Auto moto

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2018 19:00

ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΣΤΗ FORMULA 1

Εκπληξη από την Aston Martin;

Με το σενάριο της εμπλοκής της στον μαγικό κόσμο της Formula 1 ως κατασκευάστρια υβριδικών μηχανών να απομακρύνεται, φήμες θέλουν την Aston Martin να εξετάζει εμπλοκή σε θεσμό-έκπληξη.

Ο λόγος για το DTM, το Γερμανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού, με τον χρονικό ορίζοντα του εν λόγω σεναρίου να αφορά στο 2020. Με τη Mercedes να αποχωρεί από το σπορ για να επικεντρωθεί στη Formula 1 και τη Formula E, η Aston Martin θα μπορούσε να αποτελέσει αντικαταστάτη. Κι αυτό παρότι στην γκάμα της δεν έχει 2λιτρους υπέρ-τροφοδοτούμενους και 4κύλινδρους κινητήρες όπως αυτοί που ορίζουν οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί του DTM. Θα μπορούσε όμως να χρησιμοποιεί αγωνιστικά της μοντέλα, εφοδιασμένα με κινητήρες της Honda – σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται στο πρωτάθλημα Super GT στην Ιαπωνία. Ο σύνδεσμος ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι εύλογος: η Red Bull. Βλέπετε η εμβληματική βρετανική μάρκα αποτελεί title sponsor στην ομάδα F1 της αυστριακής εταιρείας, ενώ η ιαπωνική εταιρεία θα της προμηθεύει κινητήρια σύνολα. Σε ρόλο επικεφαλής αναμένεται να βρεθεί ο CEO της Arden, Garry Horner, πατέρας του νυν επικεφαλής της Red Bull Racing Christian Horner, με το αγωνιστικό πρόγραμμα να το «τρέχει» η ελβετική R-Motorsport. Ήδη έχουμε και υποψήφιους οδηγούς, προφανώς κι αυτοί προερχόμενοι από την «οικογένεια» της Red Bull. Από τον πρώην οδηγό F1 και νυν Formula E Sebastien Buemi, τον Brendon Hartley που συμμετέχει στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού με τη Scuderia Toro Rosso αλλά και τους νυν εργοστασιακούς οδηγούς της R-Motorsport Maxime Martin (με εμπειρία μάλιστα από το DTM με τη BMW) και Nicki Thiim. Περισσότερα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες ενώ πολλά ακούγονται για αντίστοιχο ενδιαφέρον εταιρειών, όπως η Lexus και η Maserati.

Αυτοκίνητο με turbo κινητήρα

ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Πριν από κάποια χρόνια, τα αυτοκίνητα που είχαν turbo κινητήρα ήταν περιορισμένα.Σήμερα όμως, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί εντελώς. Η τρέλα του “downsizing”, θα έλεγε κανείς, πως έχει καταλάβει την πλειονότητα των κατασκευαστών. Με αυτό τον τρόπο, ενώ παλιότερα οι turbo κινητήρες ξεκινούσαν από τουλάχιστον 1.800 κ.ε., σήμερα ξεκινούν από τα 1.000 κ.ε., παρέχοντας ιπποδυνάμεις που θα ζήλευαν πολλοί παλιότερα. Με την έκταση που έχουν πάρει τα πράγματα, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχουν οδηγοί που δεν θα ξέρουν καν ότι ο κινητήρας τους έχει turbo ή στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουν ελλιπή ενημέρωση γύρω από τις «ιδιαιτερότητες» του κινητήρα τους. Επειδή λοιπόν “το προλαμβάνειν κάλλιο του θεραπεύειν¨”, μερικά tips για έναν turbo κινητήρα.

1. Μη πιέζεις το αμάξι, αν ΟΛΑ δεν έχουν πιάσει θερμοκρασία λειτουργίας. Και όταν λέμε όλα, δεν εννοούμε μόνο τον ψυκτικό υγρό που βλέπεις στο καντράν σου (αν έχει ένδειξη, γιατί κάποια δεν έχουν καν), αλλά και το λάδι. Μάλιστα, το λάδι είναι σημαντικότερο, γιατί αν δεν έχει πιάσει σωστή θερμοκρασία, δεν θα έχεις κατάλληλη λίπανση σε υψηλές στροφές. Σημείωσε επίσης πως ανεβάζει πιο αργά θερμοκρασία από το ψυκτικό, οπότε περίμενε μερικά λεπτά ακόμη, από τη στιγμή που το ψυκτικό πιάσει σωστή θερμοκρασία.

2. Μην σβήνεις τον κινητήρα αμέσως. Όταν έχουμε τελειώσει με το «σκίσιμο» πρέπει να περιμένουμε να «πέσουν τα λάδια». Είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η πιο κλασική έκφραση που έχεις ακούσει πολλές φορές!

3. Μην πατάς τέρμα γκάζι με χαμηλές στροφές. Πρώτον, γιατί δεν θα έχεις την επιτάχυνση που ζητάς, αν δε κατεβάσεις σχέση στο κιβώτιο. Δεύτερον για τα ντίζελ κυριώς, γιατί θα δώσεις εντολή στα μπεκ να ψεκάσουν παραπάνω καύσιμο, δημιουργώντας ένα πλούσιο μίγμα (εφόσον στα ντίζελ ο εισαγόμενος αέρας μένει πάντα σταθερός) το οποίο φθείρει με τον καιρό τα φίλτρα μικροσωματιδίων.

4. Μην χρησιμοποιείς βενζίνη χαμηλών οκτανίων. Όπως ήδη μπορεί να ξέρεις, τα οκτάνια δείχνουν την αντοχή του καυσίμου στη συμπίεση και έχουν και σχέση με την ένταση της «έκρηξης» μέσα στον κύλινδρο κατά τη φάση της καύσης. Οι τούρμπο κινητήρες έχουν υψηλότερη συμπίεση από τους ατμοσφαιρικούς και έτσι είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στο «κακό» καύσιμο, καθώς μπορεί να αυταναφλέγεται μέσα στον κύλινδρο λόγω συμπίεσης, πριν δοθεί ο σπινθήρας από το μπουζί, οδηγώντας σε άσχημα αποτελέσματα. Αυτό το σώζεις με δύο πράγματα. Πρώτον βάζεις το καύσιμο που προτείνει ο κατασκευαστής. Αν δηλαδή σου λέει «100 οκτανίων», μην κάνεις το λάθος και βάλεις «απλή», θα το πληρώσεις. Αν τώρα δεν έχει τέτοιες απαιτήσεις, απλά πρόσεχε το βενζινάδικο που επιλέγεις. Και μην ανησυχείς, αν η βενζίνη είναι κακής ποιότητας, θα το καταλάβεις εύκολα.

5. Μην πιέζεις τέρμα γκάζι όσο βρίσκεσαι στην κορυφή της στροφής. Αυτό γιατί ορισμένες φορές το τούρμπο μπορεί να δώσει στον κινητήρα ένα απότομο ξέσπασμα σε ισχύ, που ναι μεν σε ευθεία μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά πάνω στη στροφή έχεις πιθανότητες να δημιουργήσει σπινάρισμα στους τροχούς σου. Οπότε χρειάζεται “προοδευτικότητα” στην επιτάχυνση μέσα στη στροφή και όχι απότομες κινήσεις.

Οδηγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass