ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ

Οι Ολλανδοί ανακάλυψαν τη Χαλκιδική!

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2017 15:42

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θα γίνει γαλαζοπράσινο wallpaper λουσμένο στον ήλιο σε τουλάχιστον μία οθόνη υπολογιστή στο Άμστερνταμ. Θα μετατραπεί σε φωτογραφικές κορνίζες με πολλά χαμόγελα στη βιβλιοθήκη ενός σπιτιού κοντά στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Θα λειτουργήσει σαν φωτεινή ανάμνηση στην οποία θα ανατρέξουν τέσσερα ζευγάρια στη Χάγη, όταν ο καιρός στη δυτική Ευρώπη "αγριέψει". Και θα αποσπάσει εκατοντάδες likes και δεκάδες retweets στους λογαριασμούς ενός 25χρονου από την Ουτρέχτη στα social media.

Το παραπάνω σενάριο μπορεί να είναι υποθετικό, αλλά εδράζεται σε μια πραγματικότητα: στο γεγονός ότι οι Ολλανδοί τουρίστες έχουν ανακαλύψει την τελευταία τετραετία τον δικό τους καλοκαιρινό παράδεισο στη χερσόνησο του Άθω, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, ανάμεσα σε καταγάλανα νερά και κατάφυτες από πεύκα πλαγιές και κοντά στη μοναστική πολιτεία του Αγίου 'Ορους.

Από το μηδέν, σχεδόν, το 2014, ο αριθμός των Ολλανδών τουριστών, που επισκέπτονται το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής έχει φτάσει σε χιλιάδες σήμερα, μόλις μια τετραετία μετά, όπως εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, Μαρία Πάππα. Η καμπάνια για την προσέλκυσή τους είχε ξεκινήσει το 2011, αλλά άρχισε να αποδίδει το 2014, ανοίγοντας τον δρόμο και για τη δημιουργία περίπου 2.500 νέων κλινών.

Γιατί θέλγει τους Ολλανδούς η περιοχή; Στο τρίτο πόδι, με τις περίπου 11.000 κλίνες σήμερα έναντι 8.500 το 2010 (ξενοδοχεία, παραδοσιακοί πέτρινοι ξενώνες με μοναστηριακή αρχιτεκτονική, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εσχάτως, πολλές βίλες πολυτελείας), οι Ολλανδοί έχουν ανακαλύψει έναν προορισμό που συνδυάζει ό,τι ζητούν από έναν τόπο διακοπών: όχι απλά ήλιο και θάλασσα, αλλά έναν τόπο που διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ...παρελθόν -όχι μόνο παρόν.

Γι’ αυτό άλλωστε, πολλοί εξ αυτών επιστρέφουν στην περιοχή κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να ακολουθήσουν τον "Αριστοτελικό Περίπατο", βαδίζοντας στα χνάρια του γνωστού "urbi et orbi" αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, μέσα σε φυσικό τοπίο εξαιρετικού κάλλους. "Τα τελευταία χρόνια έχει απογειωθεί ο μαζικός τουρισμός από Ολλανδία στην περιοχή μας, αφενός λόγω συμβολαίου που υπεγράφη με μεγάλο tour operator και αφετέρου χάρη στις συνεργασίες που διατηρούν τα ξενοδοχεία με μικρά τουριστικά γραφεία της Ολλανδίας" εξηγεί η κα Πάππα, σύμφωνα με την οποία πολλοί Ολλανδοί δεν περιορίζονται σε μόνο μία επίσκεψη, αλλά επιστρέφουν κάθε χρόνο, έχοντας μάλιστα "ανακαλύψει" προορισμούς, που μέχρι λίγα χρόνια προτιμούνταν μόνο από Έλληνες, όπως το νησάκι της Αμμουλιανής.

"Επενδύουμε κάθε χρόνο στην Ολλανδία, παρουσιάζοντας κάθε φορά και διαφορετικά κομμάτια του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, καταδύσεις, sailing, κρουαζιέρες, περιπατητικός τουρισμός. Ήδη, κάθε Μάιο έχουμε εδώ Ολλανδούς που κάνουν περιπατητικό τουρισμό, με ιδιαίτερη προτίμηση στον Αριστοτελικό Περίπατο" σημειώνει η κα Πάππα.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ περιγράφει και το προφίλ των Ολλανδών τουριστών που προτιμούν την περιοχή για τις διακοπές τους: κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, νεαρά ζευγάρια, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι. "Οι Ολλανδοί στηρίζουν την οικονομία της περιοχής, γιατί τρώνε καλά -δεν θα παραγγείλουν ένα πανάκριβο κρασί, όπως οι Ρώσοι, αλλά ούτε θα περιοριστούν σε μια σαλάτα, θα φάνε καλά- και θα κάνουν αγορές στην τοπική αγορά, θα αγοράσουν τοπικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο" σημειώνει.

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Στο ποιοτικό προφίλ των Ολλανδών εστιάζει και ο Γρηγόρης Καϊμάκης από το "Camping Oυρανούπολη", που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την ομώνυμη πόλη. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Καϊμάκης επισημαίνει ότι, ενώ πριν από λίγα χρόνια, το κάμπινγκ σπάνια υποδεχόταν Ολλανδούς τουρίστες, σήμερα αυτοί αποτελούν το 10%-12% του συνόλου των επισκεπτών του.

«Οι Ολλανδοί είναι πολύ ποιοτικοί τουρίστες, που ψάχνουν πολύ τη φύση στις διακοπές τους» λέει ο κ.Καϊμάκης και προσθέτει: «Είναι κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά και ζευγάρια. Οι άνθρωποι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με την περιοχή, που συνδυάζει θάλασσα και πράσινο. Τα μοναδικά αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουμε αφορούν στις δημόσιες υποδομές, π.χ., στην ποιότητα των δρόμων και γενικά την οργάνωση των δημόσιων υποδομών. Τι με έχει εντυπωσιάσει από όσα μου έχουν πει κατά καιρούς; 'Ολοι λένε καλά λόγια, αλλά θυμάμαι ένας συγκεκριμένα, που μου είχε πει: "Εδώ είναι ένας παράδεισος, που τέτοιον δεν θα έχουμε πίσω στη χώρα μας... ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass