Ανεμοτάραξη

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2018 20:00
*ΟΤΑΝ τα πεζοπόρα τμήματα παρεμποδίζονται από τεθωρακισμένα με χαρτί τροχοφόρα. Οδομαχίες στη Λάρισα.  Ζ. *ΟΤΑΝ τα πεζοπόρα τμήματα παρεμποδίζονται από τεθωρακισμένα με χαρτί τροχοφόρα. Οδομαχίες στη Λάρισα. Ζ.

*ΚΑΙ ξαφνικά, μέσα στη χειμωνιάτικη καλοκαιρία, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου πάνω από τη Λάρισα. Κι άρχισε ο Μποφόρ να κυνηγά τον Κέλσιο και κάποιες φορές να τον ξεπερνάει.

Προνοητικές ορισμένες υπέρκομψες Λαρισαίες προσπάθησαν να αποκτήσουν βάρος, γεμίζοντας τις τσέπες τους με πετραδάκια, μην τις πάρει και τις σηκώσει. (Μέχρι να μαζέψει ο Αίολος τις αποσκευές του.)

***

*ΤΥΧΕΡΟΙ οι Λαρισαίοι. Αν υπήρχαν χθες καράβια στη στεριά η καθα ήταν δραματική. Από τύχη επίσης δεν υπήρξαν τραυματισμοί, μόνο υλικές ζημιές από την πτώση δέντρων μέσα στην πόλη. Ο άνεμος υποκαθιστώντας την υπηρεσία Πρασίνου, τσέκαρε την αντοχή των δέντρων για τα επόμενα χρόνια. Ε, μερικά δεν άντεξαν…

Ζ.

 

Ποια άπνοια…

*ΚΑΙ μετά σου λέει δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και Αλκυονίδες ημέρες. Οι οποίες, από καθαρά μετεωρολογική άποψη, εξηγούνται ως ημέρες καλοκαιρίας από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρούνται υψηλά βαρομετρικά, με αποτέλεσμα την εξίσωση της πίεσης στην ατμόσφαιρα. Με συνέπεια, όπως λένε οι ειδικοί, αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης. Ήτοι άπνοια. Νηνεμία, όπως χθες. (Οι προγνώσεις σκορπίστηκαν στους πέντε ανέμους.)

Ζ.

 

Κολοκυθιά

*-ΝΑ μην το πούνε Nova Macedonia, να βρεθεί άλλο όνομα.

-Και πώς να το πούνε;

Οι Λαρισαίοι άρχισαν να παίζουν την κολοκυθιά.

-Να το πούμε ΟΤΕ TV Macedonia;

Ζ.

 

Οι 8 Λαρισαίοι

*ΣΤΙΣ 16-18 Μαρτίου το ιδρυτικό συνέδριο του νεότευκτου Κινήματος Αλλαγής, στις 4 Μαρτίου θα στηθούν κάλπες για την εκλογή συνέδρων. Έτσι αποφάσισε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου που είχε συγκληθεί την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα και η οποία αριθμεί 650 μέλη από τα 400 που έλεγαν αρχικά. Εκεί, παρόντες και οι 8 Λαρισαίοι που μετέχουν σ’ αυτή. Ποιοι είναι;

Πρώτος και καλύτερος ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, πρώην Ποτάμι νυν ΔΗ. ΣΥ. ο οποίος με την κίνησή του είχε προκαταλάβει κι όλους τους υπόλοιπους ποταμίσιους που ακολούθησαν στο ρεύμα.

***

*ΣΤΗΝ ΚΟΕΣ επίσης οι πρώην βουλευτές: ο Βασίλης Έξαρχος ως νυν διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Φίλιππος Σαχινίδης που επιλέχθηκε και για την 35μελή γραμματεία αλλά και ο αειθαλής Νίκος Φαρμάκης που επανέρχεται από τα παλιά. Ως ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετέχει κι ο Πέτρος Ηλιάδης.

***

*ΜΕΛΟΣ επίσης και ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας. Ενώ από τους νεότερους μετέχουν ο Στέλιος Τσάκαλος, μέλος της απερχόμενης κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ο Λεωνίδας Αλατάς, ο πολιτικός μηχανικός που ήταν υπεύθυνος για τη Θεσσαλία στην Επιτροπή Αλιβιζάτου που διεξήγαγε τις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου. Της προέδρου για την ακρίβεια Φώφης Γεννηματά.

Ζ.

 

Με το πάσο τους

*«ΤON κατάλογο με τις 70 πρώτες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο του 4399/2016 ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης». Ο Λαρισαίος διάβαζε τις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας.

-Καλό αλλά άργησε λιγάκι, ρυθμός ΣΥΡΙΖΑ, λες και πρόκειται για επενδύσεις στη φέεετα. (Τρία χρόνια κυβερνούν και ψιλοκοσκινίζουν τη διαδικασία. Δεν την καταπιέζουν την Ανάπτυξη, με το μαλακό.)

Ζ.

 

 Δεν έχω POS

* «ΔΕΝ έχω POS… Μην μου πεις ότι δεν το είδες;» Τι άλλο να κάνει ο επιχειρηματίας εστίασης στη Λάρισα, για να καταλάβει ο πελάτης του ότι υπάρχει μεν POS αλλά είναι στο συρτάρι…

Μέχρι και πινακίδα που βγάζει μάτια έβαλε… Στη λογική «υπάρχει αλλά είναι αχρείαστο…». ‘Η μπορεί και να είναι και άχρηστο. Γιατί αυτά τα μηχανήματα πολλάκις κολλάνε, χαλάνε και δεν λειτουργούν. Οπότε μπορεί να την πατήσεις. Χωρίς μετρητά, ίσως εκτεθείς…

Σήμερα η συντριπτική πλειονότητα της αγοράς, είναι σε θέση να δεχθεί πληρωμές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Όφειλαν οι επαγγελματίες βάσει του νόμου να το προμηθευτούν και το έπραξαν. Αλλά τι και αν το έχουν; Υποχρέωση να το χρησιμοποιούν, έχουν μόνο αν το ζητήσουν οι πελάτες.

Οι υψηλές προμήθειες και η έλλειψη ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού αναμφίβολα παίζουν τον ρόλο τους, αλλά όταν εμφανίζονται κλάδοι με ανύπαρκτες ή ελάχιστες συναλλαγές, η φοροδιαφυγή είναι η αιτία… Ξεκάθαρα. «Μην μου πεις πως δεν το βλέπεις»;

Γ.Ν. 

 

15+50+35+…

*ΠΕΣ και ξαναπές, κινδυνεύει να καεί κι αυτή η πρωτοβουλία Μητσοτάκη με το Μητρώο Νέων Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ. , με στόχο την αξιοποίηση νέων, άφθαρτων και επιτυχημένων. Αξιοποίηση και στα βουλευτικά ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών και στη διακυβέρνηση που επιδιώκει να αναλάβει.

Τώρα ήταν η σειρά της φοβερής και τρομερής Χριστίνας Κοραή στα ‘’Παραπολιτικά’’, να αναδείξει «τα 65 ονόµατα που έχουν ήδη προκριθεί». Ξαναζεσταμένο φαγητό, με λίγα επιπλέον μπαχαρικά μπας και νοστιμίσει.

***

*ΟΣΟΝ αφορά στην ευρύτερη περιοχή αναφέρονται τώρα ο Τυρναβίτης απόστρατος της Αεροπορίας Απόστολος Τσένης για το ψηφοδέλτιο Γρεβενών, που έγραφαν για άλλη μια φορά χθες τα «Ψ» και ο καρδιολόγος Σωτήρης Κουλοκτσής για την Καρδίτσα. Ότι συζητούνται τα ονόματά τους για το ψηφοδέλτιο.

***

*ΓΙΑ το περίφημο Μητρώο τώρα, διαδικασία στην οποία υποβλήθηκαν λένε στη ΝΔ 3.000 βιογραφικά κι έγιναν αμέτρητες συνεντεύξεις για την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων, ισχύουν τα δεδομένα που είχαν ανακοινωθεί. Για 100 ονόματα που δημοσιοποιήθηκαν σε τρεις δόσεις.

Οι πρώτοι 15, πριν ένα χρόνο, τον περασμένο Ιανουάριο. Ανάμεσά τους ο Βολιώτης Νικήτας Παπαντωνίου, που εργάζεται όπως αναφέρεται επί σειρά ετών ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλες εταιρίες.

***

*ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ η φουρνιά των 50, προ εξαμήνου, τον περασμένο Ιούλιο. Εκεί συμπεριλαμβάνεται ο Λαρισαίος Γιώργος Καραβάνας, αναφερόμενος ως διευθύνων σύµβουλος τράπεζας κρυοσυντήρησης κυττάρων και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Οµφαλοπλακουντιακού Αίµατος.

Επίσης ο Καρδιτσιώτης Ευάγγελος Θεολόγης, που στο παρελθόν εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σήµερα διατηρεί πολυχώρο δραστηριοτήτων με ιππικό κέντρο στην περιοχή των Τρικάλων.

***

*ΑΚΟΜΗ στους 50 συμπεριλαμβάνονται για τα Τρίκαλα ο γιατρός Ηλίας Τσιαούσης και ο ψυχίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου Αθηνών Χρήστος Λιάπης, γνωστός και στη Λάρισα.

Και για τη Μαγνησία ο χειρουργός γιατρός Κων. Μαραβέγιας. (Συνονόματος του τραγουδοποιού Κωστή. Πλεονέκτημα).

***

*Η εκατοντάδα έκλεισε με τους 35 που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Εκεί βρίσκεται και το όνομα της τριαντάχρονης Τυρναβίτισσας δικηγόρου Αθηνάς Σιαφαρίκα, η οποία εργάζεται στην Αθήνα. (Αυτά και ουδέν νεότερον.)

Ζ.

 

Στους 5;

*ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ στον Δήμο Λαρισαίων επειδή η Λάρισα διακρίθηκε σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό Πολιτιστικού Τουρισμού, ακριβέστερα κατεγράφη σε καλή σειρά. Μεταξύ πόσων συμμετοχών δεν αναφέρθηκε. Το πρόγραμμα στην Ελλάδα υλοποίησε ο ΕΟΤ σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ.

Νικητής ελληνικός τουριστικός προορισμός αναδείχτηκε λοιπόν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Και ως επιλαχόντες προορισμοί, για την Ελλάδα, αναδείχτηκαν μεταξύ όσων μετείχαν, οι Δήμοι Βέροιας, Δωδώνης, Λαρισαίων και Τήνου. Αυτά.

***

*ΑΠΟ την προαναφερθείσα επιτυχία, μέχρι τον θρίαμβο που αναφέρουν δημοτικοί παράγοντες «η Λάρισα είναι ένας από τους 5 προορισμούς Πολιτιστικού Τουρισμού της Ευρώπης», η απόσταση είναι χαώδης. (Καθότι υπάρχουν κι οι άλλοι ελάσσονες προορισμοί, Ρώμη, Παρίσι, Αθήνα…)

Ζ.

 

Βήμα- βήμα…

* ΣΙΓΑ - σιγά, βήμα - βήμα γινόμαστε κράτος κανονικό… Χρειάστηκαν βέβαια κάποια μνημόνια και ίσως να χρειαστούν και άλλα, ωστόσο τα δείγματα γραφής είναι θετικά… Άλλωστε από τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας φαίνεται η πρόοδος…

Όπως βελτίωση είναι ότι από τον ερχόμενο μήνα θα πληρώνει ο κάθε πολίτης τις φορολογικές υποχρεώσεις του μέσω κάρτας στο taxis… Θα γίνονται απευθείας δηλαδή οι συναλλαγές του. Θα καταβάλει τον φόρο χωρίς τη μεσολάβηση των τραπεζών. Θα γλιτώσει την ταλαιπωρία του γκισέ, την προμήθεια και την επιβάρυνση…

 Από την τράπεζα όμως, δύσκολα θα ξεκολλήσει… Γιατί δεν θα έχει τη δυνατότητα να «σπα» την οφειλή του σε 12 μηνιαίες δόσεις, όπως γίνεται σήμερα με τη χρήση των πιστωτικών καρτών και τα προγράμματα των άτοκων δόσεων. Δηλαδή, αν η εφορία δεν γίνει πιο ευέλικτη, πάλι στην τράπεζα θα καταλήξει…

Γ.Ν.

 

Άλλο και τούτο

*‘’ΘΑ πας στον Τόμη μας λεν να γεντς καλά’’, απορούσε χθες ο Λαρισαίος παππούς, ακούγοντας για υπουργούς και εγκαίνια στην ΤΟΜΥ. ‘’Ποιος είνι πάλι αυτός ου Τόμ’ς;’’

Ζ.

 

Μπύρα Λαρίσης

*ΣΤΗΝ προϊστορική εποχή, 2.000 χρόνια π. Χ. και βάλε, οι άνθρωποι εκτός από κρασί παρασκεύαζαν λέει και φυσικά κατανάλωναν και μπύρα. Πού; Εδώ κοντά στη Λάρισα. Έτσι αποφαίνεται η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Τάνια Βαλαμώτη σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό και στοιχεία του αναφέρθηκαν χθες σε ρεπορτάζ του ‘’Πρώτου Θέματος’’.

Η αρχαιολογική έρευνα επικαλείται νέα δεδομένα βάσει των οποίων δημιουργούνται ισχυρές ενδείξεις για την παρασκευή και κατανάλωση μπύρας στην προϊστορική Ελλάδα. Οι ενδείξεις αφορούν στα αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα φυτρωμένων σπόρων δημητριακών και θραύσματα αλεσμένων δημητριακών από δύο οικισμούς της Εποχής του Χαλκού: το Αρχοντικό στη Μακεδονία, και την Άργισσα στη Θεσσαλία. (Εβίβα Λάρισα.)

***

*ΠΙΟ συγκεκριμένα, τα ευρήματα από την Άργισσα αντιστοιχούν λέει σε μια πλούσια συγκέντρωση φυτρωμένων σπόρων σιταριού κυρίως, και κριθαριού που είναι διατηρημένοι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι φυτρωμένοι σπόροι θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε προετοιμασία βύνης, όπως έχει προταθεί για παρόμοια ευρήματα από τη Σερβία της Μέσης Εποχής Χαλκού. Οι μάζες και τα θραύσματα δημητριακών πιθανότατα αντιπροσωπεύουν πιο προχωρημένα στάδια από τη διαδικασία της ζυθοποίησης. (Η αρχαία Άργισσα της Λάρισας βρίσκεται κοντά στα Δένδρα Τυρνάβου. Εκεί όπου αργότερα η παράδοση στην παραγωγή οινοπνευματωδών γνώρισε ημέρες δόξας με κορωνίδα το τσίπουρο.)

Ζ.

 

Τον προσέγγισαν

*ΕΧΕΙ ευαισθησία με τη Λάρισα ο κεντροπρόεδρος Β. Λεβέντης, δεν την ξεχνάει. Έτσι και στο αθηναϊκό κανάλι στριμωγμένος από τις διαρροές αλλά και συνάμα άνετος, παρότι το κόμμα του αποδεικνύεται φυλλοβόλο, εξηγούσε στον Άκη Παυλόπουλο πως-δεν-διάλεξε τους υποψήφιους βουλευτές του. Κι έλεγε ξανά, άλλη μια φορά, για τη Λάρισα και εκείνους που τον είχαν προσεγγίσει να τους βάλει στο ψηφοδέλτιό του «την κυρία Αλεξανδρίδου πρώην βουλευτή, τον κύριο Αδαμόπουλο, πανελλαδικά είχαν έρθει 10-12…» Τους απέκρουσε, λέει, «αυτοί θα μας πάρουν τις έδρες». (Και κανείς δεν τον διέψευσε.)

***

*ΚΑΤΑ τα άλλα στον ρυθμό του «το κόμμα είναι απολύτως συμπαγές». Μετά από όσους έφυγαν, χθες ο Ελασσονοαμερικάνος βουλευτής Λαρίσης Γ. Κατσιαντώνης ξαναβγήκε στη δημοσιότητα για το σκοπιανό, τασσόμενος υπέρ της σύνθετης ονομασίας και κατά των συλλαλητηρίων. Όπου θα πάει ο πρόεδρός του, που έχει ντυθεί Παύλος Μελάς και κραυγάζει για εθνοπροδότες. (Να που ο Λεβέντης πρόεδρος συναντιέται ξανά με τον ομοιόβαθμό του πλέον Λαρισαίο πορτοκαλένιο αρχηγό. Ακραιφνείς μακεδονομάχοι.)

Ζ.

 

Βαθμοί

* ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ η δύσκολη ώρα της κρίσης, για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Οσονούπω, θα κληθούν οι γονείς τους να πάρουν τους βαθμούς του τετραμήνου.

Άρχισε από τώρα το καλόπιασμα: «Μανούλα το φαγητό σου ήταν τέλειο σήμερα!», «Μπαμπά χρειάζεσαι βοήθεια;».

Λ.Κ.

 

Αιμοδοσίες

*ΑΥΤΟ με τις αιμοδοσίες Κυριακάτικα θα πρέπει να το ξαναδούν. Ανακοίνωση από το Συκούριο έγραφε ότι όσοι προσέλθουν δεν θα πρέπει το προηγούμενο βράδυ, δηλαδή Σάββατο, να καταναλώσουν αλκοόλ. Επειδή ο σκοπός είναι ιερός αλλά και τα σαββατόβραδα πολύς κόσμος το ρίχνει έξω, ίσως μια αλλαγή ημέρας να έφερνε μεγαλύτερη συμμετοχή. Μια σκέψη απλά…

Ν.Π.

 

Εκτιμήσεις

* ΤΕΛΙΚΑ μόλις το 30% των πιστοποιημένων εκτιμητών της χώρας προθυμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών…

Διακόσιοι όλοι και όλοι, ανέλαβαν το ρίσκο… Οι υπόλοιποι 450, προτίμησαν να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Και δεν είναι μόνο τα λίγα χρήματα που τους προσφέρθηκαν, 50 ευρώ για κάθε ζώνη, αλλά είναι και ότι μέσα σε 20 ημέρες πρέπει να ψάξουν, να λύσουν τον γρίφο και να ξετυλίξουν το κουβάρι των νέων τιμών.

 Πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για τα δεδομένα της κτηματαγοράς, έτσι όπως είναι τώρα. Πολύ μικρός, άρα όχι αντιπροσωπευτικός και ο αριθμός συμβολαίων. Οι λίγες συναλλαγές σε παλιά ακίνητα… Οι αντικειμενικές όμως καθορίζονται κυρίως από τα νεόδμητα ακίνητα, οπότε οι εκτιμητές θα πρέπει να… τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Είθε να γίνουν όλα σωστά και οι εκτιμήσεις να μην γίνουν στο "πόδι", όπως φοβούνται φορείς της αγοράς, γιατί οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Με τα ακίνητα και τους φόρους δεν χωρούν παιχνίδια…

Γ.Ν.

 

 

MA DEN KATALABASINEIS KYRIE SYNADELFE JANUOS

*- ΜΑ δεν καταλαβαίνεις κύριε συνάδελφε; Δεν βγαίνουμε. (Όπου ο πρόεδρος Ντ. Γιαννακόπουλος εξηγεί στον υπουργό ότι ο καιρός δεν ευνοεί τους κυνηγούς. Τα υπόλοιπα τα ξέρει, ως γιατρός ο Α. Ξανθός.)

Ζ.

 

EFTASE TO PLHRVMA TOY XRONOY ANASTASIOY

*ΕΦΤΑΣΕ το πλήρωμα του χρόνου να ορκιστεί δημοτικός σύμβουλος κι ο Μάκης Γιαννακόπουλος, το χάρηκαν πολύ αμφότεροι με τον δήμαρχο, για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Σε ρόλο μπόντιγκαρντ στην τελετή ο Μιχάλης Αναστασίου, που θα βρίσκει πια στο Δημοτικό Συμβούλιο έναν άνθρωπο να συνεννοούνται με τα μάτια.

Ζ.

 

 

NA OLOI MAZI EKOINOI POYETREJAN

*ΝΑ όλοι μαζί, εκείνοι που έτρεξαν την προσπάθεια, το ψηφιακό Πλανητάριο για τον Όλυμπο. Δεν αρνήθηκαν τον φακό της ‘’Ε’’, μόλις ολοκληρώθηκε η σχετική προβολή. Τετράδα και μάλιστα χωρίς ούτε μια γραβάτα.

Ι.Μ.

 

 

POY EISAI GIATRE EXOYME PAPADOPOYLOS

*-ΠΟΥ είσαι γιατρέ; Έχουμε και κάτι πονίδια τώρα με τα κρύα… (Πώς και πώς περίμενε ο κυβερνητικός βουλευτής τον υπουργό, με τόσα προβλήματα στον τομέα της Υγείας η Λάρισα.)

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass