Με σεβασμό στις κορυφές του Ολύμπου

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2016 12:30 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Σεπ 2022 12:50

Φωτογραφίες: Τζέκας Λεωνίδας

Από την αρχαιότητα ο Όλυμπος ήταν το μυθικό βουνό. Ήταν το βουνό που είχαν επιλέξει οι 12 θεοί για την κατοικία τους.

Το Στεφάνι το ονόμαζαν "Θρόνο του Δία", ίσως γιατί το σχήμα του από τα ανατολικά μοιάζει με την πλάτη ενός γιγάντιου θρόνου, όπως θα ταίριαζε σε έναν θεό. Από αρχαιολογικά ευρήματα είναι γνωστό ότι ανέβαιναν στις εύκολα προσβάσιμες κορυφές προκειμένου να προσφέρουν θυσίες στους Θεούς. Είναι άγνωστο αν είχαν ανέβει και στις ψηλότερες κορυφές, δηλαδή τον Μύτικα και το Στεφάνι. Επίσης, άγνωστο είναι και αν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ανέβηκαν στις δύο αυτές κορυφές μεταγενέστεροι Έλληνες ή ξένοι. Η πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα, έγινε στις 2/8/1913 από τον Έλληνα Χ. Κάκκαλο και τους Ελβετούς F. Boissonas και D. Baud-Bovy.

Σήμερα είναι χιλιάδες αυτοί που ανεβαίνουν στην κορυφή του μυθικού βουνού, μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι οι οποίοι έχουν διαβάσει για την ιστορικότητα του Ολύμπου και θεωρούν σημαντικό γεγονός την ανάβαση στο θεϊκό βουνό. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια δύο Γερμανών ορειβατών (Φρανκ - Καρλ), τους οποίους συναντήσαμε πρόσφατα στην κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα. "Είχαμε διαβάσει πάρα πολλά για τον Όλυμπο. Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύαμε όλα αυτά. Έτσι αποφασίσαμε να δούμε από κοντά αν όλα αυτά που είχαμε διαβάσει, αληθεύουν. Πραγματικά, τώρα δεν μπορούμε να περιγράψουμε αυτό που νιώθουμε για αυτά που βλέπουμε. Αναμφισβήτητα ο Όλυμπος είναι ένα μαγικό, θεϊκό βουνό!

Αν και τα ψηλότερα ελληνικά βουνά έχουν μια κορυφή κοντά στα 2500μ, στον Όλυμπο υπάρχουν αρκετές κορυφές πάνω από το υψόμετρο αυτό. Από αυτές, οι ψηλότερες και γνωστότερες είναι ο Μύτικας (2918μ), το Στεφάνι (2912μ), το Σκολιό (2908μ), ο Άγιος Αντώνιος (2815μ), ο Προφήτης Ηλίας (2803μ) και ο Καλόγερος (2684μ).

Σε όποια κορυφή κι αν βρεθείτε, πολύ περισσότερο στην υψηλότερη των Βαλκανίων, τον Μύτικα, θα νιώσετε τη μαγεία του Ολύμπου που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορείτε να περιγράψετε με λόγια αυτό που θα αντικρίσετε και αυτό που θα ζείτε εκείνη τη στιγμή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που επιχειρούν ανάβαση στον Όλυμπο είτε για πρώτη είτε για πολλοστή φορά αισθάνονται την ίδια χαρά.

Ο Όλυμπος προσφέρει αρκετές ορεινές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε και να απολαύσετε την πλούσια φύση του βουνού. Υπάρχει η πλευρά της Πιερίας και η πιο διάσημη διαδρομή, και ιδανική για τους μη-έμπειρους, είναι η διαδρομή από την περιοχή «Μύλοι» που βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρα και είναι πολύ κοντά στο Λιτόχωρο μέχρι τη θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1100 μέτρα. Η διαδρομή είναι το διεθνές μονοπάτι Ε4 και θεωρείται μέτριας δυσκολίας ενώ η διάρκειά του είναι 4 με 5 ώρες. Στη διάρκεια της διαδρομής Λιτόχωρο-Πριόνια θα διασχίσετε το φαράγγι του Ενιπέα, με τους πανέμορφους καταρράκτες και την πλούσια φύση, ενώ θα συναντήσετε και το σπήλαιο που ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος καθώς και την Ιερά Μονή του Αγίου. Το μονοπάτι διαθέτει σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες κάτι που σημαίνει ότι δεν έχετε λόγο να φοβάστε ότι θα χαθείτε. Η θέση Πριόνια είναι το τελευταίο σημείο που φτάνει ο δρόμος. Από εκεί ξεκινάει άλλο ένα "κλασικό" δρομολόγιο με προορισμό το καταφύγιο Α, Σπήλιος Αγαπητός. Η διαδρομή είναι κάπως δυσκολότερη αυτή τη φορά παραμένει όμως να θεωρείται μέτριας δυσκολίας. Η απόσταση είναι 8 χιλιόμετρα και θα καταλήξετε σε υψόμετρο 2070 μέτρα. Η διαδρομή Πριόνια-κατ. Αγαπητός διαρκεί 3 με 3.5 ώρες. Στη συνέχεια αν είστε αρκετά τολμηροί και σίγουροι για τον εαυτό σας μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή κατ. Αγαπητός-Σκάλα-Μύτικας που σε ένα μεγάλο κομμάτι του θα πρέπει να περπατήσετε σε γυμνό αλπικό τοπίο και με αρκετή κλίση για να φτάσετε στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, το Μύτικα. Υπάρχουν και πολλά άλλα μονοπάτια, κάποια από αυτά είναι δύσκολα και επικίνδυνα οπότε θα πρέπει να ξέρετε τις δυνατότητές σας.

Η πιο εύκολη και σύντομη διαδρομή είναι η Θεσσαλική πλευρά του μυθικού βουνού. Από τα Καλύβια Κοκκινοπηλού μπορείτε να φθάσετε με το αυτοκίνητά σας στα 2.400 μέτρα υψόμετρο, στο καταφύγιο "Χρηστάκη". Από εκεί και μέσω του μονοπατιού Ε4 μπορείτε να φθάσετε ως το διάσελο Σκολιού -Κλειδί και από εκεί ως την Κακόσκαλα. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, αλλά υπάρχουν κόκκινα σημάδια και σχοινιά για να σας βοηθήσουν να κατακτήσετε το υψηλότερο σημείο του βουνού. Το βουνό και πολύ περισσότερο ο Όλυμπος απαιτεί σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον του που χαρακτηρίζεται από μια σπάνια ομορφιά και δικαίως συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μνημεία της φύσης.

 

Πηγή: taxidologio.gr 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass