ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Μια τάξη με μαθητές από όλη την Ελλάδα

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2015 0:19

 

Της Λένας Κισσάβου
Το ανθρώπινο μυαλό εμπνεύστηκε την ιδέα, η τεχνολογία, έδωσε τη δυνατότητα και η προσπάθεια ξεκίνησε: Τρεις νέοι επιστήμονες, ένας εξ αυτών Λαρισαίος, θέλησαν να «χτίσουν» ένα φροντιστήριο, όπου θα παρέδιδαν και μόνο δωρεάν μαθήματα.
Θέλησαν να μπορούν να βρίσκονται σε κάθε άκρη της Ελλάδας και να βοηθούν παιδιά, στο μάθημα των μαθηματικών, από την Κρήτη μέχρι και τη Θράκη, χωρίς να πρέπει να καταβάλουν αντίτιμο για τη στήριξη αυτή, ούτε ένα ευρώ.
Ετσι γεννήθηκε το πρώτο διαδικτυακό φροντιστήριο μαθηματικών και τελικά σήμερα ο Γιάννης Χαρδαλούπας, ο Νίκος Μπούντας και ο Θωμάς Κοντσιώτης (ο Λαρισαίος), κατάφεραν να «χτίσουν» το όραμά τους, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα, παρά μόνο μέσα από το διαδίκτυο, όταν «μεταφέρονται» για τις ανάγκες των μαθητών τους σε κάθε πόλη και κάθε χωριό της, εμφανιζόμενοι στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους.
Απέδειξαν ότι η οικονομική κρίση εκτός από συμφορές, γεννά και θαυμάσιες ιδέες, που όταν υλοποιούνται προσφέρουν σανίδα σωτηρίας και δίνουν λύσεις στην κρίση.
Φέτος, τρίτη χρονιά παρουσίας τους στο διαδίκτυο, είναι καθηγητές πολλών μαθητών σε όλη την Ελλάδα και έχουν καταφέρει πολλά..., μεταξύ αυτών να ξεχωρίσουν για την καινοτόμο ιδέα τους, φτάνοντας η «χάρη» τους μέχρι και στο Μαϊάμι!
Οι ίδιοι αναφέρουν: «Είναι γεγονός ότι η επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις έχει ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια με την παράλληλη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Φυσικά τα προβλήματα που ανακύπτουν από μια τέτοια λογική είναι πολλά.
Οι οικογένειες καλούνται να επωμιστούν μεγάλα σχεδόν δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη, ένα είδος θυσίας που φαντάζει μονόδρομος, για να εξασφαλιστεί το μέλλον των παιδιών τους.
Έχοντας αυτή την πραγματικότητα στο νου, αλλά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον προϋπολογισμό των σύγχρονων νοικοκυριών, αποφασίσαμε το φθινόπωρο του 2013 να δημιουργήσουμε το MathAidGreece.
Πρόκειται για το πρώτο δωρεάν φροντιστήριο εξ αποστάσεως στην Ελλάδα.
 Όταν πρωτοξεκίνησε το εγχείρημα, προσφέρονταν βοήθεια μόνο για τα μαθηματικά τρίτης Λυκείου. Σήμερα, ανταποκρινόμενοι στην αυξημένη ζήτηση και στις ανάγκες των μαθητών, αλλά και έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός σημαντικού αριθμού εθελοντών με όραμα και όρεξη, το MathAidGreece προσφέρει βοήθεια στα μαθηματικά και των τριών τάξεων του Λυκείου, καθώς και στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.
Τελικός στόχος δεν είναι άλλος από το να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές Λυκείου να αποκτήσουν τις σωστές βάσεις και να συναγωνιστούν επί ίσοις όροις, ανεξαρτήτως οικονομικού υπόβαθρου».
Στην προσπάθεια αυτή, το MathAidGreece έχει βρει πολύτιμους υποστηρικτές όπως είναι το πρόγραμμα υποτροφίας της κυρίας Αγγελοπούλου.
Πέραν της οικονομικής υποστήριξης που έλαβε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα παιδιά πίσω από το MathAidGreece (Θοδωρής Λύρης, Ελπίδα Κοντσιώτη και Λάζαρος Σαπουντζής) είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέχρι το Μαϊάμι των ΗΠΑ και να παραστούν στο ετήσιο συνέδριο του προγράμματος CGI University του Clinton Foundation.
Εκεί, όπως αναφέρουν, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν προτάσεις, να «ζυμώσουν» ιδέες και συλλογισμούς και να συγκεντρώσουν σχόλια και φρέσκες παρατηρήσεις από άτομα που προέρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη και μπορούν να δώσουν μια άλλη προοπτική στο project που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Αγγελοπούλου.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολλές ιδέες σχετικά με το educational access και να διαπιστώσουν πως οι προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος στην εκπαίδευση κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Τέλος, πολύτιμος συνεργάτης τους από φέτος είναι και ο κ. Ψύχας, μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, καθηγητής με πολυετή εμπειρία και διακεκριμένος επιστήμονας.
Πολύ σύντομα, όπως μας πληροφορούν, θα είναι έτοιμα βιντεομαθήματα, δηλαδή βιντεοσκοποιημένες παραδόσεις θεωρίας και ασκήσεων, που δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Ψύχας χρησιμοποιώντας σύγχρονα πολυμέσα με απώτερο σκοπό να καταστεί η διαδικασία της μάθησης όσο το δυνατόν πιο απλή και εύκολη.
Στο site του προγράμματος (www.mathaidgreece.com) μπορεί κανείς να βρει όλες τις σχετικές πληροφορίες για το πώς μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα ή ακόμα και να γίνει ο ίδιος εθελοντής.
Σύμφωνα με όσα μας είπαν, δημιουργούνται ολιγομελή τμήματα μαθητών, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και τακτικά μαθήματα, (τρεις φορές την εβδομάδα από ένα δίωρο) μέσω τηλεσυνδυασκέψεων (π.χ. SKYPE κλπ.). Στις διαδικτυακές τάξεις συμμετέχουν ταυτόχρονα μαθητές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass