ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΠΑΝΤΑ ΨΗΛΑ

Επιστρέφουν οι Βλάχοι από τα βουνά

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2015 0:13

 

Βόρεια Πίνδος

Του ΚώσταΤσόλα

Η ορθοδοξία τίμησε την περασμένη Κυριακή τα εννιάμερα της Παναγίας και η μεγάλη αυτή γιορτή, είναι και γιορτή αποχαιρετισμού για τους περισσότερους στα χωριά της Βόρειας Πίνδου. Οι ορεινές καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν σιγά - σιγά και όσοι κατάγονται από τα ορεινά επιστρέφουν και πάλι στον κάμπο και την καθημερινότητα.

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία καταγόμενους από τα Βλαχοχώρια η διαμονή τους εκεί, το καλοκαίρι, λιγότερο ή περισσότερο , δεν είναι απλά διακοπές. Είναι παράλληλα ένας φόρος τιμής για τους προγόνους τους, γονείς, παππούδες, προπαππούδες. Εκείνοι βέβαια έφευγαν από τον κάμπο του Αγίου Γεωργίου, την άνοιξη και επέστρεφαν από τα ψηλά βουνά του Αγίου Δημητρίου, το φθινόπωρο. Πήγαιναν και γύριζαν τα κοπάδια τους διανύοντας τη διαδρομή ακόμα και σε δύο εβδομάδες, αργά – αργά ώστε και τα κοπάδια να βόσκουν και οι κτηνοτροφικές εργασίες να γίνονται παράλληλα. Μαζί και όλη η οικογένεια. Δεκαετίες πριν πόσα γεννητούρια κι αν έγιναν κατά τη διαδρομή. Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνδρες και γυναίκες που όταν τους ρωτάνε πού γεννήθηκαν λένε στη διαδρομή, στο βουνό πηγαίνοντας ή γυρίζοντας προς τον κάμπο, δίπλα στο κοπάδι.

Η «Ε» βρέθηκε και φέτος στα Βλαχοχώρια όχι μόνο ζώντας από κοντά τις ώρες διασκέδασης και τις πλούσιες εκδηλώσεις που γίνονται εκεί, θρησκευτικές και πολιτιστικές, αλλά και τον παλμό των ανθρώπων του βουνού που ουσιαστικά είναι οι άνθρωποί μας, της διπλανής πόρτας, μια που το χειμώνα είμαστε όλοι μαζί στον κάμπο του νομού Λάρισας, αλλά και ευρύτερα.

Βέβαια ένα σημαντικό, το σημαντικότερο ίσως κομμάτι των ανθρώπων του βουνού το καλοκαίρι είναι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν ανεβαίνουν στην Πίνδο για διακοπές, αλλά για συνέχιση της δουλειάς τους. Εκείνοι είναι ίσως που πρώτοι δίνουν ζωή στα χωριά της Πίνδου και είναι ακόμα εκεί πάνω.

Κύριο χαρακτηριστικό των καταγόμενων από τα ορεινά χωριά η φιλοξενία. Όποιος «ξένος», δηλαδή μη καταγόμενος από εκεί, βρεθεί στην πλατεία κάθε χωριού, αμέσως θα βρεθεί σε μια μεγάλη παρέα και θα του προσφερθούν τα καλύτερα.

Φέτος, καλοκαίρι 2015 με τα Capital Control να έχουν φέρει τα πάνω κάτω στα οικονομικά κάθε οικογένειας η κίνηση στα Βλαχοχώρια ήταν μικρότερη από άλλες χρονιές, ωστόσο ήταν πολλοί εκείνοι που κόντρα στη μιζέρια και την ανέχεια πέρασαν εκεί ψηλά πανέμορφα και έδωσαν μια υπόσχεση μεταξύ τους: Και του χρόνου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass