ένα «σώμα» που τόσο πολύ χρειάζεται η πόλη μας, αφού οι εντυπωσιακές κινήσεις του Συλλόγου αποτέλεσαν οδοδείκτη για πολλούς συλλόγους και ενώσεις ιεροψαλτών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η απόκτηση τμήματος ως έδρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, το οποίο εγκαινίασε ο μακαριστός ποιμενάρχης μας και με τις ευχές του πρώην προέδρου κ. Παπαθεοδώρου, της διευθύντριας κ. Παπαδοπούλου, των μελών της επιτροπής, καθώς και των εθελοντών και εθελοντριών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας. Με τις ευλογίες του αποκτήσαμε εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως με την ονομασία «Ιεροψαλτικό Βήμα», δημιουργήσαμε ιστοσελίδα με πονήματα συγγραφέων της Εκκλησίας μας, συνδιοργανώσαμε αθλητικές και χορωδιακές εκδηλώσεις, αναπτύξαμε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και πολλά ακόμα.

* Τι θυμάστε, ιδιαίτερα, από τον μακαριστό Μητροπολίτη;

- Τα λόγια του στην τελευταία συνάντησή μας στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ακόμη κι από το κρεβάτι του πόνου -όπου βρισκόταν- νοιαζόταν για τη δράση του Συλλόγου. Τότε του είχα υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσω να πραγματοποιηθούν εν ευθέτω χρόνο αυτά που σχεδιάζαμε, για να μην ξαναζήσουμε κάμψεις χρονικές ή απενεργοποιήσεις ή βαλτώσεις προσπαθειών. «Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος σήμερα», μου είπε. «Το Άγιο Πνεύμα να σε καθοδηγεί για να υλοποιήσεις με αγάπη όσα επιθυμείς συλλογικά και ατομικά. Θα έρθουν δοκιμασίες πολλές και δύσκολα θέματα, παιδί μου. Θα τα καταφέρεις εσύ». Με ασπασμό αγάπης και εναγκαλισμό ως απάντησή του και με δάκρυα στα μάτια ψέλλισε λόγους αγάπης και υπομονής. Ο τελευταίος του λόγος ήταν για αγάπη και υπομονή μεταξύ μας.

Όπως και να ’χει, τον ευχαριστούμε που μας βοήθησε στην ενεργοποίηση του Συλλόγου μας. Ήταν δίπλα μας στις επιτυχίες, στις χαρές, στη λύπη και τη στενοχώρια μας. Ήθελε να είμαστε μία ενωμένη ομάδα ιεροψαλτών με κοινό όραμα και όλοι μαζί να προχωρούμε μπροστά, εξαλείφοντας τις όποιες δυσκολίες με αγαστή συνεργασία, με αγάπη και καλό λογισμό, χωρίς ζηλοτυπίες και εγωισμούς. Του ζητούμε συγνώμη αν δεν ολοκληρώσαμε αυτά που προγραμματίσαμε. Προσπαθήσαμε όμως.

* Ποια θα είναι, λοιπόν, τα επόμενα βήματά σας;

- Γνωστοποιώντας μερικά από τα κοινά μας σχέδια με τον σεβασμιώτατο, τα οποία αποτελούν και στόχο μας στο μέλλον, ήταν η απόκτηση αριθμού φορολογικού μητρώου, μετά από την κοινή συμφωνία μας στη συγγραφή του καταστατικού του Συλλόγου. Δύσκολο μεν, αλλά όχι ακατόρθωτο. Πρωτοπόρο και μοναδικό καταστατικό, οδηγό για όλους τους Συλλόγους πανελληνίως, διότι θα έθετε τέλος στην αγωνία πλείστων ιεροψαλτών μας με την άμεση τακτοποίηση όλων γενικά των θεμάτων. Απόκτηση αμέσως μετά τα ανωτέρω, μίας στέγης για τη λειτουργία του Συλλόγου μας. Δημιουργία Ι.Ε.Κ. για επαγγελματική αποκατάσταση με πολλές ειδικότητες μαζί με την Ι. Μητρόπολή μας. Δημιουργία παιδικού σταθμού και σχολείου εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Άμεση και αγαστή συνεργασία με τη σχολή που δημιούργησε ο Σύλλογός μας, τη σχολή του Αγίου Αχιλλίου που επιμελείται η Ιερά μας Μητρόπολη. Ανάκτηση πόρων για τους απόρους ιεροψάλτες και όχι μόνο. Υπάρχουν και δύο μεγάλα θέματα για τα οποία σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών θα βρούμε λύση κοινή και διαχρονική για όλους τους ιεροψάλτες ανά την Ελλάδα. Χαρά εξέφρασε ο Μητροπολίτης όταν του γνωστοποίησα ότι το ταμείο μας δεν έχει απόκλιση, ούτε στο ποσό του ενός ευρώ. Ό,τι παρελήφθη από τους προκατόχους μας, αυτό ακριβώς διατηρήσαμε. Εννοείται ότι όλα τα έξοδα όλων των ετών ακόμα και για την πολυδάπανη κατασκευή των ραφιών στο αναγνωστήριό μας εντός βιβλιοθήκης ήταν δικά μας έξοδα. Αυτός είναι και ο ρόλος ενός προέδρου που αγαπά τον Σύλλογό του. Να καλύπτει όσο είναι δυνατόν τα πάντα με δικά του έξοδα. Ελπίζω τα παραπάνω να υλοποιηθούν συντόμως, αποχωρώντας από πρόεδρος, παραμένοντας απλά μέλος, πάντα βοηθός και αρωγός της εκάστοτε Διοίκησης. Ευχαριστώ τον μακαριστό ποιμενάρχη μας για ό,τι έχουμε κάνει από κοινού, για όσα σχεδιάσαμε να κάνουμε και για τους κοινούς μας στόχους. Ευχαριστώ τους ιερείς της πόλεώς μας για την αγαστή συνεργασία μας. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου για τη συνεργασία μας και στις χαρές και στις λύπες. Με αγάπη θα σκέφτομαι όσα περάσαμε μαζί. Τους ζητώ συγγνώμη αν τους λύπησα άθελά μου. Τους υπόσχομαι ότι, όπως έκανα πάντα, θα κάνω τα πάντα για καινοτόμες ιδέες και λύσεις. Ήδη υλοποιούμε μία από αυτές. Καλή επιτυχία στη νέα Διοίκηση που θα εκλεγεί αμέσως μετά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη της πόλεώς μας.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα