Η Ρομποτική συναντά την Οδοντιατρική

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2018 18:30
Ρομποτικό εμφύτευμα Ρομποτικό εμφύτευμα

Η Ρομποτική τεχνολογία έχει κατακλύσει την Ιατρική και Οδοντιατρική επιστήμη σήμερα. Πολλοί κλάδοι της σύγχρονης Οδοντιατρικής έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την χρήση ψηφιακών — υπολογιστικών συστημάτων και πρακτικών.

Ελαχιστοποίηση του χρόνου θεραπείας και αποθεραπείας, κόπου, ταλαιπωρίας, πόνου, συμβαμάτων είναι πρωταρχικής σημασίας. Επιθυμητά αποτελέσματα κάτω από έλεγχο, πρωτόκολλα, ασφάλεια, άριστη μακροβιωσιμότητα, με ελάχιστη επέμβαση, μιμούμενοι τη φύση (βιομιμητική), αποφεύγοντας χημικούς, τοξικούς, ραδιενεργούς και αλλεργικούς παράγοντες ("πράσινη οδοντιατρική") παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου- ασθενή!

Η Ρομποτική Οδοντιατρική (Cad/Cam) μπορεί να αποκαταστήσει από ένα δόντι (στεφάνη/ θήκη) σε ένα ραντεβού (!) σε 2 ώρες, μέχρι μια οδοντοστοιχία (θήκες , γέφυρες, εμφυτεύματα) εντός μιας ημέρας!

Πλήθος οι εφαρμογές και τα πλεονεκτήματα της. Στην πρόληψη, διάγνωση, αισθητική - προσθετική, χειρουργική - εμφυτευματολογία, ορθοδοντική, παιδοδοντία, πλαστική - επανορθωτική, η ρομποτική άλλαξε τη μορφή και εκτέλεση των ειδικοτήτων αυτών.

Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι η προσθετική αποκατάσταση των βλαβών του στόματος (στεφάνες, γέφυρες, όψεις, μασέλες, εμφυτεύματα) γίνονται σε μια μόνο επίσκεψη εξαλείφοντας χρονοβόρα, πολλά και επίπονα ραντεβού που χρειάζονται με τη συμβατική - κλασική οδοντιατρική.

Επίσης τυχόν διορθώσεις, επαναλήψεις, προβλήματα, αργοπορίες κ.λ.π. που συχνά τυχαίνουν στην κλασική προσθετική, αποφεύγονται, μιας και μπορούμε άμεσα να διορθώσουμε τυχόν λάθη μέσω των υπολογιστικών εφαρμογών της, εξασφαλίζοντας όχι μόνο άριστα αποτελέσματα αλλά και τη συντομία του χρόνου! Ακόμα και ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) μπορούν σήμερα να κατασκευαστούν τέλεια, με καταπληκτική εφαρμογή, σταθερότητα, αισθητική σε 2 ημέρες μόνο χωρίς καμία ενόχληση στους μαλακούς ιστούς (π.χ. ούλα)

Επίσης "δυσμορφίες", ελλείμματα σκληρών και μαλακών ιστών προσώπου και στόματος, αισθητικές αποκαταστάσεις μετά από ατυχήματα, επεμβάσεις (π.χ. προσθήκη μύτης, γνάθων) πραγματοποιούνται πιο γρήγορα και άριστα.

Η ψηψιακή αποτύπωση γίνεται με ειδική κάμερα - βίντεο χωρίς δισκάρια και υλικά μέσα στο στόμα, χαρίζοντας άνεση και ευκολία στον ασθενή. Άνθρωποι που έχουν τάση εμετού, δυσανεξίας με τη συμβατική αποτύπωση, χαίρονται με την ρομποτική λήψη της εικόνας των δοντιών του στόματος τους. Μεταφέρουμε σε τρισδιάστατη εικόνα όλες τις πληροφορίες και εικόνα της κατάστασής τους σε ειδικό ψηφιακό πρόγραμμα επεξεργασίας και σχεδιασμού των αποτυπωμάτων (Cad).

Άλλα πλεονεκτήματα

• Ελάχιστη ή καθόλου αναισθησία

• Ελαχιστοποίηση τροχισμού δοντιών (ελάχιστη επεμβατική οδοντιατρική) και τυχόν συμβαμάτων τους.

• Απουσία προσωρινών - μεταβατικών εργασιών που τυχόν μπορεί να σπάσουν, ξεκολλήσουν, προκαλέσουν πόνο κλπ

• Αμέσως έλεγχος, επισκόπηση, επέμβαση, διόρθωση στη διαδικασία εκτέλεσης εξασφαλίζοντας ασφάλεια, ακολουθία πρωτοκόλλων και συνέχεια του αρχικού σχεδίου θεραπείας.

• Οι αποκαταστάσεις (προσθέσεις) είναι ολοκεραμικές (π.χ. ζιρκόνιο), απουσία μετάλλων, τέλειας αντοχής, ακριβείας, εφαρμογής, βιοσυμβατότητας και βιοσιμότητας (πρόγνωση). Νέα σύγχρονα υλικά της τεχνολογίας αυτής (π.χ. υβριδικά) βοηθούν ασθενείς με προβλήματα στις κροταφογναθικές αρθρώσεις τους ή παραλειτουργικές έξεις (βρυγμό, τρίξιμο δοντιών) ενώ μπορούν να επισκευαστούν εύκολα.

• Άριστη αισθητική. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι άριστης ποιότητας με δυνατότητα επιλογής από 600 διαφορετικά είδη! Μιμούνται ακριβώς τη δομή και τις φυσικές ιδιότητες των δοντιών (βιομιμητική) μεγιστοποιώντας τη φυσική εμφάνιση.

Σημαντικότατο πλεονέκτημα της Ρομποτικής Οδοντιατρικής είναι η δημιουργία άριστης σύγκλισης των δοντιών. Οι έλεγχοι και τυχόν διόρθωση αυτής γίνεται πάλι ρομποτικά.

Στην εμφυτευματολογία , η διάγνωση, ο σχεδιασμός και η κατασκευή "χειρουργικών" πλοηγών ναρθηκών, η τοποθέτησή τους και η προσθετική αποκατάσταση (στεφάνες, γέφυρες και οδοντοστοιχίες πάνω σε εμφυτεύματα) μπορούν να βασίζονται στην ρομποτική τεχνολογία (Cad/Cam).

Συνοψίζοντας το σημαντικό κέρδος και εδώ είναι ότι αποκτάμε δόντια με εμφυτεύματα σε μια ημέρα.

Φυσικά και εδώ όπως γενικά στην Ιατρική υπάρχουν περιορισμοί και η λήψη Ιατρικού - Οδοντιατρικού ιστορικού «αδυναμίας» μερικών περιπτώσεων (π.χ. κακοήθεις νεοπλασίες, παντελής έλλειψη οστού κ.α. πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να προϋπάρχει λύση - αποθεραπεία αυτών πριν την εκτέλεση της ρομποτικής εφαρμογής.

Στην παιδοδοντία μέσω ρομποτικής (Cad/Cam) η κατασκευή φυσικών - άσπρων στεφανών (θηκών) σε παιδάκια, μέσα σε μια ώρα γίνεται χαρά - παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους, αποφεύγοντας έτσι τις γνωστές μαύρες μεταλλικές θήκες τους.

Στην ορθοδοντική όμορφα — λειτουργικά χαμόγελα γίνονται με αόρατους νάρθηκες (π.χ. invisalign) - χωρίς σιδεράκια, ανώδυνα και εύκολα με τη βοήθεια ψηφιακής - υπολογιστικής τεχνολογίας.

Η Ρομποτική Οδοντιατρική, ή αλλιώς ηλεκτρονικά υποβοηθούμενη οδοντιατρική, συμβάλλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και στην εξέλιξη της επιστήμης.

Από τον Ιάκωβο Δημητρίου*

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass