Απόδραση από τις συμβατικές διακοπές

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΑΝΙΑ ΜΕ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΑ, ΚΑΝΟΥΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2018 22:00

Βουνό ή θάλασσα; Συμβατικές διακοπές ή εναλλακτικές; Για ξεκούραση ή περιπέτεια; Οι επιλογές είναι αρκετές. Αφήνοντας για λίγο τις κρατήσεις σε ακτοπλοϊκά, αεροπορικά και ξενοδοχεία κι έχοντας ως προορισμό το ταξίδι ξεκινούν οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος και με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Ελευθερία στις επιλογές και εξοικονόμηση χρημάτων.

ΕΝ ΠΛΩ

Με θέα το γαλάζιο του ορίζοντα, με καλή παρέα, με ατελείωτες ώρες μέσα στη θάλασσα, κολυμπώντας στους πιο δυσπρόσιτους κόλπους, εκεί που το φως έρχεται από τα αστέρια, αλλά και δένοντας στα πιο κοσμοπολίτικα λιμάνια οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό αποτελούν τρόπο ζωής.

Για να ξεκινήσει το ταξίδι προαπαιτείται αμοιβαίος σεβασμός και πειθαρχία στους κανόνες. Το ιστιοπλοϊκό θέλει καταμερισμό των εργασιών και δουλειά απ’ όλους. Ο καθένας αναλαμβάνει και μια υποχρέωση όπως είναι η πλεύση, η καθαριότητα, το μαγείρεμα. Το περιβάλλον του σκάφους είναι αρκετά περιορισμένο και απαιτούνται καλές σχέσεις ανάμεσα στο πλήρωμα.

Για να νοικιάσει κάποιος ιστιοπλοϊκό σκάφος θα πρέπει να έχει ήδη δίπλωμα ιστιοπλοΐας, διαφορετικά θα χρειαστεί να μισθώσει skipper. Το κόστος της ενοικίασης του ιστιοπλοϊκού εξαρτάται από το μέγεθός του, τον τύπο και την κατασκευή του. Ένας μέσος όρος τιμής, ανάλογα με το σκάφος, είναι στα 70 ευρώ την ημέρα το άτομο μαζί με την αμοιβή για τον καπετάνιο. Επιπλέον οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρονική περίοδο. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα καύσιμα που θα καταναλώσει κανείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το φαγητό και τα τέλη ελλιμενισμού που είναι σχεδόν αμελητέα, καθώς στα περισσότερα λιμάνια των ελληνικών νησιών παραμένουν δημοτικά και η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ την ημέρα.

Ένα σκάφος, εκτός από τις καμπίνες, διαθέτει κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο. Δίνει τη δυνατότητα για ταξίδια σε αμέτρητους προορισμούς. Ενδεικτικά επιλέγοντας τις βόρειες Σποράδες, καθώς η απόσταση μεταξύ της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου είναι μικρή, κάθε μέρα μπορεί να είναι και μια ανακάλυψη μικρών βραχονησίδων και νησιών με θαλάσσια σπήλαια και πανέμορφα φυσικά τοπία.  

Το μυστικό για ένα όμορφο ταξίδι με σκάφος είναι η καλή παρέα. Διότι ο χώρος είναι περιορισμένος και δεν αφήνει περιθώρια για πλήρη απομόνωση.

ΟΔΙΚΩΣ

Ελευθερία και αυτονομία είναι τα δύο από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι διακοπές με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Ένα εξοχικό που πάει παντού. Στα λίγα τετραγωνικά του συσφίγγονται ή δοκιμάζονται οι σχέσεις των ενοίκων.

Συνδυάζει τροχόσπιτο και αυτοκίνητο στο ίδιο πακέτο, παρέχοντας ασφάλεια, άνεση και γρήγορο ταξίδι. Το αυτοκινούμενο εκπροσωπεί μια αντίληψη αναψυχής που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περιηγητικός τουρισμός, καθώς περιλαμβάνει συχνές μετακινήσεις που αποσκοπούν στο να έρθει κάποιος σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες προσφέρει μια περιοχή, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων, Θανάσης Τόλης.

Πρόκειται για έναν τύπο διακοπών που είναι πολύ διαδεδομένος σε ευρωπαϊκές χώρες και που προτιμούν πλέον και οι Έλληνες, μιας και η Λέσχη αριθμεί περί τα 400 μέλη. Κι αν η αγορά ενός αυτοκινούμενου είναι αποτρεπτική, υπάρχει και η δυνατότητα της ενοικίασης που υπολογίζεται από 150 έως 200 ευρώ την ημέρα, αναλόγως με το μέγεθος του τροχόσπιτου και τη χρονική περίοδο.

Οι λάτρεις του συγκεκριμένου τύπου διακοπών δεν παραλείπουν όμως να επισημαίνουν τις ανάγκες που υπάρχουν ειδικά σε camper stop και την άρνηση της πολιτείας να βοηθήσει. Τα camper stop είναι οι χώροι που μπορεί να σταθμεύσει το αυτοκινούμενο και να προμηθευτεί νερό, να συνδεθεί με παροχή ρεύματος και να αδειάσει τα λύματα από τη χημική τουαλέτα, το μπάνιο και την κουζίνα. Σημεία που στην Ελλάδα είναι δυσεύρετα, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΛΑ. 

Ζωή Παρμάκη 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass