Στον παραμυθένιο κόσμο της Λίνας Μουσιώνη

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2013 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:52

της Έφης Τουφεξή

φωτο: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

 

Αν ήταν νεράιδα θα ήταν σίγουρα η αγαπημένη των παιδιών!  Η Λίνα Μουσιώνη έχει για μαγικό ραβδάκι τη γραφίδα της και κάνει τις σκέψεις της, λέξεις, μέσα στις οποίες φωλιάζουν παιδικά όνειρα. …Κι εκείνη έχει μάθει να «ακούει» τα δικά της όνειρα. Ένα από αυτά ξεκίνησε να υλοποιεί πριν τρία χρόνια όταν έγραψε και εξέδωσε το πρώτο της παιδικό παραμύθι! Η συνέχεια, προς τέρψιν των μικρών και μεγάλων αναγνωστών της, προμηνύεται πολυγραφότατη…

 Η ενασχόλησή της με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων σηματοδοτείται από μια ανατροπή κι ένα κρυμμένο όνειρο. Όταν η Λίνα Μουσιώνη τόλμησε μετά από μια  μεγάλη επαγγελματική αλλαγή να κοιτάξει κατάματα τις πραγματικές της επιθυμίες,  ανακάλυψε ότι στη συγγραφή παραμυθιών βρίσκει τον πραγματικό εαυτό της. Έτσι αποφάσισε να «εκτεθεί» χωρίς να φοβηθεί στιγμή. «Άλλωστε τα παραμύθια μου είναι το αντικαθρέπτισμά μου. Δεν με τρομάζει η αλήθεια μου», θα πει δίνοντας το στίγμα των επιλογών της.

Κι αν για χρόνια πολλά σκάρωνε αυτοσχέδιες ιστορίες που χάριζε στα δύο παιδιά της, Κλέαρχο και Μαρκέλλα και τους φίλους της, το 2011 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε η έμπνευσή της να πάρει την οδό του πιεστηρίου. Από τα συρτάρια με τις σημειώσεις της  ξεπήδησε το παραμύθι της: «Ένας Ασπρόμαυρος Ζωγράφος», ο οποίος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» σε εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου κι είχε τη δύναμη ν’ «αγγίξει» το μυαλό και τις καρδιές των παιδιών. Οι ήρωες του βιβλίου της μεταξύ άλλων έγιναν wallbook κι «έντυσαν» ζωγραφικά τους εξωτερικούς τοίχους του Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς, ενώ αποτέλεσαν φέτος και το αγαπημένο θέμα στις αποκριάτικες στολές ενός Δημοτικού Σχολείου στην Κρήτη.

Το 2012, από την απάντηση που της έδωσε κάποτε η κορούλα της στην ερώτηση «τι φοβάσαι περισσότερο;», ξεπήδησε το  δεύτερό της παραμύθι: Ο «Μάγος Πότε Πότε και το χαμένο Ποτέ»! Άλλο ένα βιβλίο που συνδυάζει τη φαντασία, το γέλιο, με το παιχνίδι της γλώσσας και τις μεταπλάσεις κι αγαπήθηκε πολύ.

Για εκείνη κάθε βιβλίο της είναι ένα ταξίδι, που έχει εφαλτήριο και προορισμό την επικοινωνιακή συνταύτιση και συν-κίνηση με το παιδί. Η σπίθα αυτής της ιδιαίτερης επικοινωνίας άναψε, όταν, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, εργάστηκε στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Αθήνα, όπου κλήθηκε να μεταλαμπαδεύσει την επιστήμη της σε μαθητές. Ο ενθουσιασμός της για αυτή την επικοινωνία βρήκε συνέχεια στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, όπου από το 1992 έως το 2009 ήταν επιμελήτρια συλλογών και υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Κι η σπίθα συνεχίζει να φωτίζει σήμερα με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, αλλά και με τη «Νουτοπία», σύλλογο για την αισθητική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών που συνίδρυσε με την Αγγελική Βαφειαδάκη.

Το παιδί είναι ο πρωταγωνιστής σε ό,τι καταπιάνεται. Από αυτό αντλεί ενέργεια, δύναμη, αγάπη. Θυμάται σε μια παρουσίαση των βιβλίων της στη Θεσσαλονίκη ένα άγνωστο κοριτσάκι να την πλησιάζει και να κουρνιάζει στην αγκαλιά της. «Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, είμαι πλούσια από τις εκφράσεις αγάπης των παιδιών», αναφέρει. Και τι θα ήθελε να αντλήσουν τα παιδιά από τα παραμύθια της; «Να χαρούν την ανάγνωση και να την προσλάβουν σαν παιχνίδι. Να αφουγκραστούν τους ήρωες και με τη φαντασία να τους ζωντανέψουν. Ένα βιβλίο γράφεται από το συγγραφέα, αλλά συνεχίζεται από τον αναγνώστη…». Κι αλήθεια τα βιβλία της καταφέρνουν να δώσουν τροφή στην παιδική σκέψη. Σε κάθε λέξη των ιστοριών της πάλλεται ένα συναίσθημα, σε κάθε παράγραφο καιροφυλαχτεί κάποιο σύγχρονο μήνυμα: αισιοδοξίας, οικολογίας, φιλίας, αντιρατσισμού, του δικαιώματος στη διαφορετικότητα  κ.ά.

Η Λίνα πιστεύει ότι τα παραμύθια ενέχουν την περιπέτεια της ζωής, επενδυμένη με το μεταφορικό υπερρεαλιστικό στοιχείο. « Το παραμύθι αφηγείται ένα πρόβλημα που καλείται να λύσει ο ήρωας. Όπως στα παραμύθια έτσι και  στην πραγματική ζωή το καλό νικά. Πίστεψέ το! Αν δεν το πιστέψεις πώς θα γίνει;», λέει χωρίς να αφήνει περιθώρια αντιρρήσεων.

Και γιατί αλήθεια χρειαζόμαστε τα παραμύθια; «Το  παραμύθι υπηρετεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Στην εποχή μας οι δημιουργικοί άνθρωποι θα  καταφέρουν να επιβιώσουν. Θα ξεφύγουν από τα στερεότυπα και με τη φαντασία τους, αν δεν υπάρχει λύση θα την εφεύρουν!», αποφαίνεται.

 

 

Ιnfo: Η Λίνα Μουσιώνη σπούδασε στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Νεώτερο Πολιτισμό στον τομέα της Λαογραφίας και είναι διδάκτωρ Λαογραφίας του ίδιου Πανεπιστήμιου.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass