Δημιούργησαν υβριδικά έμβρυα λευκού ρινόκερου

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2018 19:12

Ελπίδες για διάσωση έστω των γονιδίων του βόρειου λευκού ρινόκερου, του θηλαστικού που κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλο με εξαφάνιση, αφήνουν επιστήμονες. Για πρώτη φορά κατάφεραν να δημιουργήσουν σε εργαστήριο υβριδικά έμβρυα του συγκεκριμένου θηλαστικού, χρησιμοποιώντας μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σε όλο τον κόσμο έχουν απομείνει μόνο δύο θηλυκοί βόρειοι λευκοί ρινόκεροι, έπειτα από τον πρόσφατο θάνατο του τελευταίου αρσενικού εκπροσώπου του είδους.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν σε μεγάλα θηλαστικά όπως άλογα, όμως τώρα για πρώτη φορά καλλιεργούνται με επιτυχία στο εργαστήριο έμβρυα μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή ώριμα για εμφύτευση σε θηλυκό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Χίλντεμπραντ του Ινστιτούτου Ζωολογικών Ερευνών Λάιμπνιτς του Βερολίνου και τον Τσέζαρε Γκάλι του του ιατρικού εργαστηρίου Avantea, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».
Τα έμβρυα αποτελούν ένα υβρίδιο του λευκού ρινόκερου κι ενός στενά συγγενικού είδους ρινόκερου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κατεψυγμένα σπερματοζωάρια από πεθαμένους πια αρσενικούς βόρειους λευκούς ρινόκερους και, επειδή υπάρχουν ελάχιστα ωάρια από τα θηλυκά του είδους του, γονιμοποίησαν -με την τεχνική της μικρογονιμοποίησης ή σπερματέγχυσης- ωάρια από τον συγγενικό νότιο λευκό ρινόκερο.
Ετσι προέκυψαν υβριδικά έμβρυα από βόρειο και νότιο λευκό ρινόκερο, τα οποία ωρίμασαν μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης και στη συνέχεια καταψύχθηκαν για μελλοντική εμφύτευση σε θηλυκά.
Πλέον, η επόμενη πρόκληση για τους επιστήμονες είναι να κάνουν επιτυχή εμφύτευση του υβριδικού εμβρύου και στη συνέχεια η κύηση, αλλά και να πάρουν ωάρια από τα δύο εν ζωή θηλυκά του βόρειου λευκού ρινόκερου, έτσι ώστε τα επόμενα εργαστηριακά έμβρυα να μην χρειάζεται να είναι πια υβριδικά με νότιο λευκό ρινόκερο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass