Η ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝΙΣΤΑ ΠΟΥ ΜΑΓΕΥΕΙ ΤΑ ΠΛΗΘΗ ΣΤΗΝ «Ε.τ.Δ»

Η Ζωή Τηγανούρια μιλά με τη μουσική της...

* «Αντιμετωπίζω τη μουσική χωρίς παρωπίδες και την παρομοιάζω σαν ένα σύμπαν γεμάτο από αισθήσεις...

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2013 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:06
Συνέντευξη: Νατάσα Πολυγένη
Με κότσια, τόλμη, δουλειά και πολλή αγάπη πορεύεται στη ζωή της αλλά και στο μουσικό πεντάγραμμο η Ζωή Τηγανούρια. Μουσικός και συνθέτρια με πολλές και δυνατές συνεργασίες στο ενεργητικό της, προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν δύσκολο χώρο, πατώντας πάνω στις αρχές και τις αξίες της. Το ταλέντο αλλά και η σκηνική της παρουσία την κάνουν να ξεχωρίζουν. Η μελαχρινή ακορντεονίστα που μαγεύει τα πλήθη με τη μουσική της, ήρθε για να μείνει. Εξάλλου, οι συνεργασίες της με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες αποδεικνύουν ότι έχει πολλά να δώσει... Δ. Γαλάνη, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Ε. Αρβανιτάκη, Μ. Χατζηγιάννης, Μ. Φραγκούλης, Ν. Παπάζογλου, Α. Ρέμος, Μ. Λιδάκης, Τ. Τσανακλίδου, Α. Καγιαλόγλου, Μ. Κανά, A. Moυτσάτσου, Ο. Περίδης, Π. Θαλασσινός, Α. Κετιμέ, Ζ. Σαπουντζάκη, Β. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ανδρεάτος, Κ. Μακεδόνας.
Με αφορμή επικείμενη συναυλία στη Λάρισα (δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία) η Ζωή Τηγανούρια μιλά στην «Ε.τ.Δ» για την πορεία της αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.
* Μουσικός και συνθέτρια... Πόσο δύσκολο είναι να υπηρετεί κανείς το τραγούδι από διαφορετικά πόστα;
- Δεν το θεωρώ καθόλου δύσκολο, εφόσον η αγάπη για τη μουσική είναι μια και αδιαίρετη!
* Το ακορντεόν φαίνεται να είναι η μεγάλη σου αγάπη. Στη ζωή σου όμως μπήκε σχετικά αργά. Ποιο ήταν εκείνο το στοιχείο που σε τράβηξε κοντά του;
Εντελώς τυχαία, ξεκίνησα να παίζω ακορντεόν στα 21 μου χρόνια και ένιωσα αμέσως ότι θα είναι το όργανο που θα με απελευθερώσει μουσικά και θα με κάνει να νιώσω «μουσικός» , διότι ταίριαζε πολύ στον χαρακτήρα μου, στα δάχτυλά μου και στα μουσικά μου ακούσματα... Εξάλλου από τα 12 μου χρόνια μέχρι τα 21 έπαιζα πληκτροφόρα όργανα –αρμόνιο, πιάνο- οπότε το πέρασμα στο ακορντεόν, ήταν φυσική συνέχεα, μιας και είναι και αυτό πληκτροφόρο όργανο.
* Η μέχρι τώρα πορεία σου δείχνει ότι δεν ακολουθείς ένα συγκεκριμένο μουσικό μοτίβο. Πώς το εξηγείς;
- Έχω μεγάλη αγάπη, για πάρα πολλά είδη μουσικής και έχω πολλά και διαφορετικά, ακούσματα... Τη μουσική την αντιμετωπίζω χωρίς παρωπίδες και την παρομοιάζω σαν ένα σύμπαν γεμάτο από αισθήσεις... δεν είναι δυνατόν λοιπόν να εγκλωβιστώ, σε ένα μόνο είδος μουσικής... Θα ένιωθα σαν τιμωρημένη αν έκανα κάτι τέτοιο... κλασική, tango, latin, παραδοσιακή, καλή ποπ, τζαζ μουσική, μου αρέσουν όλα τα είδη και πολλά ακόμη, αρκεί να μην είναι προχειροφτιαγμένα και «δήθεν», να έχουν ουσία, αλήθεια και να είναι ενορχηστρωμένα, με μεράκι...
* Ποιες δισκογραφικές δουλειές αλλά και συνεργασίες ξεχωρίζεις;
- Αγαπώ όλες μου τις προσωπικές δουλειές.. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η συνεργασία μου με την In Grid, στο CD μου «Zoe’s Code», όπου τραγούδησε τη μεγάλη μου επιτυχία «Avec toi»... Eπίσης αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του Κώστα Μακεδόνα, στο πρόσφατο CD μου «Φως Rocin Zoe» όπου τραγούδησε δυο κομμάτια σε στίχους Ευανθίας Μάγνη το «Άδικη Μέρα» και την καταπληκτική «Λεϊ λα». Η Αρετή Κετιμέ επίσης, είναι μια πολύ γλυκιά συνεργασία μιας και τραγουδάει το γλυκό τραγούδι σε στίχους Κώστα Ρωμανίδη «Κόρη Γλυκιά» και αυτό από την πρόσφατη παραγωγή μου «Φως Rocin Zoe» . Πολύ καλή χημεία έχω με την εξαιρετική Καίτη Γαρμπή, η οποία πρόσφατα τραγούδησε το κομμάτι μου «Ζωντανός Ουρανός» στο οποίο έχω γράψει στίχο και μουσική. Ωστόσο αγαπώ και όλες μου τις παραγωγές είτε ορχηστρικές, είτε με τραγούδια: το «Libertango», το «Tanguera» το «Ζoe 06-09» και το «Zoe’s Code», καθώς και το σάουντρακ του σίριαλ «Δεληγιάννειο παρθεναγωγείο» που έχω γράψει τη μουσική, από το οποίο ξεχώρισαν το Tango «δυο χείλη κατακόκκινα» με τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το «κινητήριος δύναμη» είναι τα θηλυκά με τη φωνή της Ζωζώς Σαπουτζάκη και τα δυο αυτά σε στίχους του Χάρη Ρώμα... Ασφαλώς έχω πολύ ωραία και αγαπημένα μου τραγούδια στο πρόσφατο «Φως Rocin Zoe» σε στίχους Ευανθίας Μάγνη και νιώθω πολύ περήφανη για την πρόσφατη παραγωγή μου «Zoe’s music No1» μιας και ακολουθεί σε λίγες μέρες και το Νο2. Πρόκειται για ένα βιβλίο με παρτιτούρες, πάνω σε δικές μου συνθέσεις για πιάνο- ακορντεόν, που συνοδεύεται από CD για transcription.
* Η οικονομική δυσπραγία έχει αλλάξει το μουσικό τοπίο στην Ελλάδα. Πόσο δύσκολο είναι πια να επιβιώσει κανείς σε αυτό τον χώρο;
- Τώρα πια θέλει κότσια, τόλμη, πολύ δουλειά και μεγάλη αγάπη, σε αυτό που κάνεις για να επιβιώσεις... «Τα ψέματα τελείωσαν». Πλέον δεν είναι τα πράγματα όπως κάποτε. Οι φελλοί σταματάνε σιγά-σιγά να επιπλέουν και όποιος δεν αξίζει, κάθεται σπίτι του... Μέσα στην κρίση, δόξα τω Θεώ, γεννιούνται καινούρια, καλλιτεχνικά πράγματα και αρχίζουν να βγαίνουν στη επιφάνεια, πολλά ταλαντούχα παιδιά, που τόσα χρόνια τα «έτρωγε» η αφάνεια, πίσω από την αναγνωρισιμότητα των μετρίων...
* Μια συναυλία στη Λάρισα είναι στα σχέδιά σου;
- Ασφαλώς, και είμαι πολύ χαρούμενη που ήδη συζητάω, για μια συναυλία στην όμορφη Λάρισα.
* Μελλοντικά σχέδια;
- Περιμένω σε λίγες μέρες να κυκλοφορήσει το βιβλίο μου με παρτιτούρες που συνοδεύεται και από CD για transcription «Zoe’s Music Νο2» αλλά και πολλές συναυλίες για την καλοκαιρινή περίοδο:
* 11 και 12 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου (ως σολίστ στην παράσταση Tango «Querer»)
* 22 Ιουλίου στη Κοζάνη στο Στέκι του Φιλοπρόοδου Συλλόγου
* 26 Ιουλίου στην Αυλή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
* 29 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο
* 30 Ιουλίου στο Θέατρο Βεάκειο στο Πειραιά
* 3 Αυγούστου στο Καρπενήσι στις Γιορτές Δάσους
* 8 Αυγούστου στη Χίο στο Φεστιβάλ «Citrus»
* 11 Αυγούστου στο «Marabu» στην Άφησσο του Πηλίου
* 13 Αυγούστου στο Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες
* 21 Αυγούστου στη Σαμοθράκη στους Πύργους Gateluzzi (Παλαιάπολη)
* 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου στo Δημοτικό Θέατρο Σύρου ως σολίστ στους Νuevo Siete Ensemble
* 11 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Μπύρας στο Σ.Ε.Φ.
* 25 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Badminton
και αρκετές ακόμα...
 
 
Στιγμές...Σταθμοί
Ιούνιος 2005: Συνθέτει τη μουσική για το soundtrack του ελληνοτουρκικού ντοκιμαντέρ «Yakın Ada Uzak Ada: Burgazada», του οποίου τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στα Πριγκιπονήσια και φιλοξενείται από τα τούρκικα Μέσα Ενημέρωσης.
Ιούνιος 2006: Η Ζωή ανοίγει τις συναυλίες του James Brown στην Αθήνα στο Θέατρο Λυκαβηττού και στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης.
Αύγουστος 2006: Εντός της ελληνικής καλοκαιρινής περιοδείας της, η Ζωή δίνει μια παράσταση στη γενέτειρά της, τη Σαμοθράκη, με τον Chico Freeman σαν επίσημο προσκεκλημένο της.
Άνοιξη-φθινόπωρο 2007: Το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ (και διπλής όψεως CD) «Libertango» κυκλοφορεί στην αγορά, και ακολουθεί το δεύτερο ορχηστρικό άλμπουμ «Tanguera». Και τα δύο άλμπουμ γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.
Νοέμβριος 2007: Η Ζωή εμφανίζεται ζωντανά με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη ανοίγοντας με το γκρουπ της όλες τις συναυλίες της ευρωπαϊκής του περιοδείας.
Παίζει ως σολίστ σε άλμπουμ όπως το «Synra» του Μ. Κουμπιού - που αργότερα συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Buddha Bar IX», το «Four Bijoux» του Γ. Καζαντζή, το «Carte Postale» του Ν. Μαυρούδη και πολλά άλλα... Ορχηστρικά κομμάτια όπως το «Let me go» και το «Libertango» συμπεριλαμβάνονται στη συλλογή του Compact Disk Club «Last Tango in Athens» και διασκευές των «Άσε με να φύγω» και «My all» συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές «El Pecado» και «Chillin’ in Mykonos». Τέλος, η σύνθεση της Ζωής «Greek Mountains» φιλοξενείται στη συλλογή «The spirit of the Greek Mountains» και το τραγούδι της «Θα ταξιδεύω», ερμηνευμένο από τη Δήμητρα Γαλάνη, βρίσκεται στη συλλογή «Mediterranean voices».
Στο μεταξύ, ως συνθέτις, η Ζωή συνεχίζει να δίνει πολλές συνθέσεις σε άλλους καλλιτέχνες όπως η Αρετή Κετιμέ στην «Εστουδιαντίνα II: Δάκρυ στο γυαλί» και ο Μιχάλης Τζουγανάκης στα «Στα ρεύματα του κόσμου».
Μάρτιος 2008: Το τρίτο προσωπικό άλμπουμ της Ζωής «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο» κυκλοφορεί στην αγορά. Πρόκειται για το soundtrack της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς του ηθοποιού και σεναριογράφου Χάρη Ρώμα - ο οποίος υπογράφει και τους στίχους του τραγουδιού των τίτλων, ερμηνευμένο από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Όλη η μουσική επένδυση του σήριαλ είναι σε σύνθεση, παραγωγή και καθοδήγηση της Ζωής Τηγανούρια.
Καλοκαίρι 2008: Η Ζωή συνεργάζεται με την ηθοποιό Αγγελική Δαλιάνη στην θεατρική παράσταση «Το Ασχημόπαπο», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κουμπιού, κάνοντας πρεμιέρα στο Θέατρο Badminton και συνεχίζοντας με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.
Ιανουάριος 2009: Πραγματοποιεί ζωντανή παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Απρίλιος 2009: Η Ζωή ξεκινά τη συνεργασία της με τη ROLAND, την κορυφαία διεθνή εταιρία κατασκευής και διανομής ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων, για την προώθηση του V-Accordion στη Διεθνή Έκθεση Μουσικών Οργάνων στην Φρανκφούρτη.
Μάιος 2009: Πραγματοποιεί ζωντανή παράσταση με το μουσικό της σχήμα στο «Half Note Athens Jazz Club».
Ιούνιος 2009: Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο 5ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ακορντεόν στο Ικαάλινεν της Φινλανδίας, όπου της απονέμεται τιμητική διάκριση από διάσημους ακορντεονίστες όπως οι Frank Marocco, Rengo Ruggieri, Frederic Deschamps, Kevin Friedrich, Mika Vayrynen, Jorgen Sundeqvist και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Kimmo Mattila. Το Φεστιβάλ προβάλλεται ζωντανά στη Φινλανδική Τηλεόραση και καλύπτεται εκτενώς από τον φινλανδικό Τύπο.
Νοέμβριος 2009: Το τέταρτο άλμπουμ της Ζωής με τίτλο «Zoe 06/09» κυκλοφορεί στην αγορά αλλά και στο διαδίκτυο από τη ZOE MUSIC Ltd. Στην προσπάθειά της να συμβάλει πραγματικά με κοινωνική ευαισθητοποίηση, εκτός μέσω της μουσικής, προσφέρει στη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση act!onaid, ένα ευρώ από την πώληση κάθε άλμπουμ. Σε αυτό το άλμπουμ , η Ζωή συγκεντρώνει 25 από τα οργανικά της κομμάτια συγκεντρωμένα σε ένα διπλό CD. Στο πρώτο περιέχονται Latin, Tango και Jazz ενορχηστρώσεις, και στο δεύτερο ορχηστρικές συνθέσεις και το video-clip του «Libertango», όπως αυτά κυκλοφόρησαν την περίοδο μεταξύ 2006 και 2009.
Δεκέμβριος 2009: Η Ζωή πραγματοποιεί κοινές εμφανίσεις με τον Κώστα Χατζή και ταυτόχρονα συνεργάζεται με τους Onirama και το γκρουπ Akcent στα MAD Secret Concerts.
Μάρτιος-Μάιος 2010: Μετά τη ζωντανή της εμφάνιση στα εγκαίνια του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», πραγματοποιεί συναυλία στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» του Ρ/Σ Αθήνα 9,84 FM, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.
Την ίδια περίοδο, συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο, δίνοντας κοινή παράσταση με την Γλυκερία στο «Half Note Athens Jazz Club». Αργότερα, εμφανίζεται ζωντανά ως ειδική προσκεκλημένη με τον Zulfu Livaneli και τη Γλυκερία σε συναυλία της τελευταίας στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη.
Καλοκαίρι-Σεπτέμβριος 2010: Η Ζωή με το μουσικό της σχήμα ξεκινά την καλοκαιρινή της περιοδεία στην Ελλάδα και πραγματοποιεί συναυλίες στο Φεστιβάλ «Ορέστεια» στην Ορεστιάδα, στην «Τεχνόπολις» στην Αθήνα - για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, στην Αλεξανδρούπολη, στην Σαμοθράκη, στο Φεστιβάλ του Άρδα, στην Καρδίτσα, στην Τρίπολη, στη Θάσο και σε πολλές άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας... Η Ζωή κλείνει την περιοδεία της παίζοντας ζωντανά στο τριήμερο Φεστιβάλ «Η Θράκη πατάει Γκάζι!».
Οκτώβριος 2010: Δίνει ζωντανή παράσταση εντός του κτιρίου της Παλαιάς Βουλής στο πλαίσιο του «1ου Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ», όπου της απονέμεται Μετάλλιο Τιμής από την UNESCO.
Απρίλιος 2011: Το πέμπτο άλμπουμ της Ζωής με τίτλο «Zoe’s Code», με την συμμετοχή της διεθνούς φήμης ερμηνεύτριας In-Grid ως ειδική προσκεκλημένη, κυκλοφορεί στην αγορά αλλά και στο διαδίκτυο από την ZOE MUSIC Ltd. Το τραγούδι «Avec Toi» συναντά μεγάλη επιτυχία και φιλοξενείται σε πολλές συλλογές.
Νοέμβριος 2011: Το επίσημο video-clip του τραγουδιού «Avec Toi» κυκλοφορεί από την ZOE MUSIC Ltd, με τη Ζωή και τη διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια In-Grid στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τα γυρίσματα του video-clip πραγματοποιούνται στο ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε (5) αστέρων Grand Resort Lagonissi στην Αθήνα.
Φεβρουάριος 2012: Δίνει μουσική παράσταση στο πλαίσιο εκδήλωσης του «Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νομού Έβρου», όπου της απονέμεται τιμητικό μετάλλιο από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για τη συνεισφορά της στην πολιτιστική κληρονομιά του Νομού Έβρου.
Απρίλιος 2012: Πραγματοποιεί συναυλία στο Carl-Orff-Saal στο Gasteig του Μονάχου, όπου συναντά μεγάλη αποδοχή - όχι μόνο από τον απόδημο Ελληνισμό αλλά και - από το γερμανικό κοινό. Συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή της περιοδεία, παίζει ως επίσημη προσκεκλημένη με την Φιλαρμονική «L’ Harmonie Municipale Bascharage» στην πόλη Kaerjeng στο Λουξεμβούργο, συναντώντας και εκεί μεγάλη επιτυχία.
Μάιος 2012: Η Ζωή εκπροσωπεί την Ελλάδα στην «Παγκόσμια Ημέρα Ακορντεόν 2012», που διοργανώνεται από την Confederation Internationale des Accordeonistes (CIA) και πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου. Από τις 87 συμμετοχές, η Ελλάδα είναι σε επισκεψιμότητα μεταξύ των 10 πρώτων χωρών.
Δεκέμβριος 2012: Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Cambia, το Βιβλίο με παρτιτούρες/CD «Zoe's Music No.1 - Tango, Swing & Classical forms», όπου αποτυπώνονται για πρώτη φορά, προσωπικές συνθέσεις της Ζωής που υπάρχουν ήδη στη δισκογραφία, σε παρτιτούρες για ακορντεόν και πιάνο. Η έκδοση συνοδεύεται από ένα CD με ηχογραφήσεις που έγιναν ειδικά για αυτό το σκοπό - ειδικά ενορχηστρωμένες από την ίδια με εκπαιδευτική προσέγγιση για τους μουσικούς, αλλά και καλλιτεχνική ευαισθησία για τους ακροατές - και προσφέρεται τόσο για transcription και play-along, όσο και για απλή ακρόαση.
Ιανουάριος 2013: Κυκλοφορεί από τη Zoe Music Ltd. το έβδομο προσωπικό άλμπουμ της Ζωής με τίτλο «Φως - Rockin' Zoe», με τραγούδια σε στίχους της συγγραφέως Ευανθίας Μάγνη και με συμμετοχές γνωστών αλλά και απερχόμενων νέων καλλιτεχνών όπως: Κώστας Μακεδόνας, Αρετή Κετιμέ, Ασπασία Θεοφίλου, Νικόλας Αδέσποτος, Γιάννης Μωραΐτης, Κωνσταντίνος Ρωμανίδης και Στέλιος Γενεράλης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass