Νικολέττα Μπασδέκη: Εγκαταλελειμμένο το Δικαστικό Μέγαρο

* «ΔΙΝΟΥΜΕ 80-100.000 ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ» - * Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2018 22:07 | Τελευταία ενημέρωση: 03 Σεπ 2018 14:26

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας καταβάλει από τις εισφορές των μελών του περίπου 80-100.000 ευρώ ετησίως στο ΤΑΧΔΙΚ (Οργανισμός για τα δικαστικά κτίρια) και είναι απαράδεκτο να μην διατίθενται για τη συντήρηση των δικαστικών μεγάρων αλλά για άλλους σκοπούς».

Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Νικολέττα Μπασδέκη (ενίσταται για την άσχημη κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας και παρά τις όποιες φωνές διαμαρτυρίας από την πλευρά της, δεν έχει γίνει η παραμικρή διορθωτική παρέμβαση χαρακτηρίζοντας αδιάφορη την Πολιτεία.

Παράλληλα, μέσω της σημερινής συνέντευξής της στην «Ε» κάνει έναν μικρό απολογισμό για τα όσα έχουν γίνει επί της θητείας της, δηλαδή από την αρχή του έτους. Αναφέρεται στη βελτίωση συνθηκών εκδίκασης των υποθέσεων του Πολιτικού Εφετείου ενώ προαναγγέλλει πως θα υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές και στο Πρωτοδικείο και στο Ειρηνοδικείο.

Υπογραμμίζει πως με δική τους παρέμβαση καλύφθηκαν εν μέρει τα κενά των δικαστών, με αρωγό τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Θίγει το ζήτημα της διαμεσολάβησης επαναλαμβάνοντας πως ως κλάδος δεν είναι αρνητικοί στον θεσμό αλλά στην υποχρεωτικότητά του. Αναφέρεται στο θέμα του νέου κανονισμού περί Προσωπικών Δεδομένων και εφιστά την προσοχή όλων των πλευρών.

Με αφορμή την αποφυλάκιση Φλώρου και τη συζήτηση που αυτή προκάλεσε, καταθέτει την άποψή της για τον νόμο Παρασκευόπουλου και υποστηρίζει πως «χρήζει βελτιωτικών αλλαγών» εξηγώντας τις ισορροπίες.

 

Αναλυτικά η συνέντευξή της έχει ως εξής:

 

*Εκλεχτήκατε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας από τον Δεκέμβρη του περασμένου έτους και αναλάβατε από τις αρχές του 2018. Πείτε μας το ζήτημα που εντοπίσατε και σας απασχόλησε ιδιαίτερα και μιλήστε μας για τον προσωπικό σας στόχο ως και τη λήξη της θητείας σας.

-Άμεση προτεραιότητά μου ήταν και είναι αφενός μεν η επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων στην καθημερινότητά τους, και αφετέρου η συμμετοχή και παρέμβασή μου στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας, μέσω της συμμετοχής μου στα συλλογικά όργανα (Ολομέλεια και Συντονιστική Επιτροπή) αλλά και παρεμβάσεων σε θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας (Βουλή, Υπουργεία). Ειδικότερα συναντηθήκαμε με όλους τους προϊσταμένους των δικαστικών αρχών της πόλης και παρεμβήκαμε όπου απαιτείτο βελτιστοποίηση. Στο σύντομο χρονικό διάστημα της διοίκησής μας έγιναν πολλά και ήταν άμεσα ορατά στους συναδέλφους μου, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που αποτελούν στόχο βελτίωσης στο άμεσο μέλλον.

Ενδεικτικά βελτιώθηκαν οι συνθήκες εκδίκασης των υποθέσεων του Πολιτικού Εφετείου και από τον Σεπτέμβρη θα υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές και στο Πρωτοδικείο και στο Ειρηνοδικείο. Με τη δική μας παρέμβαση καλύφθηκαν εν μέρει τα κενά των δικαστών, με αρωγό τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον οποίο είχα την τιμή να επισκεφθώ δύο φορές, με την απόσπαση εφέτη στη Λάρισα. Περαιτέρω ο Σύλλογός μας ανταποκρίθηκε άμεσα στις νομοθετικές αλλαγές (διαμεσολάβηση) με την πραγματοποίηση διημερίδας, αλλά και με τη διενέργεια σεμιναρίων για τον παραστάτη δικηγόρο, πραγματοποιήσαμε σεμινάρια για να αποκτήσουν οι συνάδελφοι την εμπειρογνωσία για τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και διοργανώσαμε ημερίδες για το Κτηματολόγιο και τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Συστήθηκαν επιτροπές με τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων, οι οποίες ήδη δραστηριοποιήθηκαν και παράγουν έργο. Επίσης πραγματοποιήσαμε σεμινάρια για τους υποψηφίους δικηγόρους με έμπειρους συναδέλφους, τα οποία από το νέο δικαστικό έτος θα οργανωθούν σε ετήσια βάση.

Ως εκλεγμένο μέλος της Σ.Ε. της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, αναδείξαμε τα προβλήματα του κλάδου, ζητώντας την άμεση επίλυση αυτών από τους αρμόδιους υπουργούς, πολιτικούς αρχηγούς, βουλευτές και άλλους πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες. Εκείνο που επιθυμώ είναι οι συνάδελφοι να αισθάνονται ότι ο σύλλογος είναι δίπλα τους σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, χωρίς ανοχή σε συμπεριφορές αυθαιρεσίας από όπου και αν προέρχονται και επιπλέον να αισθάνονται ότι έγιναν και θα γίνουν αγώνες για την επίλυση προβλημάτων του κλάδου μας, με ανάδειξη αυτών και άμεσες παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο.

 

*Το νέο δικαστικό έτος πλησιάζει και μαζί έρχεται και η εξωδικαστική Διαμεσολάβηση, καθώς αυτή καθίσταται πλέον υποχρεωτική για μια σειρά αστικών και εμπορικών υποθέσεων. Το ερώτημα έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη είναι πόσο μεγάλη είναι η ζημιά που υπέστη ο δικηγορικός κόσμος και τι αλλαγές πιστεύετε πως θα επέλθουν όσον αφορά στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης με αυτή τη διαδικασία.

- Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι ως κλάδος δεν είμαστε αρνητικοί στον θεσμό της διαμεσολάβησης, αλλά στην υποχρεωτικότητά του. Ειδικά στη Λάρισα όπου λειτουργεί και φορέας εκπαίδευσης διαμεσολαβητών αγκαλιάσαμε τον θεσμό, όταν η Πολιτεία προχώρησε στη θέσπισή του. Ήμασταν και είμαστε αρνητικοί στον νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κοντονή με τον τρόπο που εισήχθη ο θεσμός στο ελληνικό δίκαιο, χωρίς διαβούλευση με το δικηγορικό σώμα και τους δικαστές και χωρίς να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως ενδεικτικά η επιπλέον επιβάρυνση του πολίτη με πρόσθετο κόστος.

Η αστοχία του νόμου επιβεβαιώθηκε και από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που με την υπ’ αριθμ. 34/2018 απόφασή της έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η θέσπιση συγκεκριµένων ρυθµίσεων που ο Νόµος προβλέπει στο πλαίσιο της διαδικασίας υποχρεωτικής διαµεσολάβησης, αντιβαίνει τις συνταγµατικές και υπερνοµοθετικής ισχύος διατάξεις των άρθρων 20 παρ. 1 του Συντάγµατος, 6 παρ.η, 13 της ΕΣ∆Α και 47 του Χάρτη των Θεµελιωδών ∆ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και της ενωσιακής νοµοθεσίας.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη (30/8) ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε στον Πρόεδρο του ΔΣΑ και Πρόεδρο της Ολομέλειας κ. Βερβεσό, ότι θα προβεί σε άμεσες ενέργειες, ούτως ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Α.Π. για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον ν. 4512/2018, από τις 17.10.2018. Τις συνέπειες της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης δεν μπορούμε προς το παρόν να τις αξιολογήσουμε. Είναι άγνωστο αν ο θεσμός με τη μορφή που έχει εισαχθεί θα τύχει της εμπιστοσύνης του πολίτη και να θα αποσυμφορήσει τα Δικαστήρια ή αν θα βοηθήσει στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Πρέπει όμως να έχουμε ως γνώμονα όχι μόνο την ταχύτητα της απονομής, αλλά και την ορθή απονομή δικαιοσύνης, στόχους που δεν έλαβε υπόψη ο απερχόμενος Υπουργός παρά τις επισημάνσεις του δικηγορικού σώματος.

 

* Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας διοργάνωσε σεμινάρια για να αποκτήσουν εμπειρογνωσία οι δικηγόροι της Λάρισας για τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το ενδιαφέρον των δικηγόρων ήταν μεγάλο. Ποιο είναι το σημαντικότερο που θα πρέπει να γνωρίζουν οι νομικοί αλλά και οι πολίτες με τα νέα δεδομένα;

- Η κατάρτιση των δικηγόρων στην προστασία των προσωπικών δεδομένων πράγματι είχε μεγάλη απήχηση στο σώμα. Ο ΔΣΛ έδωσε τη δυνατότητα στους δικηγόρους - μέλη του να σμιλευτεί η γνώση τους στις ανάγκες συμμόρφωσης των εταιρειών - εντολέων τους και φυσικών προσώπων στις απαιτήσεις του Κανονισμού, ώστε η ανάθεση των καθηκόντων του Υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) στον Λαρισαίο δικηγόρο να καλύπτει τα δεδομένα συμμόρφωσης που απαιτεί ο Κανονισμός.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των εντολέων προϋπήρχε ως έργο των δικηγόρων, λόγω του απορρήτου, αλλά ο ισχύων Κανονισμός και τα επαπειλούμενα πρόστιμα, επιβάλουν σε πολίτες και εταιρείες που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα, να απευθύνονται στον δικηγόρο τους προς ενημέρωση και προστασία.

Ελπίζω οι λαρισαϊκές επιχειρήσεις και οι Λαρισαίοι, που επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα να έχουν ήδη συμβουλευτεί τον φυσικό τους δικηγόρο, προς αποφυγή των εκ των υστέρων, λόγω μη συμμόρφωσης, κυρώσεων.

 

*Σε μια πρόσφατη τοποθέτησή σας θίξατε τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου της Λάρισας. Μιλήσατε τόσο για ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού όσο και ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών. Έχετε πάρει κάποια απάντηση για το αν θα λυθούν κάποια από αυτά;

 -Τα προβλήματα του δικαστικού μεγάρου της Λάρισας είναι χρόνια και γνωστά. Η αντιμετώπιση για την επίλυσή τους από πλευράς πολιτείας σχεδόν αδιάφορη. Ο ΔΣΛ καταβάλει από τις εισφορές των μελών του περίπου 80-100.000 ευρώ ετησίως στο ΤΑΧΔΙΚ (Οργανισμός για τα δικαστικά κτίρια) και είναι απαράδεκτο να μην διατίθενται για τη συντήρηση των δικαστικών μεγάρων αλλά για άλλους σκοπούς. Πλέον των ελλείψεων του δικαστικού μεγάρου, υπάρχουν και ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού (έλλειψη δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, υλικοτεχνικών υποδομών). Η λογική ότι καλύπτονται οι οργανικές θέσεις των Δικαστών, δεν μπορεί να θεωρείται λύση. Οι οργανικές θέσεις πρέπει να αυξηθούν, δεδομένου ότι οι υποθέσεις και ειδικότερα οι ποινικές στο Εφετείο Λάρισας είναι πολλές και μείζονος σημασίας με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι δικαστές ή να μην μπορούν να ανταποκριθούν ανθρώπινα στις υποχρεώσεις αυτές.

Δυστυχώς ουδεμία απάντηση υπήρξε από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, παρότι ο βουλευτής του νομού μας κ. Χαρακόπουλος κατέθεσε σχετική επερώτηση στη Βουλή. Ελπίζουμε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης να ενδιαφερθεί για την επίλυσή τους.

 

* Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη κουβέντα για την αποφυλάκιση Φλώρου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία διευκρίνισε πως έγινε εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου. Πιστεύετε πως χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις για να γίνει πιο δίκαιος και να παραμείνει το ίδιο αποτελεσματικός;

 -Η πραγματική έκτιση της ποινής πάντα συναντούσε ευεργετικές διατάξεις είτε ως κίνητρο για επανένταξη είτε ως κίνητρο σωφρονισμού και πριν τον νόμο Παρασκευόπουλου. Η χώρα μας επανειλημμένα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης και ειδικά για την ιατρική μέριμνα των εγκλείστων αλλά και για τους θανάτους στις ελληνικές φυλακές.

Οπως επισημάνθηκε και από τον πρόεδρο της Ολομέλειας το ισχύον σύστημα ποινικής καταστολής και έκτισης των ποινών στη χώρα μας, όπως με τον νόμο πρόσφατα τροποποιήθηκε και ισχύει, εγείρει μείζονα ζητήματα που δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης αντεγκληματικής πολιτικής και συνθέτει μια αλγεινή εικόνα, κατά την οποία καταδικασθέντες για σοβαρά εγκλήματα μπορούν, (εκτίοντας μόνο το 1/5 της ποινής τους και συντρεχουσών των λοιπών προϋποθέσεων του νόμου (π.χ. λόγοι υγείας), να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου χρήζει βελτιωτικών αλλαγών, έτσι ώστε να μην έρχεται σε αντίθεση η υφ’ όρον απόλυση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία της συγκεκριμένης διάταξης σε πραγματικά ανάπηρους, με ταυτόχρονο έλεγχο των υγειονομικών επιτροπών.

 

 

Εξειδίκευση η λύση…

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Η κ. Νικολέττα Μπασδέκη είναι νομικός με πολλά χρόνια πορείας στο χώρο. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις των ΑΕΙ και είδαμε πολλά παιδιά να διακρίνονται με τις επιδόσεις τους και να παίρνουν το εισιτήριο για τις νομικές σχολές σε όλη τη χώρα. Τη ρωτήσαμε να μας περιγράψει κατά πόσο έχει αλλάξει το επάγγελμα από τα δικά της πρώτα χρόνια μέχρι σήμερα και τι προβλήματα βρίσκει ο νέος δικηγόρος σε σχέση με το παρελθόν. Η ίδια προέτρεψε τους νέους δικηγόρους να ρίξουν το βάρος στην εξειδίκευση, λέγοντας τα εξής:

«Καταρχήν να συγχαρώ τους νέους φοιτητές των Νομικών σχολών που είδαν τους κόπους τους να αποδίδουν καρπούς. Προβλήματα κατά την άσκηση του λειτουργήματος - επαγγέλματος του δικηγόρου υπήρχαν πάντοτε. Σήμερα όμως έχουν αυξηθεί. Σ’ αυτό συνέβαλαν ο υπερπληθωρισμός, η πολυνομία, η ανασφάλεια δικαίου, η οικονομική κρίση, η άδικη φορολόγηση. Όλα αυτά δημιούργησαν και δημιουργούν επαγγελματικά αδιέξοδα στους νέους συναδέλφους. Ο υπερπληθωρισμός στο επάγγελμα παραμένει ως βασικό πρόβλημα, η δε Πολιτεία μετά την κρίση προχώρησε σε ρυθμίσεις που φτωχοποίησαν το σώμα, διεύρυναν την ανισότητα των εισοδημάτων των δικηγόρων με αμφίβολα αποτελέσματα στην ποιότητα και ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης.

Ο Σύλλογος στέκεται αρωγός στους νέους δικηγόρους, από την εγγραφή τους σ’ αυτόν, παρέχοντάς τους την απαραίτητη ενημέρωση και γνώση εξοπλίζοντάς τους με όλα τα απαραίτητα εχέγγυα ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής τόσο για θέματα αποκλειστικά νομικού ενδιαφέροντος όσο και για ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν κατά την άσκηση του επαγγέλματος, διοργανώνοντας συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια.

Προτροπή μου είναι οι νέοι συνάδελφοι με συστηματική παρακολούθηση του δικαίου να επιδιώξουν την εξειδίκευση στα νέα δεδομένα της εποχής της τεχνολογίας ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί διεκδικώντας μερίδιο σε μια αγορά που εξελίσσεται τάχιστα.

Ο Δικηγόρος είναι ο θεματοφύλακας του κράτους δικαίου, ο εγγυητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας από τους πυλώνες της Δημοκρατίας, συλλειτουργός της Δικαιοσύνης. Η δικηγορία παρά τις αντίξοοες συνθήκες άσκησής της είναι μια πρόκληση, που αξίζει να τη βιώνει κάθε απόφοιτος της Νομικής».

 

2KONTONHS Mesa

Ο Κοντονής δεν είχε ευήκωα ώτα…

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Από τη συζήτησή μας με την πρόεδρο του ΔΣΛ δεν θα μπορούσε να λείψει η αλλαγή στην κεφαλή του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τόνισε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ολομέλειας κ. Βερβεσό και μάλιστα στα γραφεία του ΔΣΑ αποδεικνύοντας τη διάθεση συνεργασίας με τα θεσμικά όργανα των δικηγόρων.

Ο νέος υπουργός, πρόσθεσε, πως απέσυρε το νομοσχέδιο για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής και δεσμεύτηκε σε άμεσες ενέργειες, ούτως ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης. «Σημειολογικά» υπογράμμισε η κ. Μπασδέκη «τα πρώτα δείγματα δείχνουν αλλαγή στο ύφος του προεξάρχοντος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ανοίγει νέα σελίδα με τον βασικό εταίρο της Δικαιοσύνης. Εύχομαι να συνεχίσει να αφουγκράζεται το σώμα των δικηγόρων και να αποδίδει την αναγνώριση στους εκπροσώπους των συνδικαλιστών είτε δικηγόρους είτε δικαστές καθώς ο απερχόμενος υπουργός δεν είχε ευήκοα ώτα με αποτέλεσμα την εκτράχυνση των σχέσεων και με τους δικηγόρους αλλά και με τους Δικαστές».

 

Συνέντευξη στον Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass