Γιατί προτείνουμε μια ριζική «στροφή» στην αγροτική παραγωγή

* Ο ΥΦΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» * ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2018 22:30

«Υποστηρίζουμε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση οφείλει να ξεκινήσει από τον αγροτικό τομέα για τη διασφάλιση διατροφικής αυτάρκειας και την ενδυνάμωση της περιφέρειας, για μια ισόρροπη και βιώσιμη οικονομία», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς σε σημερινή του συνέντευξη προς την «Ε».

Το στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων θα βρεθεί σήμερα στη Λάρισα για την ημερίδα με θέμα «Η Αγροτική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και η Παραγωγική Ανασυγκρότηση την Περίοδο της Κρίσης» που θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας. Στη συνέντευξή του μιλάει για τη θέση των Οικολόγων Πρασίνων στην Κυβέρνηση, για τις ενδεχόμενες συνεργασίες στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τις πρακτικές που πρέπει να υιοθετήσουν οι νέοι αγρότες, αλλά και για τη στροφή που πρέπει να γίνει προς την ενίσχυση της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνούχων τροφών.

 

*Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με την κεντρική πολιτική σκηνή. Στη συνέντευξη των Οικολόγων Πρασίνων στη ΔΕΘ δηλώσατε ότι «προσπαθούμε να περάσουμε τις πολιτικές μας θέσεις μέσα από τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση». Τελικά σε ποιο βαθμό το έχετε καταφέρει; Δεν φοβάστε το πολιτικό κόστος από τη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση;

-Η πολιτική οικολογία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των προγραμματικών συνεργασιών, ιδιαίτερα με τις δυνάμεις της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, με τις οποίες μοιραζόμαστε αρκετές κοινές αξίες. Θα ήταν οξύμωρο για εμάς τους οικολόγους, από τη μια πλευρά να ζητάμε την καθιέρωση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος και από την άλλη να μην είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες.

Η έως τώρα συμμετοχή μας στην κυβέρνηση εκτιμώ ότι δικαιώνει την επιλογή μας αυτή. Σίγουρα δεν πετύχαμε το σύνολο των προγραμματικών μας στόχων, ωστόσο η συμβολή μας στην ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων αλλά και οι καίριες παρεμβάσεις μας σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της πολιτικής οικολογίας στην Κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο. Θα αναφέρω ενδεικτικά τη συμβολή των Οικολόγων Πράσινων βουλευτών και υπουργών -Γ.Τσιρώνης και Γ.Δημαράς- στην ψήφιση των νόμων για τους δασικούς χάρτες, τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, τις ενεργειακές κοινότητες και την ανακύκλωση. Επίσης στην πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για τη διατήρηση των υδάτων της χώρας (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) υπό δημόσιο έλεγχο, στη μείωση του χρηματικού ορίου που απαιτείται για την υπαγωγή των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στον αναπτυξιακό νόμο, στην ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού των θαλάσσιων περιοχών Natura, στην ψήφιση τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την προστασία των Υγροτόπων της Αττικής και σε πολλά ακόμα σημαντικά θέματα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μέσα από τη συμμετοχή τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τους δύο εκλεγμένους βουλευτές τους διατήρησαν τη διακριτότητα του χώρου. Μέσα από τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, στις Επιτροπές αλλά και στα ΜΜΕ αποτυπώθηκε το οικολογικό στίγμα και η άποψη της Πολιτικής Οικολογίας, όχι μόνο σε θέματα περιβαλλοντικά αλλά και σε όλα τα θέματα που αφορούν στην οικονομία και την κοινωνία.

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία οι οικολογικές αξίες όχι μόνο δεν θεωρήθηκαν ως «πολυτέλεια», αλλά πρόσφεραν ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις σε καίρια προβλήματα της χώρας. Η διάδοση των οικολογικών αξιών μέσα από τη Βουλή και τις δυνατότητες που αποκτήθηκαν στην ελληνική κοινωνία είναι ίσως το μεγαλύτερο όφελος της κυβερνητικής συμμετοχής των ΟΠ.

 

* Στην ίδια συνέντευξη αναφερόμενοι στις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, τονίσατε ότι «θα κατέλθετε αυτόνομοι» αλλά δηλώσατε «και ανοιχτοί σε συνεργασίες». Θέλετε να μας το αναλύσετε;

-Με πολιτική απόφαση του Συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων, αποφασίστηκε ότι στρατηγικός μας στόχος για το 2018 -2019 είναι η πετυχημένη αυτόνομη κάθοδος του πράσινου -οικολογικού- εναλλακτικού χώρου στις Ευρωεκλογές με τη συμμετοχή κάθε δημοκρατικού πολίτη, φορέα ή κινήματος που δέχεται και δεσμεύεται να συστρατευτεί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Οικογένεια -Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία- και σκοπό την εκλογή πράσινου ευρωβουλευτή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στη συσπείρωση του χώρου προς αυτό τον σκοπό.

Σε ό,τι αφορά στην αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα από τη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, πετύχαμε την εκλογή μεγάλου αριθμού πράσινων αυτοδιοικητικών (δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, περιφερειακών συμβούλων), θα ακολουθήσουμε τον ίδιο πετυχημένο δρόμο και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρούμε προτεραιότητά μας να στηριχθούν οικολογικές παρατάξεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

 

*Θα βρίσκεστε σήμερα στη Λάρισα για να μιλήσετε σε ημερίδα για την αγροτική εκπαίδευση. Πώς βλέπετε αυτή τη διάσταση στην παραγωγική ανασυγκρότηση;

-Εμείς οι Οικολόγοι θεωρούμε την εκπαίδευση όχημα αλλαγής της κοινωνίας για μια βιώσιμη ευημερία. Έχουμε κάνει προτάσεις για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τα πράσινα επαγγέλματα, την αγροτική εκπαίδευση κ.α. Υποστηρίζουμε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση οφείλει να ξεκινήσει από τον αγροτικό τομέα για τη διασφάλιση διατροφικής αυτάρκειας και την ενδυνάμωση της περιφέρειας για μια ισόρροπη και βιώσιμη οικονομία. Μόνο μέσα από την εκπαίδευση οι νέοι αγρότες θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να εφαρμόσουν πρακτικές που θα οδηγούν στη δική τους ευημερία αλλά και στη γενική βιωσιμότητα.

 

*Ο Αγροδιατροφικός τομέας, ο νέος σχεδιασμός για την Αλιεία και η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, μαζί με την περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελούν βασικούς στόχους του προγράμματός σας. Σε θεσσαλικό επίπεδο μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για το πώς μπορούν να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα σχέδια;

-Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε και παρεμβαίνουμε για ριζικό ανασχεδιασμό των σημερινών χρηματοδοτικών πακέτων και τον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ μετά το 2020. Βασική μας αρχή είναι η αυτάρκεια στον αγροδιατροφικό τομέα και το πλεονασματικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, για τούτο θα πρέπει να ανασχεδιαστεί η παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε επί μέρους Περιφέρεια, όπως η Θεσσαλία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Προτείνουμε τη στροφή στην ενίσχυση της παραγωγής φυτικών πρωτεϊνούχων τροφών, που απαιτούνται για την αυτάρκεια της χώρας σε ζωοτροφές αλλά και για τη μείωση της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών, που απαιτείται για την προστασία του πλανήτη.

Προτείνουμε επίσης τη μεγαλύτερη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής και των ευρωπαϊκών ενισχύσεων με την προστασία του εδάφους από την εξάντληση και τη ρύπανση από τα φυτοφάρμακα, την εξοικονόμηση του νερού -που στη Θεσσαλία υπάρχει ήδη πρόβλημα επάρκειας- και την καλή διαβίωση των παραγωγικών ζώων.

Παρεμβαίνουμε επίσης ώστε να προχωρήσει άμεσα η απαγόρευση με νομοθετική πράξη των μεταλλαγμένων και των επικίνδυνων ζιζανιοκτόνων, όπως αυτά με βάση τη γλυφοσάτη.

Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην τοπικοποιημένη παραγωγή με ποιότητα και προστασία πόρων, και στη σύνδεσή τους με το περιβάλλον και τον πολιτισμό, μέσω κατάλληλων περιφερειακών και εθνικών στρατηγικών τόσο του αγροτικού τομέα όσο και του τουρισμού.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass